Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Неизвесна судбина Топовских шупа

У Заводу за заштиту споменика културе Београда тврде да још немају јасан став јеврејске заједнице у вези са градњом шопинг мола на локацији некадашњег логора из Другог светског рата

Сачувани објекти логора на Аутокоманди (Фото Беоинфо)
Сачувани објекти логора на Аутокоманди (Фото Беоинфо)

Каква ће бити судбина сачуваних објеката логора Топовске шупе на Аутокоманди, где треба да се гради шопинг мол „Делта планет” на 200.000 квадратних метара? Док представници јеврејске заједнице очекују да Завод за заштиту споменика културе Београда пресече овај замршени чвор и понуди решење са којим би се сагласиле све стране, у овој градској институцији кажу да, упркос обимној документацији и дописима који су им достављени из јеврејске заједнице, још немају њихову прецизну сагласност, која им је неопходна.

За било коју интервенцију на простору Топовских шупа инвеститор је морао да се обрати Заводу за заштиту споменика, пошто комплекс ужива такозвану претходну заштиту. Она је у мају прошле године продужена на још три године, што закон о културним добрима дозвољава, истичу у Заводу. У међувремену, ова градска институција покренула је процедуру да се Топовске шупе прогласе спомеником културе, што би значило да не могу да се поруше.

– За градњу на Аутокоманди обратио нам се Секретаријат за урбанизам прошле и претпрошле године са захтевом за издавање локацијских услова за изградњу трговинског објекта, шопинг мола. Да бисмо дозволили да се оба објекта преместе на другу локацију у непосредној близини, где би се направио меморијал, неопходно је да имамо сагласност Националног савета ромске националне мањине. То важи и за Савез јеврејских општина Србије. Уколико се они договоре, што до сада у јеврејској заједници нису урадили, мора да се уради пројекат и здања реконструишу тако да им се врати аутентични изглед – кажу у градском Заводу за заштиту споменика културе.

Топовске шупе изазвале су бројне несугласице у јеврејској заједници, а како се види из документације у коју је „Политика” имала увид, нуђена су различита решења: од тога да се део објекта логора сруши, до тога да се измести и да се формира посебан меморијални центар. Према тој документацији, Јеврејска општина Београд у децембру 2016. године обавестила је предузеће „Аутокоманда” д. о. о., које је „Делта” купила 2005. године, чиме је постала власник 3,3 хектара на овој локацији, да су сагласни са изградњом новог спомен-обележја „Топовске шупе”, што је подразумевало делимично уклањање постојећег и поновну употребу дела објекта. У опису се наводи да би се ново спомен-обележје, у облику зида са фонтаном, налазило паралелно са објектом шопинг мола. Претходно су представници јеврејске заједнице одбили решење израелског архитекте Амија Мура, према којем би зид објекта био уграђен у шопинг мол. У међувремену, ново руководство добили су и Савез јеврејских општина Србије – председник је постао Роберт Сабадош, и Јеврејска општина Београд, на чије је чело изабран Данило Медић. Завод за заштиту споменика културе обраћа се СЈОС-у у октобру 2017. тражећи да доставе дефинисан став о очувању и третману два постојећа објекта која су била у функцији логора, као и о очувању и измештању дела спомен-обележја. Почетком новембра СЈОС доставља Заводу и компанији „Делта холдинг” став да су условно сагласни да се објекат и зид на парцели коју је купила компанија „Делта холдинг” изместе на други плац, који припада Београду и да се на тај начин формира Меморијални центар. Оба дописа потписао је у својству потпредседника Савеза Данило Медић, с тим што се у допису „Делта холдингу” прецизира и да би меморијални центар „Топовске шупе” био потпуно одвојена целина. Заводу је допис послао и председник СЈОС-а Роберт Сабадош, наводећи да Савез сматра да два постојећа објекта треба да се очувају и одвоје од сваког будућег објекта који се буде градио на тој локацији. После тога, у јануару 2018. године, Заводу за заштиту споменика културе послат је допис у којем се наводи да је Савез сагласан са планираном изградњом шопинг мола „Делта планет”, као и са измештањем очуваног логорског објекта и његовом интерполацијом и интеграцијом у будући трговински објекат, док нису сагласни са уклањањем другог логорског објекта који је на другој парцели и налази се на траси будућег саобраћајног решења унутрашњег магистралног прстена. Овај допис потписао је Данило Медић, у својству потпредседника СЈОС-а.

Из докумената се види да је „Делта” била отворена да прихвати свако решење са којим би се сагласила јеврејска заједница, а јуче су из ове компаније потврдили да „Делта” није одустала од намере да на плацу на Аутокоманди сагради шопинг-мол „Делта планет”. Како се наводи у писаним одговорима „Политици”, компанија Мирослава Мишковића спремна је да почне да гради чим добије неопходне грађевинске дозволе.

„Један објекат комплекса налази се на ободу наше парцеле, а на достојном обележавању места некадашњег сабирног логора радимо још од како размишљамо о подизању тржног центра. Велику подршку у томе даје нам чувени архитекта Ами Мур, пројектант будућег шопинг-мола и припадник јеврејског народа, који се са посебном пажњом и емоцијом посветио идејном решењу комплекса. Овај део локације дуго је био запуштен и далеко од оног пијетета који заслужују недужне нацистичке жртве. Ми разговарамо са свим представницима јеврејске заједнице у Србији и заједно са њима налазимо решење да Топовске шупе добију адекватно спомен-обележје, и по свом изгледу, али и по приступачности суграђанима, од којих многи и не знају где се ова, помало забачена локација, налази”, истичу у „Делти”.

Извор: ПОЛИТИКА

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: