fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nećak: Stop neonacizmu i antisemitizmu!

U okviru obrazovnog programa RTS-a  dana 23.3.2020. emitovana je video lekcija Aprilski rat, pa i o Milanu Nediću. Tako ogoljeni pokušaj falsifikovanja istorije ne bi uspeo da prezentuje ni najbolji đak Gebelsa. 

Aleksandar Saša Nećak; FOTO: Media centar Beograd

Izvor: Aleksandar Saša Nećak – Fejsbuk stranica 27. mart 2020. ;

NAPOMENA: Svi navodi izneseni u ovom tekstu su lični stav autora i ne moraju odražavati stavove redakcije portala. U cilju sveobuhvatnijeg informisanja javnosti, objavljujemo i priloge od značaja za misiju udruženja Jadovno 1941. čak i kada su oni potpuno suprotni njegovim stavovima.


Namera je bila da se Milan Nedić predstavi mladima kao spasioca Srba, kao pozitivna ličnost  i žrtva koja bi trebalo da im bude uzor. 

A Milan Nedić je bio kukavica, izdajnik, dezerter, kolaboracionista koji je usvojio i duboko u sebi nosio nacističku ideologiju, antisemita i Srbin koji je manijakalno progonio, hapsio, zlostavljao i ubijao sve one Srbe, ne samo komuniste, nego sve koji su bili protiv okupatora, koji su se borili za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, očuvanje ugleda, dostojanstva tradicionalnih vrednosti kulturnih i umetničkih vrednosti srpskog naroda.

Dakle, zbog svojih nacističkih stavova i govora bio je sklonjen iz vojske, a pred rat je ponovo aktiviran i postavljen za komandanta Treće armije sa zadatkom da brani južne granice zemlje.

Napustio je ratište i svoje oficire i vojnike i kraj rata dočekao na Palama. Pogazio je datu oficirsku reč, izdao zemlju i narod.

Sa Pal je vozom bez problema prošao kroz okupiranu zemlju i došao u okupirani Beograd.

Prihvatio je ulogu kolaboracioniste i svoju borbu usmerio na Srbe koji su se borili protivu okupatora, pa čak i one koji nisu simpatisali okupatora.

Bio je antisemita i to pokazao kroz čitav niz uredbi i naredbi i postupaka.

Posle uništenja preko 84% Jevrejske zajednice, u kome je imao značajniju ulogu, bio je zahvalan Trećem Rajhu što je Srbiju očistio od Jevreja.

Moje pitanje za predsednicu Vlade i ministra obrazovanja je da li ovo društvo vaspitava mladu generaciju da po uzoru na idola koji im se nudi, sutra ne daj bože, budu spremni da izdaju zemlju, da se ne bore za njeno očuvanje, da postanu kolaboracionisti i izdajnici.

Ili je dovoljno da postanu „samo“ antisemiti.

Znam da ste, gospođo predsednice Vlade i gospodine ministre, trenutno jako zauzeti ličnim učešćem u iznalaženju vakcine protiv virusa Korona, inače bi verujem iz moralnih razloga podneli neopozive ostavke.

RTS: Tako stoje stvari – Intervju – Aleksandar Nećak – 27.01.2017.

Od istog autora:

Nećak: Kome smeta udruženje građana „Jadovno 1941.“?

Nećak: Niko nema pravo da osporava usvojenu odrednicu “Pokolj”

Nećak: Kultura sećanja ovde ne stanuje

Aleksandar Saša Nećak: Podneo sam ostavku zbog stavova …

Aleksandar Nećak: SEĆANjE NIJE DOVOLjNO | Jadovno 1941.

Aleksandar Nećak: Svedok sam prećutnog gajenja zaborava prema delovima naše tragične istorije

Aleksandar Nećak: „Zaveštanje“ – film kao spomenik | Jadovno …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Službena izjava vlade Nemačkog Rajha od 6. aprila 1941. u vezi s napadom na Jugoslaviju (razlozi za napad): „Francuski poslanik je 16. aprila 1940. vodio razgovor s ministrom vojske Nedićem o prihvatanju vojnih razgoivora. Jugoslavija upućuje naročito poverljivog oficira za vezu u Glavni štab komandanta francuske ekspedicione armije na Levantu…“ – Nedić kao jedan od neprijatelja Njemačke, odgovornih za napad na Jugoslaviju. Citirano po: „Aprilski rat 1941. Zbornik dokumenata“, uredio pukovnik JNA Antun Miletić, odgovorni urednik general Fabijan Trgo, Vojnoistorijski institut, Beograd 1987. str. 475. Dalji komentari su suvišni. General Milan Nedić zarobljen je od Nijemaca tek 4 dana posle kapitulacije, 21. aprila 1941, zajedno sa 5.000 vojnika, u Peći i zatim su sprovedeni u Prištinu. SAPIENTI SAT!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: