fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Aleksandar Saša Nećak: Podneo sam ostavku zbog stavova Veljka Đurića Mišine

Aleksandar Saša Nećak
Aleksandar Saša Nećak

Uveren sam da svako ima pravo da se opredeli i usvoji, u skladu sa svojim moralnim vrednostima i dostignutim stepenom društvene svesti, bilo koju ideološku i političku opciju.

Takođe smatram da svako tu svoju opredeljenost mora da uskladi sa javnom funkcijom koju u ime društava obavlja, pa tako i direktor Muzeja žrtava genocida dr Veljko Đurić Mišina.

Kao antifašista, kao građanin Srbije i kao član Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida obavezan sam da se u skladu sa mojim mogućnostima i sposobnostima, svim legalnim i legitimnim sredstvima suprotstavim prekrajanju istorijskih činjenica.

Negiranje učešća i bilo kakve odgovornosti Milana Nedića u stradanju Jevreja tokom Holokausta u okupiranoj Srbiji je neprihvatljivo iskrivljavanje istorijskih činjenica.

Direktor Muzeja žrtava genocida, gospodin dr Veljko Đurić Mišina, uporno i bez argumenata, zalaže se da javnost ubedi u nevinost Milana Nedića. Kao dr istorijskih nauka nesumnjivo dobro je upoznat sa dokumentima koji se nalaze u Arhivu Srbije, a koji nedvosmisleno govore suprotno onom za šta se dr Veljko Đurić Mišina zalaže.

Ja ne mogu da prihvatim da će, koliko sutra, na čelu Memorijala Staro sajmište, simbola stradanja Jevreja, biti čovek koji negira odgovornost Milana Nedića za smrt 3.684 ljudi, pretežno žena i dece, umorenih jezivom smrću samo zato što su bili Jevreji.

Za mene je neshvatljivo da žrtve Judenlagera Semlin za istoričara nisu dovoljan razlog da, odgovornog za te žrtve, Milana Nedića ne smatra zločincem.

Ja sam se zavetovao da ću učiniti sve što je u mojoj moći da se Holokaust, da se to zlo više nikada nikom i negde ne dogodi. Ako bih, pod ovim uslovima i okolnostima, ostao na mestu člana UO Muzeja žrtava genocida, pogazio bih zavet koji sam dao, postao bih saučesnik u prekrajanju istorije, a to je po mom dubokom uverenju neoprostiva sramota.

Svestan sam da ne mogu očekivati da će dr Veljko Đurić Mišina promeniti svoja uverenja, kao ni da će Vlada Republike Srbije zbog ovakvih stavova direktora Muzeja žrtava genocida smeniti.

Zato sam 23. maja 2018. godine, Predsedniku Vlade Republike Srbije podneo ostavku na mesto člana UO Muzeja žrtava genocida.

Izvor: Danas

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: