Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Održana tribina „Ustaški zločini na Kordunu 1941. godine“ (VIDEO)

Tribina „Ustaški zločini na Kordunu 1941. godine“ održana je u ponedeljak 27. januara u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je dr Milan Micić.

FOTO: KC Novog Sada

Kordun je tokom Drugog svetskog rata podneo veoma velike žrtve. Na tom uskom geografskom prostoru ubijeno je 6.200 vojnika, odnosno partizanskih boraca, a civilne žrtve iznosile su između 34.000 i 36.000. Od tog broja 88 odsto su bili Srbi – rekao je Micić.

Ovi događaji, naveo je Micić, imali su svoju genezu 1914. i 1918. godine kada se dogodio atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda, a Srbi označeni kao kolektivni krivci od strane Austrougarske.

Po završetku Velikog rata jugoslovenska ideja pretočena je u zajedničku državu, ali se ubrzo videla sva krhkost te države koja je stvorena brzo i neočekivano, te u23 godine svog trajanja  nije uspela ni da se organizuje, a već je došao njen slom 1941. godine. Ključno pitanje u toj državi bio je odnos Srba i Hrvata. Septembra 1939. godinepotpisan je sporazum Cvetković-Maček kada je praktično stvorena država u državi.

Odnosi između Srba i Hrvata bili su izraženi i ranije, a na Kordunu posebno postaju napeti od opštinskih izbora 1936. godine, kada su hrvatske opštine na tom području dobile većinu. U svim mestima postavljene su hrvatske zastave, uklonjene ćirilične table,a Maček insistira da se ne plaćaju državni porezi. Već se osećalo ono što će se početi dešavati 1941. godine.

Posle osnivanja NDH 10. aprila 1941. i donošenja zakona usmerenih protiv Srba, Jevreja i Roma, ustaške vlasti pristupile su organizovanju zločina nad srpskim narodom. Jedno od najteže pogođenih područja bio je Kordun gde su lokalne ustaše i pripadnici ustaške emigracije izvršili masovne zločine nad srpskim življem.

U noći između 27. i 28. aprila 1941. godine, u selu Gudovcu kod Bjelovara, grupa ustaških emigranata na čelu sa Eugenom Didom Kvaternikom i pristalicama Hrvatske seljačke stranke, poubijala je oko 200 srpskih seljaka. Maja 1941. godine dogodio se masovan zločin u Blagaju koji su počinile ustaše na čelu sa emigrantima Ivanom Šarićem i Maksom Luburićem.

Masovni zločini događali su se krajem jula i početkom avgusta 1941. godine, kao i u decembru iste godine, što je izazvalo oružani otpor i masovni ustanak srpskog naroda na Kordunu.

Izvor: KC Novog Sada

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: