Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mirić: Reč Pokolj ne ostavlja ni trun zazora ili nedoumice šta se mahom dogodilo tadašnjem Srbinu

cirilica.jpg

U Beogradu je 18. marta 2019. održana konferencija za medije udruženja Jadovno 1941. na temu: „POKOLj“ – Terminološka odrednica za genocid počinjen nad pravoslavnim Srbima od strane Nezavisne Države Hrvatske. Na konferenciji je govorio i Momčilo Mirić, predstavnik Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“. Transkript i video zapis njegovog izlaganja donosimo u celosti:

Naše udruženje za odbranu ćirilice „Dobrice Erić“ u potpunosti i sa ushićenjem podržava ovaj predlog od onog momenta kada smo čuli za njega i kada ga je gospodin Bastašić izložio i otvorio sajt.

Ta inicijativa, da se stradanje Srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata na teritoriji Nezavisne države Hrvatske nazove imenom Pokolj dovela nas je u situaciju da sad evo i ja ovde predstavljam naše udruženje.

Želim da kažem, da kako se već naše udruženje bavi rečju i pismom upravo je ime Pokolj ono što određuje u potpunosti i uvereni smo, ono što se dogodilo Srpskom narodu.

Istovremeno, duboko sam uveren da termin genocid kao reč i kao pojam nema ni trunku do sada prihvaćenog smisla i težine onoga što pretenduje da označi i da više skriva nego istinski otkriva ono stvarno i ono strašno što se dogodilo, kako u svom obimu tako i u svoj svojoj strahoti.

To što se desilo nije ni danas prestalo i neće nikad dok je tamo njih i nas.

Momčilo Mirić. Mučeničkom stazom jadovničkom . Velebit, 13.08.2018.
Momčilo Mirić. Mučeničkom stazom jadovničkom . Velebit, 13.08.2018.

Smatramo da sve ono što nema ime, ima ozbiljan problem sa suštinskim postojanjem. Svedoci smo zlonamerno smišljenog, organizovanog i sistematičnog potiskivanja i brisanja sećanja na genocid, Pokolj nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu, kroz decenije posle rata a u novije vreme smo svedoci i agresivnog revizionizma u raznim sferama života Srpske nacije.

Teška posledica takvog zatiranja je da ni na međunarodnoj sceni nikada nije došlo do prepoznavanja onoga što se desilo na tlu Nezavisne Države Hrvatske.

Ovo je prvi put u proteklih sedamdeset i pet godina, da se genocid nad Srbima imenuje i to tako jasnim, tačnim, svojstvenim i sveobuhvatnim imenom kao što je Pokolj.

Dakle istovremeno, naučili smo šta je holokaust, naučili smo šta je porajmos, mets jegern, sve imena genocida svojstvena jeziku naroda koji su doživeli genocid.

Ali srpski narod sve ove decenije nije se usudio ili nije mogao da se usudi, da imenuje, da obeleži svojom rečju užas stradanja preko milion jedinki svog živog organizma.

Ovo je prvi put u proteklih sedamdeset i pet godina, da se genocid nad Srbima imenuje i to tako jasnim, tačnim, svojstvenim i sveobuhvatnim imenom kao što je Pokolj.

Ovo ime ne ostavlja ni trun zazora ili nedoumice šta se mahom dogodilo tadašnjem Srbinu, samo zbog toga što je bio Srbin i što je bio vere pravoslavne, ako je samo bio na dohvat državnog mehanizma tadašnje Nezavisne Države Hrvatske na njenoj teritoriji.

Onome kome je reč Pokolj prejaka, teška i smatra je neprimerenom za upotrebu, recimo u prosveti ili obrazovanju naše nacije, tome smeta istina, sa velikim I. Taj ima problem sa priznavanjem istine jer ta reč je istina onoga što se dogodilo.

Duboko smo uvereni da je pitanje žrtve, ovde ću citirati profesora Bogoljuba Šijakovića: „ Pitanje žrtve, pitanje je identiteta našeg naroda. Pitanje žrtve pitanje je identiteta a pitanje identiteta je pitanje integriteta.“

A svi znate da je pitanje intergititeta pitanje opstanka. Dakle, u želji da nam se ne desi da ne opstanemo, nadamo se da će i Pokolj kao terminološka odrednica postati deo našeg identiteta.

Hvala vam.

Priredila redakcija portala Jadovno 1941.

Vezane vesti:

Stradanje Srba dobilo ime: Pokolj je srpski Holokaust

Podrška terminološkoj odrednici POKOLj od strane udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“

Dušan Bastašić,: “Pokolj” je srpski “Holokaust”

VIDEO – Emisija „Agora“: Pokolj je ime genocida nad Srbima

Anđelko Anušić: Udruženju Jadovno 1941.

Banković: „Pokolj“ – termin za genocid nad Srbima u NDH 1941-1945

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: