Nespremnost Hrvata da osude genocid nad Srbima u NDH

Datum objave: petak, 22 jula, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ističe da je istorija o Alojziju Stepincu jasno rekla da je zločinac i da snosi ogromnu odgovornost za počinjeni genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, te da se današnjim poništavanjem presude Stepincu šalje poruka o tome da je Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ bila istinska volja hrvatskog naroda.

Ulaz u logor Jasenovac
Ulaz u logor Jasenovac

“Zbog nespremnosti hrvatskog naroda da jasno osudi genocid nad Srbima u zloglasnoj NDH i aktivnu ulogu Stepinca u pripremi, sprovođenju i opravdanju genocida, ne postoji nikakva mogućnost uspostavljanja međusobnog povjerenja i pomirenja između Srba i Hrvata”, poručio je Linta u saopštenju.

On je podsjetio da je Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju NDH, da se zakleo na vjernost i podršku Pavelićevom režimu, da je sve vrijeme znao za pokolje, bio inicijator pokrštavanja pravoslavnih Srba i nikad nije protestovao protiv osnivanja Jasenovca i drugih logora.

Županisjki sud u Zagrebu danas je u cijelosti poništio presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu iz 1946. godine, kada je osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Poništena presuda Stepincu

Arhive ključ istine o Stepincu

Milovan Balaban: Stepinac – balast ne ekumenskom putu

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan komentar za Nespremnost Hrvata da osude genocid nad Srbima u NDH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top