Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Srbi dominantno najbrojniji u partizanima

Datum objave: sreda, 9 maja, 2018
Veličina slova: A- A+

Podaci stranih misija, ali i domaći izvori, svjedoče da su Srbi sa prostora današnje BiH i Hrvatske činili najveći procenat partizanskih i antifašističkih jedinica, slijede Hrvati /prvenstveno Dalmatinci/, dok je učešće muslimana i Makedonaca u NOB-u bilo simbolično.

partizani.jpg

Prema dokumentima nastalim u toku rata /izvještaji o brojnom i nacionalnom sastavu partizana/, a objavljenim nakon rata u Zborniku dokumenata, tom pet, knjiga 30, nacionalni sastav divizija nastalih na tlu tadašnje Hrvatske 1942. godine:

Šesta lička divizija – 96 odsto Srba, Sedma banijska divizija – 92 odsto Srba, Osma kordunaška divizija – 95 odsto Srba, te Dvanaesta slavonska divizija – 85 odsto Srba.

Sve do 1944. godine Srbi dominiraju u partizanskom pokretu na prostorima današnje BiH i Hrvatske, a uz njih jedini vrijedni pomena, u brojnom smislu, jesu Dalmatinci.

O tome da su Srbi u natpolovičnom broju činili partizanske jedinice sve do kraja 1943. godine i pada Italije govori i čuvena izjava hrvatskog rukovodioca Vladimira Bakarića.

Na Drugom zasjedanju AVNOJ-a on je priznao: “Na Prvom zasjedanju mi smo bili više predstavnici srpskog otpora u Hrvatskoj nego predstavnici narodnooslobodilačkog pokreta Hrvatske”.

Tak od 1944. godine, nakon pada fašističke Italije i Benita Musolinija, bilježi se veći odliv ljudstva iz ustaških i domobranskih jedinica i muslimanske “Handžar divizije” u partizane.

Tako je krajem rata partizanski vođa Josip Broz Tito rekao za londonski “Tajms” da su te godine Srbi činili 45 odsto partizana, a Hrvati 30 odsto.

Prema tim podacima, muslimani /danas Bošnjaci/ i Makedonci, procentualno su činili po 2,5 odsto ljudstva u partizanima.

Udio Crnogoraca i Slovenaca, s obzirom na njihovu malobrojnost, nije bio zanemarljiv, navode ovi izvori.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ko se borio u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine? | Jadovno 1941.

Hrvatovanje na srpskim leđima | Jadovno 1941.

Hrvatski mediji: Bitka na Sutjesci je hrvatska bitka a ne …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top