Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Partizani iz Srbije oslobodili glavni grad Hrvatske

Datum objave: četvrtak, 10 maja, 2018
Veličina slova: A- A+

Zagreb su 8. maja 1945. godine oslobodile partizanske jedinice pretežno formirane od partizana iz Srbije, a ne Zagrebački korpus, kako se to decenijama tvrdilo, navode hrvatski portali svjedočenja učesnika završnih borbi za oslobođenje Jugoslavije.

Ulazak tenkovskih jedinica u Zagreb, maj 1945. godine
Ulazak tenkovskih jedinica u Zagreb,
maj 1945. godine

Dan oslobođenja Zagreba od nacističke okupacije i ustaških kvislinga najbolje je istražio novinar Darko Hudelist, koji je objavio niz sjećanja.

Logično je bilo očekivati da u grad prvi uđe 10. zagrebački korpus, koji su činili partizani iz Zagreba i okoline. O ovoj jedinici se uvijek najviše i pisalo u kontekstu oslobođenja hrvatske prijestonice.

Hudelist navodi da su o tome citirani Ivan Šibl, Većeslav Holjevac, Rade Bulat, Šime Balen i Franjo Tuđman.

Ali, Šibl je u svojim “Sjećanjima” napisao da je “ulazak Posavskog odreda u Zagreb nevažan i jedva pomena vrijedan”.

Istina je da su u Zagreb, “za dlaku”, prve ušle jedinice pretežno sastavljene od partizana iz Srbije i da su, najstrože tehnički gledano, oni oslobodili grad.

Najistureniju ulogu u oslobađanju Zagreba imala je 45. srpska divizija, tačnije 20. srpska brigada, koja je, uz još dvije srpske brigade, bila u njenom sastavu.

Tog dana, 8. maja 1945. godine, 2. i 3. bataljon 20. brigade prešli su Savu između 10.30 i 10.45 časova, preko skele koja je bila na mjestu današnjeg Mosta slobode, kod Bundeka.

Zagrebačku radio-stanicu, koju su u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj nazivali “Hrvatski krugoval”, tog dana su zauzeli partizani 20. i 24. brigade iz 45. srpske divizije.

Novinar Hudelist pretpostavlja da se to decenijama prikrivalo isticanjem uloga 10. zagrebačkog korpusa i 28. slavonske divizije.

I u djelu “Druga jugoslovenska armija” Milovana Dželebdžića piše: “Prva je u grad Zagreb ušla 45. divizija, a zatim 28. i 39. divizija.”

Sve te tri divizije, i hrvatske i srpske zajedno, pripadale su Drugoj armiji, kojom je komandovao Beograđanin general Koča Popović, prenosi “Ekpres”.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Srbi dominantno najbrojniji u partizanima

Ko se borio u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine? | Jadovno 1941.

Hrvatovanje na srpskim leđima | Jadovno 1941.

Hrvatski mediji: Bitka na Sutjesci je hrvatska bitka a ne …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top