Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Srbi dominantno najbrojniji u partizanima

Datum objave: sreda, 9 maja, 2018
Veličina slova: A- A+

Podaci stranih misija, ali i domaći izvori, svjedoče da su Srbi sa prostora današnje BiH i Hrvatske činili najveći procenat partizanskih i antifašističkih jedinica, slijede Hrvati /prvenstveno Dalmatinci/, dok je učešće muslimana i Makedonaca u NOB-u bilo simbolično.

partizani.jpg

Prema dokumentima nastalim u toku rata /izvještaji o brojnom i nacionalnom sastavu partizana/, a objavljenim nakon rata u Zborniku dokumenata, tom pet, knjiga 30, nacionalni sastav divizija nastalih na tlu tadašnje Hrvatske 1942. godine:

Šesta lička divizija – 96 odsto Srba, Sedma banijska divizija – 92 odsto Srba, Osma kordunaška divizija – 95 odsto Srba, te Dvanaesta slavonska divizija – 85 odsto Srba.

Sve do 1944. godine Srbi dominiraju u partizanskom pokretu na prostorima današnje BiH i Hrvatske, a uz njih jedini vrijedni pomena, u brojnom smislu, jesu Dalmatinci.

O tome da su Srbi u natpolovičnom broju činili partizanske jedinice sve do kraja 1943. godine i pada Italije govori i čuvena izjava hrvatskog rukovodioca Vladimira Bakarića.

Na Drugom zasjedanju AVNOJ-a on je priznao: “Na Prvom zasjedanju mi smo bili više predstavnici srpskog otpora u Hrvatskoj nego predstavnici narodnooslobodilačkog pokreta Hrvatske”.

Tak od 1944. godine, nakon pada fašističke Italije i Benita Musolinija, bilježi se veći odliv ljudstva iz ustaških i domobranskih jedinica i muslimanske “Handžar divizije” u partizane.

Tako je krajem rata partizanski vođa Josip Broz Tito rekao za londonski “Tajms” da su te godine Srbi činili 45 odsto partizana, a Hrvati 30 odsto.

Prema tim podacima, muslimani /danas Bošnjaci/ i Makedonci, procentualno su činili po 2,5 odsto ljudstva u partizanima.

Udio Crnogoraca i Slovenaca, s obzirom na njihovu malobrojnost, nije bio zanemarljiv, navode ovi izvori.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ko se borio u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine? | Jadovno 1941.

Hrvatovanje na srpskim leđima | Jadovno 1941.

Hrvatski mediji: Bitka na Sutjesci je hrvatska bitka a ne …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top