fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Novom Sadu otvorena izložba „Srbi Livanjskog polja-trajanje kroz vekove“

Udruženje Ognjena Marija Livanjska i Savez krajiških udruženja, u Kulturnom centru Novog Sada, u petak 25.novembra, pažnji novosadske publike predstavili su izložbu fotografija, dokumenata i predmeta koji prikazuju deo bogate istorije, kulture i zaostavštine Srba livanjskog područja.

Izložba „Srbi Livanjskog polja-trajanje kroz vekove“
Izložba „Srbi Livanjskog polja-trajanje kroz vekove“

Izložbu pod nazivom „Srbi Livanjskog polja-trajanje kroz vekove“, čiji autori su prof. dr Veljko Đurić Mišina i Radovan Pilipović, otvorio je gospodin Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, ističući značaj celokupnog rada i angažovanja udruženja građana poreklom sa područija Bosne i Hercegovine, uključujući i projekte istorijskog i kulturnog sadržaja lokalnog karaktera. Gospodin Cicović osvrnuo se i na prirodne veze Srbije i Srpske iz kojih proizilazi i svakovrsna potpora institucija obeju država projektima udruženja koji se svojim sadržajem ubrajaju u projekte od značaja za očuvanje srpskog nacionanog bića.

Prezviter novosadskog hrama Svetih Kirila i Metodija, otac Velimir Vrućinić, rodom Livnjak, svojom besedom podsetio je na nevolje i patnje svih koji su napustili svoj rodni kraj i ujedno preneo pozdrave vladika bačkog, gospodina Irineja i bihaćkog-petrovačkog gospodina Atanasija, kao i bratsku podršku Parohije lijevanjske.

Prisutnima su se obratili i Gordana Dostanić, predsednica UO Udruženja Ognjena Marija Livanjska i saradnik izložbe, kao i gospodin Zdravko Injac, predsednik Skupštine Saveza krajiških udruženja i jedan od osnivača Zavičajnog udruženja Livnjana i Grahovljana.

U umetničkom delu programa učestvovali su: pojci škole crkvenog pojanja „Sveti Jovan Damaskin“; guslar Petar Mišović i muška pevačka grupa KUD „Dr Mladen Stojanović“ iz Bačkog Jarka.

Voditelj program ove manifestacije bila je Olivera Radeta.

Izložba će biti otvorena do 2.decembra 2016.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: