fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

NAJAVA: U Višegradu izložba o Livanjskim Srbima i promocija knjige Ognjena Marija Livanjska

U Gradskoj galeriji Višegrad, u subotu 26.juna, sa početkom u 20 časova, biće otvorena izložba koja prikazuje život livanjskih Srba kroz vekove, njihovu duhovnu i kulturnu zaostavštinu. Istovremeno, publici u Višegradu biće predstavljena i knjiga Buda Simonovića Ognjena Marija livanjska, kao svojevrsni dokumentarni zapis o strašnom stradanju srpskog naroda ovog kraja leta 1941. godine.

Izložba o livanjskim Srbima je pripremljena sa ciljem očuvanja svesti o mestu porekla i vekovnom životu Srba na područjima koja danas nisu u sastavu Republike Srbije i Republike Srpske kao matičnih zemalja srpskog naroda. Izložba je i prikaz vekovne borbe Srba za očuvanje verske i nacionalne pripadnosti kroz spomenike značajne kulturne vrednosti i svojevrsni doprinos državnim institucijama i profesionalcima u očuvanju istine, odnosno borbi protiv prikrivanja i falsifikovanja podataka i prekrajanja istorije na bivšim jugoslovenskim prostorima.

Knjiga Buda Simonovića, Ognjena Marija livanjska je zapis o ustaškim pokoljima počinjenim nad Srbima na području Livna u proleće i leto 1941. godine. To je zbirka sećanja preživelih na stradanje 1587 ljudi, žena i dece, mučenih i pobijenih na gubilištima u okolini Livna. Prvo izdanje knjige izašlo je iz štampe 1991. godine i to je bio poslednji trenutak da se makar deo istine o zločinima otme od zaborava i sačuva kao velika opomena. Autor sam zaključuje da zločini u Livnu i selima rubom Livanskog polja nisu karakteristični po broju žrtava, ali da oni svakako nadmašuju ostale po zverstvima i ispoljenoj mržnji i nemilosrdnosti ustaša. Kasnije, knjiga je dopunjena stradanjima Srba tog područja tokom građanskog rata 1992-95.

Uz otvaranje izložbe i prikazivanje knjige pripremljen je i prigodan umetnički program, a prisutnima će se obratiti: predstavnik Udruženja Ognjena Marija Livanjska, autor knjige Budo Simonović i Slavko Tuševljak, direktor Gradske galerije.

Izvor: Ognjena Marija livanjska


Vezane vijesti:

Istorijska izložba o Srbima Livanjskog polja | Jadovno 1941.

U Novom Sadu otvorena izložba „Srbi Livanjskog polja …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: