Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Neizvesna sudbina Topovskih šupa

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda tvrde da još nemaju jasan stav jevrejske zajednice u vezi sa gradnjom šoping mola na lokaciji nekadašnjeg logora iz Drugog svetskog rata

Sačuvani objekti logora na Autokomandi (Foto Beoinfo)
Sačuvani objekti logora na Autokomandi (Foto Beoinfo)

Kakva će biti sudbina sačuvanih objekata logora Topovske šupe na Autokomandi, gde treba da se gradi šoping mol „Delta planet” na 200.000 kvadratnih metara? Dok predstavnici jevrejske zajednice očekuju da Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda preseče ovaj zamršeni čvor i ponudi rešenje sa kojim bi se saglasile sve strane, u ovoj gradskoj instituciji kažu da, uprkos obimnoj dokumentaciji i dopisima koji su im dostavljeni iz jevrejske zajednice, još nemaju njihovu preciznu saglasnost, koja im je neophodna.

Za bilo koju intervenciju na prostoru Topovskih šupa investitor je morao da se obrati Zavodu za zaštitu spomenika, pošto kompleks uživa takozvanu prethodnu zaštitu. Ona je u maju prošle godine produžena na još tri godine, što zakon o kulturnim dobrima dozvoljava, ističu u Zavodu. U međuvremenu, ova gradska institucija pokrenula je proceduru da se Topovske šupe proglase spomenikom kulture, što bi značilo da ne mogu da se poruše.

– Za gradnju na Autokomandi obratio nam se Sekretarijat za urbanizam prošle i pretprošle godine sa zahtevom za izdavanje lokacijskih uslova za izgradnju trgovinskog objekta, šoping mola. Da bismo dozvolili da se oba objekta premeste na drugu lokaciju u neposrednoj blizini, gde bi se napravio memorijal, neophodno je da imamo saglasnost Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. To važi i za Savez jevrejskih opština Srbije. Ukoliko se oni dogovore, što do sada u jevrejskoj zajednici nisu uradili, mora da se uradi projekat i zdanja rekonstruišu tako da im se vrati autentični izgled – kažu u gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Topovske šupe izazvale su brojne nesuglasice u jevrejskoj zajednici, a kako se vidi iz dokumentacije u koju je „Politika” imala uvid, nuđena su različita rešenja: od toga da se deo objekta logora sruši, do toga da se izmesti i da se formira poseban memorijalni centar. Prema toj dokumentaciji, Jevrejska opština Beograd u decembru 2016. godine obavestila je preduzeće „Autokomanda” d. o. o., koje je „Delta” kupila 2005. godine, čime je postala vlasnik 3,3 hektara na ovoj lokaciji, da su saglasni sa izgradnjom novog spomen-obeležja „Topovske šupe”, što je podrazumevalo delimično uklanjanje postojećeg i ponovnu upotrebu dela objekta. U opisu se navodi da bi se novo spomen-obeležje, u obliku zida sa fontanom, nalazilo paralelno sa objektom šoping mola. Prethodno su predstavnici jevrejske zajednice odbili rešenje izraelskog arhitekte Amija Mura, prema kojem bi zid objekta bio ugrađen u šoping mol. U međuvremenu, novo rukovodstvo dobili su i Savez jevrejskih opština Srbije – predsednik je postao Robert Sabadoš, i Jevrejska opština Beograd, na čije je čelo izabran Danilo Medić. Zavod za zaštitu spomenika kulture obraća se SJOS-u u oktobru 2017. tražeći da dostave definisan stav o očuvanju i tretmanu dva postojeća objekta koja su bila u funkciji logora, kao i o očuvanju i izmeštanju dela spomen-obeležja. Početkom novembra SJOS dostavlja Zavodu i kompaniji „Delta holding” stav da su uslovno saglasni da se objekat i zid na parceli koju je kupila kompanija „Delta holding” izmeste na drugi plac, koji pripada Beogradu i da se na taj način formira Memorijalni centar. Oba dopisa potpisao je u svojstvu potpredsednika Saveza Danilo Medić, s tim što se u dopisu „Delta holdingu” precizira i da bi memorijalni centar „Topovske šupe” bio potpuno odvojena celina. Zavodu je dopis poslao i predsednik SJOS-a Robert Sabadoš, navodeći da Savez smatra da dva postojeća objekta treba da se očuvaju i odvoje od svakog budućeg objekta koji se bude gradio na toj lokaciji. Posle toga, u januaru 2018. godine, Zavodu za zaštitu spomenika kulture poslat je dopis u kojem se navodi da je Savez saglasan sa planiranom izgradnjom šoping mola „Delta planet”, kao i sa izmeštanjem očuvanog logorskog objekta i njegovom interpolacijom i integracijom u budući trgovinski objekat, dok nisu saglasni sa uklanjanjem drugog logorskog objekta koji je na drugoj parceli i nalazi se na trasi budućeg saobraćajnog rešenja unutrašnjeg magistralnog prstena. Ovaj dopis potpisao je Danilo Medić, u svojstvu potpredsednika SJOS-a.

Iz dokumenata se vidi da je „Delta” bila otvorena da prihvati svako rešenje sa kojim bi se saglasila jevrejska zajednica, a juče su iz ove kompanije potvrdili da „Delta” nije odustala od namere da na placu na Autokomandi sagradi šoping-mol „Delta planet”. Kako se navodi u pisanim odgovorima „Politici”, kompanija Miroslava Miškovića spremna je da počne da gradi čim dobije neophodne građevinske dozvole.

„Jedan objekat kompleksa nalazi se na obodu naše parcele, a na dostojnom obeležavanju mesta nekadašnjeg sabirnog logora radimo još od kako razmišljamo o podizanju tržnog centra. Veliku podršku u tome daje nam čuveni arhitekta Ami Mur, projektant budućeg šoping-mola i pripadnik jevrejskog naroda, koji se sa posebnom pažnjom i emocijom posvetio idejnom rešenju kompleksa. Ovaj deo lokacije dugo je bio zapušten i daleko od onog pijeteta koji zaslužuju nedužne nacističke žrtve. Mi razgovaramo sa svim predstavnicima jevrejske zajednice u Srbiji i zajedno sa njima nalazimo rešenje da Topovske šupe dobiju adekvatno spomen-obeležje, i po svom izgledu, ali i po pristupačnosti sugrađanima, od kojih mnogi i ne znaju gde se ova, pomalo zabačena lokacija, nalazi”, ističu u „Delti”.

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: