fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

У Градишци творена изложба „Моје Јадовно“

У Културном центру у Градишци вечерас је отворена изложба „Моје Јадовно“, коју су, у знак сјећања на страдале Србе и Јевреје у комплексу усташких логора Госпић-Јадовно-Паг 1941. године, приредили Душан Басташић, Драгослав Илић и Предраг Лозо, а ријеч је о пројекту Културног центра из Новог Сада и Удружења „Јадовно 1941“ из Бањалуке.

Басташић, који је отворио изложбу заједно са историчаром Бојаном Вујичићем и директором Културног центра Градишка Жељком Благојевићем, рекао је да изложба „Моје Јадовно“ свједочи о првом ликвидационом центру Госпић-Јадовно-Паг, на подручју Независне Државе Хтварске .

„Изложба има за циљ да објелодани истину о страдању преко 38.000 Срба за свега 132 дана, да се овај злочин не заборави и да се уврсти у уџбенике историје“, истакао је Басташић.

Он је навео да су у логоре Госпић-Јадовно-Паг довођене жртве, углавном Срби, са подручја данашње Хрватске , БиХ и Срема.

„На овом подручју нисмо само изгубили национални корпус од 38.000 Срба, јер су све ове жртве биле у пуној репродуктивној доби. Многи од њих би још рађали, стварали породице које многи од њих нису били ни основали, тако да је много већи број оних за које је закинут наш национални корпус“, нагласио је Басташић и додао да су и потомци жртава жртаве јер су одрастали без родитеља, стричева, ујака, баки и дједова.

Према његовим ријечима, највише жртава убијено је у крашким јамама, а један дио, око 8000, убијено је на камењеру и акваторијуму острва Паг.

Басташић је истакао да је Удружење „Јадовно 1941“ два пута на Пагу обнављало спомен обиљежје али да је оно оба пута након тога срушено, тако да туристи који дођу на Паг не знају шта се тамо дешавало.

Он је додао да је не стратиштима код крашких јама ово Удружење поставило и четири велика крста од три и по метра и да њих нико није срушио.

Историчар из Градишке Бојан Вујичић навео је да су поред Басташића ову изложбу радили тада студенти а данас дипломирани историчари Драгослав Илић и Предраг Лозо и да су аутори уложили велики труд, обрадили доста архивских докумената и фотографија које до тада нису нигдје објављене.

Вујичић је нагласио да се у историју увијек мијеша политика и да је након 1945. године „циљ братства и јединства“ кочио да се открију ове масовне гробнице и да се о њима пише.

Изложба „Моје јадовно“ биће отворена за посјетиоце Културног центра у Градишци наредних десет дана.

Извор: Радио Градишка

Везане вијести:

„Вести“ на изложби „Моје Јадовно“ у Берлину: Јама не сме да остане гроб!

Изложба „Моје Јадовно“ у Приједору до 15. септембра | Јадовно …

Изложба „Моје Јадовно“ пред рогатичанима | Јадовно 1941.

Изложба и предавање „Моjе Јадовно“ у Апатину

ИЗЛОЖБА „МОЈЕ ЈАДОВНО“ У АМБАСАДИ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ

Обjелодањена Јадовничка трагедиjа Србима у Лестеру

ИЗЛОЖБА „МОЈЕ ЈАДОВНО“ У ЛОНДОНУ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

Фото: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

Видео: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

ИЗЛОЖБА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА У ЈАДОВНУ

Нови Сад: отворена изложба Моjе Јадовно

Марко Ковачевић: О Изложби „Моjе Јадовно“ у КЦНС – Jadovno 

БЛ – Отворена изложба „Моjе Јадовно“

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

Изложба „Моjе Јадовно“ у Добоjу (ВИДЕО)

12.03.2013. – ИЗЛОЖБА МОЈЕ ЈАДОВНО У БИЈЕЉИНИ

„МОЈЕ ЈАДОВНО“ – СВЈЕДОЧЕЊЕ ЗЛОЧИНА

ИСТИНА О СТРАДАЊУ СРБА ОСНОВА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ

ПОТРЕСНА СВЈЕДОЧЕЊА О СТРАДАЊУ СРБА У ЛОГОРУ ЈАДОВНО

СЛОБОМИР ТВ: МОЈЕ ЈАДОВНО 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „МОЈЕ ЈАДОВНО“

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: