fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Obilježavanje 72 godine od stradanja žrtava ustaškog zločina

U Kozarskoj Dubici će 22. aprila biti održana duhovna akademija u okviru obilježavanja 72 godine od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini, utvrđeno je danas na sastanku Organizacionog odbora.

Donja Gradina
Donja Gradina

U nedjelju, 23. aprila, u Donjoj Gradini u 12.00 časova biće služen parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina genocida, a u 13.00 časova planirano je obraćanje zvaničnika.

Prethodno će u 9.00 časova biti služena Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

Kao i prethodnih godina, za sve građane Kozarske Dubice koji žele da prisustvuju parastosu i pomenu u Donjoj Gradini biće obezbijeđen prevoz autobusom iz Kozarske Dubice i Knežice.

Organizacioni odbor za obilježavanje tog događaja potvrdio je da će ove godine parastosu i pomenu u Donjoj Gradini prisustvovati 40 učenika Gimnazije iz bratske opštine Kragujevac koji će boraviti u dvodnevnoj posjeti opštini Kozarska Dubica.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio i centar „Simon Vizental“, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Međutim, u memorijalnom kompleksu Jasenovac koji danas pripada Hrvatskoj, navode se kao žrtve samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je više od 20.000 djece.

Logor Donja Gradina formiran je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Donja Gradina je bila jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora gdje su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Donja Gradina- održana radionica o stradanju za profesore …

Donja Gradina – rasedlavanje hrvatske „istine“ | Jadovno 1941.

Donja Gradina: U Jasenovcu i danas ćuti užas | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: