fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Donja Gradina: Komemoracija za žrtve ustaškog zločina

U spomen-područjima Donja Gradina u Republici Srpskoj i Jasenovac u Hrvatskoj danas će biti održane komemoracije povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Donja Gradina

Komemorativnom skupu u spomen-području Donja Gradina, koji organizuju vlade Srpske i Srbije, prisustvovaće predsjednik, Milorad Dodik i premijer Srbije, Aleksandar Vučić, kao i brojne delegacije.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, jer je u njemu stradalo 700.000 žrtava ustaškog zločina.

Među ubijenima je 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.

Prenos “Jasenovac – Donja Gradina – Sjećanje na žrtve ustaškog zločina“ možete, od 11 časova i 50 minuta, pratiti u programu Televizije Republike Srpske.

Opštine Kozarska Dubica i Novi Grad obezbijedile su za građane besplatan prevoz u Donju Gradinu.
Autobusi će krenuti iz Knežice u 9 časova i 30 časova, a ispred Crkve Svetih apostola Petra i Pavla i sportske dvorane u Kozarskoj Dubci u 10.00 časova.

Autobus iz Novog Grada ispred gradske bine, polazi u 8 časova i 30 minuta. Grad Banjaluka, takođe je organizovao besplatan prevoz građana u Donju Gradinu. Polazak deset autobusa planiran je u u 8.00 časova sa stare autobuske stanice, a povratak po završetku komemoracije.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Šta je danas Jasenovac Hrvatima? (VIDEO) | Jadovno 1941.

Moj put kroz Jasenovac | Jadovno 1941.

Obilježavanje 72 godine od stradanja žrtava ustaškog zločina

Pripadnici HOS-a i na dan komemoracije uzvikivali „Za dom spremni“

Molitveno sjećane i memorijalna akademija u pomen jasenovačkim žrtvama (VIDEO)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: