fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Obilježeno 77 godina od ustaškog pokolja u Drakuliću

Svetom liturgijom u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću jutros je počelo obilježavanje 77 godina od ustaškog pokolja Srba u tom banjalučkom naselju, kao i u obližnjim mjestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

POGLEDAJ VIDEO

Obilježavanju su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, generalni sekretar Vlade Srpske Siniša Karan, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, te predstavnici grada Banjaluka.

Kod Spomen-kosturnice je služen parastos ubijenim Srbima i polaganje vijenaca na Spomen-kosturnici.

LiturgijA u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija (Foto: RTRS)
LiturgijA u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija (Foto: RTRS)

Ustaše su 7. februara 1942. godine u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac za samo jedan dan ubile 2.370 srpskih civila, među kojima je bilo 551 dijete.

U ovom zločinu ustaške snage su, pod komandom nadporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića, iz Tjelesnog zdruga Ante Pavelića, uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

Liturgija u Drakuliću
Liturgija u Drakuliću

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj počinjen za samo jedan dan.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

Žrtava u svojoj porodici svake godine sjeti se i Koviljka Tadić. Njenoj majci pobijeni su roditelji, tri brata, njihove supruge i 19-oro djece.

„Svake godine dolazim, moja majka dok je bila živa svake godine je dolazila. Ona je svake godine 7. februara nosila opelo u crkvu“, rekla je Tadićeva.

Na usnule srpske civile i nejač ustaše su nasrnule sjekirama, noževima i krampovima. Stravičan zločin i 77 godina poslije upozorava, ali i služi za nauk, poručuje predsjednica Republike.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

„Da razmišljamo o budućnosti na krajnje ozbiljan način, da se okupljamo, da budemo uvijek tu, ne samo kada je obilježavanje važnih datuma ili teških stradanja, nego i onda kada treba da dobro razmislimo o budućnosti Republike, a to je i pouka da se ne dijelimo nikada kada su u pitanju strateški interesi ili nacionalna pitanja važna za život Republike Srpske“, naglasila je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

POGLEDAJ VIDEO

Za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, zločin u Drakuliću dio je filozofije NDH da Srbe pobije, pokrsti i protjera sa ognjišta.

POGLEDAJ VIDEO

„Nećemo ni oprostiti, bez obzira što naša vjera nas poziva na oprost. Ja mislim da se ove stvari ne mogu oprostiti, naravno ne prizivam sukobe ili osvete, ali ne mogu da oprostim“, smatra Dodik.

Vijence na spomen-obilježje stradalima, položili su i predstavnici Vlade, Narodne skupštine i gradske vlasti. Kako bi očuvali sjećanje na žrtve zločina, njihovi potomci i srodnici osnovali su i udruženje.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

„Cilj je da se lociraju masovne grobnice odakle su eshumirani posmrtni ostaci 1964. 1965 je podignut spomenik, i da usaglasimo spiskove“, rekao je Nedeljko Mitrović, Udruženje potomaka i srodnika žrtava ustaškog zločina 7. februara 1942.

Krajnji cilj udruženja je i podnošenje inicijative Skupštini grada Banjaluka o donošenju Deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, na području Banjaluke.

Obilježavanje stradanja Srba od ustaškog zločina organizovao je Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Izvor: RTRS

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: