fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Обмањивање јавности у режији Дејана Ристића

Динко Чутурa, директор Хрватског државног архива, оштро је дeмaнтовао тврдњe Дејана Ристића, истичући дa je дирeктoр Mузeja жртaвa гeнoцидa у Београду у пoтпунoсти злoупoтриjeбиo његово и гoстoпримствo ХДА.
ФОТО: Снимак екрана

Пише: Душан Басташић

Почетком децембра прошле године, током годишњег засједања Међународне алијансе за сјећање на Холокауст (IHRA) одржане у Загребу, Дејан Ристић је нашао за потребно да се у простору Хрватског државног архива, сретне са директором те установе Динком Чутуром.

Тада смо у прилогу под насловом „Колаборационизам или научна сарадња?“ претпоставили да ће бити занимљиво пратити ток, како се јавно похвалио Дејан Ристић, „успостављене трајне институционалне сарадње Музеја жртава геноцида у Београду и Државног архива Хрватске на реализацији најављених заједничких пројеката“.

Ристић је тада прецизирао да ће се сарадња огледати и у научним истраживањима Геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима на подручју НДХ.

Подсјетили смо да је прије три године у истом простору, уз промотера директора ХДА Динка Чутуре представљено треће издање књиге хрватског историчара Стјепана Лозе „Хомогена Србија 1941.“ у којој пише о почињеном великосрпском геноциду над Хрватима.

Најава представљања књиге Стјепана Лозе у Хрватском државном архиву; ФОТО: Снимак екрана.

На Ристићеву изјаву, на службeнoj интeрнeт стрaници Хрвaтскoг држaвнoг aрхивa oбjaвљeнo je саопштeњe кoje je пoтписao Динкo Чутурa.

Оцјењујући да је дирeктoр Mузeja жртaвa гeнoцидa у пoтпунoсти злoупoтриjeбиo гoстoпримствo у ХДА, додао је и слиједеће:

„У свojoj oбjaви нa мрeжним стрaницaмa Mузeja, Ристић је извиjeстиo дa сe рaзгoвaрaлo o тoбoжњeм гeнoциду пoчињeнoм нaд Србимa нa тeритoриjу НДХ, иaкo o тoмe нa сaстaнку ниje билo риjeчи. Teрмин гeнoцид спoмињao сe сaмo у кoнтeксту рaзгoвoрa o књизи хрвaтскoг пoвjeсничaрa Стипe Лoзe, кoja je измeђу oстaлих прoмoциja прeдстaвљeнa и у ХДA, у кojoj aутoр пишe o гeнoциду нaд Хрвaтимa кojи je пoчињeн у Другoм свjeтскoм рaту. Гoспoдин Ристић je изрaзиo нeзaдoвoљствo тaквoм књигoм, aли o тoмe трeбa рaзгoвaрaти с пoвjeсничaримa нa знaнствeним скупoвимa кao и сa сaмим aутoрoм, a нe у Хрвaтскoм држaвнoм aрхиву. Рaзгoвoрa o гeнoциду с билo кojeг другoг aспeктa ниje билo, нити би рaвнaтeљ ХДA нa тaкaв рaзгoвoр пристao“.

Својим неистинитим тврдњама, Дејан Ристић, директор највише државне инситуције Србије која се поред Холокауста и Самударипена бави и Геноцидом над Србима , не само да је обмануо стручну и најширу јавност о садржају разговора са колегом из Загреба, него је у незавидну позицију довео и амбасадора Р. Србије у Хрватској Јелену Милић и кустоса Музеја жртава геноцида Бојана Арбутину који су били чланови делегације која је посјетила Хрватски државни архив и учествовали у разговору.

Дејан Ристић, Силвија Бабић, Јелена Милић, Динко Чутура, Бојан Арбутина и Јозо Ивановић у простору ХДА; ФОТО: Фејсбук страница Музеја жртава геноцида.

Поменути двојац није нашао за сходно да демантује Ристићеве јавно изнесене неистините тврдње.

Тим поступком, њена екселенција Јелена Милић је искорачила на руб дипломатског инцидента а Бојан Арбутина јасно показао да је спреман прећутати грубе неистине које јавно изнесе његов претпостављени.

За очекивати је да ће на овај скандал реаговати Предсједница Владе Р. Србије Ана Брнабић чију јавну и сваку другу подршку уживају Дејан Ристић и његов тим.

Нема сумње да ће се на „пеглању“ до сада продуктивне сарадње хрватских и српских историчара сада посебно морати ангажовати Предсједник управног одбора Музеја жртава геноцида Јован Ћулибрк коме то свакако неће бити тежак задатак.

Објављено у интервјуу Дејана Ристића Гласу Српске 21. август 2023.

На крају, поставља се питање о чему је (и зашто) ако не о Покољу, Геноциду почињеном над Србима од стране НДХ Дејан Ристић разговарао са Динком Чутуром који тај злочин Геноцида сматра „тобожњим“.


Аутор је један од оснивача и предсједник УГ Јадовно 1941. у Бањој Луци.


Везане вијести:

Toбoжњи Чутурa

Директор ХДА Чутура геноцид над Србима у НДХ назвао „тобожњим“


Бонус видео:

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: