fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Istorijska izložba o Srbima Livanjskog polja

Istorijska izložba o Srbima Livanjskog polja
Istorijska izložba o Srbima
Livanjskog polja

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa bihaćko-petrovačkog g. Atanasija 15. aprila 2016. godine u atrijumu Narodne banke Srbije svečano je otvorena izložba arhivskih dokumenata, fotografija, artefakata iz narodnog života i prošlosti „Srbi Livanjskog polja – trajanje kroz vekove“.

Organizator izložbe je „Udruženje Ognjena Marija Livanjska“ iz Beograda, zavičajno udruženje Livnjana i prijatelja Livna i Livanjskog polja, a autori su prof. dr Veljko Đurić Mišina i mr Radovan Pilipović. Pred većim brojem okupljenih posetilaca izložbu je svečano otvorio visokoprepodobni arhimandrit, nastojatelj Svetonikolajevskog manastira Rmanj iz Bosanske Krajine Serafim Kužić.

U programu svečanosti otvaranja su učestvovali: članovi hora „Srbski pravoslavni pojci“, narodni guslar Vlado Runjo koji je odguslao pesmu „Stari Vujadin“, zatim klarinetisti Stefan Đurica i David Kovačić koji su za ovu priliku došli iz Livna i izveli Himnu Svetom Savi. Auditorijumu su se, takođe, obratili predsednica Upravnog odbora Udruženja Ognjena Marija Livanjska gđa Gordana Dostanić, zamenik predsednika Odbora za dijasporu Skupštine Srbije g. Miodrag Linta, koautor izložbe i izložbenog kataloga gospodin Radovan Pilipović i sveštenik Željko Đurica, paroh livanjski. Konferansu sadržajnog programa je držala Olivera Radeta.

Udruženje Ognjena Marija Livanjska, poznato po svom dobrotvornom radu, negovanjem veza sa zavičajem i popularisanjem uspomene na Srbe Livanjskog polja, potvrdilo je čvrstu rešenost, preko organizacije ove izložbe, da se ne zaborave izvorišta brojnih potomaka livanjskih Srba koji, zbog nepovoljnih istorijskih prilika, danas žive i rade u Srbiji i dalje u svetu.

Izložba podseća i prikazuje ulogu Srpske pravoslavne crkvene opštine u Lijevnu (Livnu) u borbi za crkvenu-školsku autonomiju Srba u BiH krajem 19. veka, istoriju školstva, kulturno-prosvetnih društava („Prosvjeta“, Tamburaško-pjevačko društvo „Sundečić“, Srpska čitaonica), stradanje pravoslavnog i srpskog Livna u Drugom svetskom ratu 1941-1945. godine, itd. Izložbu prati bogato ilustrovani i lepo odštamani katalog koji će ostati pisani trag ove kulturne manifestacije.

Autor: Obrad Unčanin

Izvor: SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Vezane vijesti:

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: