fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

13.08.1942. KUSONjE – NE ZABORAVIMO ŽRTVE GENOCIDA

Stradanja Srba Kusonjčana u Drugom svjetskom ratu vežu se za 13. 08. 1942. godine i to  je najtužniji dan u istoriji ovog mjesta u blizini Pakraca. Na taj dan je u selu od ustaške ruke ubijeno 473 Srba.
kusonje9.jpg

 

Bili su to uglavnom stanovnici sela Kusonja te okolnih sela Dragović i Čaklovac , te jedan dio srpskih izbjeglica ispod Kozare koji su tražili spas bježeći od ustaša koji su činili zvjerstva i po Potkozarju.

Najveći dio Srba ubijen je na taj način što su natjerani u pravoslavnu crkvu Svetog Georgija koja je potom zatvorena, polivena benzinom, zatrpana slamom i spaljena. Oni koji nisu stali u crkvu su poklani te pobacani u obližnje bunare.

Igrom slučaja jedna žena, iako priklana, uspjeva da se izvuče ispod gomile leševa i da se spase. Među stradalima bilo je i veći broj djece.

Ostala djeca i žene potrpani su u vozove te deportovani u logore smrti (Jasenovac, Stara Gradiška…) koji se nalaze nekih 30 kilometara od Kusonja.

Djeca koja su bila već nešto veća i radno sposobna podijeljena su hrvatskim familijama da bi obavljali poslove u polju.

Manji broj skroz male djece je usvojen.

kusonje-2

Ostaloj maloj djeci se gubi svaki trag i može se samo slutiti koja ih je sudbina snašla.

Manji dio veće djece koja je bila uzeta za rad u poljima poslije rata se uspijela vratiti u rodno selo te svjedočiti o ovom strašnom zločinu.

kusonje-1

Posle rata, crkva nije imala dozvolu za obnavljanje. Ipak, 1987. godine, počelo se sa radovima. Od 1991. do 1995. sve što je urađeno ponovo je uništeno.

kusonje-tabla

Vezane vijesti:

DOKUMENT IZ 1941. GODINE: Katolički sveštenici u selu …

STRAŠNI POKOLj U KUSONjAMA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: