fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Gradišci tvorena izložba „Moje Jadovno“

U Kulturnom centru u Gradišci večeras je otvorena izložba „Moje Jadovno“, koju su, u znak sjećanja na stradale Srbe i Jevreje u kompleksu ustaških logora Gospić-Jadovno-Pag 1941. godine, priredili Dušan Bastašić, Dragoslav Ilić i Predrag Lozo, a riječ je o projektu Kulturnog centra iz Novog Sada i Udruženja „Jadovno 1941“ iz Banjaluke.

Bastašić, koji je otvorio izložbu zajedno sa istoričarom Bojanom Vujičićem i direktorom Kulturnog centra Gradiška Željkom Blagojevićem, rekao je da izložba „Moje Jadovno“ svjedoči o prvom likvidacionom centru Gospić-Jadovno-Pag, na području Nezavisne Države Htvarske .

„Izložba ima za cilj da objelodani istinu o stradanju preko 38.000 Srba za svega 132 dana, da se ovaj zločin ne zaboravi i da se uvrsti u udžbenike istorije“, istakao je Bastašić.

On je naveo da su u logore Gospić-Jadovno-Pag dovođene žrtve, uglavnom Srbi, sa područja današnje Hrvatske , BiH i Srema.

„Na ovom području nismo samo izgubili nacionalni korpus od 38.000 Srba, jer su sve ove žrtve bile u punoj reproduktivnoj dobi. Mnogi od njih bi još rađali, stvarali porodice koje mnogi od njih nisu bili ni osnovali, tako da je mnogo veći broj onih za koje je zakinut naš nacionalni korpus“, naglasio je Bastašić i dodao da su i potomci žrtava žrtave jer su odrastali bez roditelja, stričeva, ujaka, baki i djedova.

Prema njegovim riječima, najviše žrtava ubijeno je u kraškim jamama, a jedan dio, oko 8000, ubijeno je na kamenjeru i akvatorijumu ostrva Pag.

Bastašić je istakao da je Udruženje „Jadovno 1941“ dva puta na Pagu obnavljalo spomen obilježje ali da je ono oba puta nakon toga srušeno, tako da turisti koji dođu na Pag ne znaju šta se tamo dešavalo.

On je dodao da je ne stratištima kod kraških jama ovo Udruženje postavilo i četiri velika krsta od tri i po metra i da njih niko nije srušio.

Istoričar iz Gradiške Bojan Vujičić naveo je da su pored Bastašića ovu izložbu radili tada studenti a danas diplomirani istoričari Dragoslav Ilić i Predrag Lozo i da su autori uložili veliki trud, obradili dosta arhivskih dokumenata i fotografija koje do tada nisu nigdje objavljene.

Vujičić je naglasio da se u istoriju uvijek miješa politika i da je nakon 1945. godine „cilj bratstva i jedinstva“ kočio da se otkriju ove masovne grobnice i da se o njima piše.

Izložba „Moje jadovno“ biće otvorena za posjetioce Kulturnog centra u Gradišci narednih deset dana.

Izvor: Radio Gradiška

Vezane vijesti:

„Vesti“ na izložbi „Moje Jadovno“ u Berlinu: Jama ne sme da ostane grob!

Izložba „Moje Jadovno“ u Prijedoru do 15. septembra | Jadovno …

Izložba „Moje Jadovno“ pred rogatičanima | Jadovno 1941.

Izložba i predavanje „Moje Jadovno“ u Apatinu

IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“ U AMBASADI SRBIJE U LONDONU

Objelodanjena Jadovnička tragedija Srbima u Lesteru

IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“ U LONDONU

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

Foto: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

Video: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

IZLOŽBA O USTAŠKIM ZLOČINIMA U JADOVNU

Novi Sad: otvorena izložba Moje Jadovno

Marko Kovačević: O Izložbi „Moje Jadovno“ u KCNS – Jadovno 

BL – Otvorena izložba „Moje Jadovno“

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

Izložba „Moje Jadovno“ u Doboju (VIDEO)

12.03.2013. – IZLOŽBA MOJE JADOVNO U BIJELjINI

„MOJE JADOVNO“ – SVJEDOČENjE ZLOČINA

ISTINA O STRADANjU SRBA OSNOVA ZA BOLjU BUDUĆNOST

POTRESNA SVJEDOČENjA O STRADANjU SRBA U LOGORU JADOVNO

SLOBOMIR TV: MOJE JADOVNO 

OTVORENA IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: