fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DOKUMENT IZ 1941. GODINE: Katolički sveštenici u selu Kusonje sve Srbe zatvorili u pravoslavnu crkvu i zapalili je

U progonu i ubijanju Srba posle rasparčavanja Jugoslavije (1941. godine – nap. I. B.) znatnu ulogu igrao je, pored ustaša, i velik broj katoličkih sveštenika. U mnogim krajevima oni su bili i glavni inspiratori svih nedela i progona…
Pakrac-67
Porušena pravoslavna crkva u Pakracu.

Njihovo delovanje je još pre rata bilo takvo da su u mnogim krajevima spremali psihološki teren za sva buduća nedela. Mnogi župnik je, bilo po svojoj volji bilo po uputstvu svojih pretpostavljenih, širio mržnju na državu i sve što je pravoslavno… Mržnja, koja je tako sejana, urodila je bogatim plodom posle raskomadavanja Jugoslavije… Sve je to gledano i odobravano od katoličkog Episkopata… Po sebi se razume da su u prvom redu stradali pravoslavni episkopi i sveštenici. Tri episkopa i mnogo stotina sveštenika je mrcvareno i ubijeno…

Toliko je zla od takvih katoličkih sveštenika naneto srpskom narodu i pravoslavlju, da ćemo se još dugo u čudu pitati da li je to sve moguće. Ali neka činjenice govore gde su sve i šta su radili katolički sveštenici.

EPARHIJA PAKRAČKA. U jesen 1941. god. u selu Bračevcima, na pogovor, župnik iz sela Podgorača, Deronja i Strizivojne, pretvorena je pravoslavna crkva u katoličku i naređeno svima Srbima da sa ženama i decom dođu u crkvu. Ko ne bi došao, biće poslat u logor, a to znači – ubijen. Tako sakupljene Srbe prevodili su … župnici u katoličku veru. Ikonostase iz crkve su pre toga ukolnili i spalili.

Našice. Po nagovoru župnika Sidonija Šolca ustaše su odvele pravoslavnog sveštenika Đorđa Bogića izvan grada, tamo ga mučili na najstrašniji način, a posle mu živom grudi razrezali i izvadili srce.

Budimci. U maju 1941. pater Sidonije Solc iz Našica je organizirao sa ustašama zlostavljanje Srba u ovome mestu, i kada su mnoge pobili i ostale zastrašili, ovaj sluga Božji – Šolc je pristupio prisilnom pokatoličavanju Srba u ovoj opštini, koja je brojala 3.517 Srba. Pod pritiskom, da spasu svoje živote, popustili su i pokrstili se svi Srbi.

Selo Poganovci nije htelo da se pokori i pokatoliči, i oterano je svo u logor u Slavonsku Požegu. Potom mučeno, tučeno i zlostavljano i posle prebačeno u Srbiju.

Ceremošnjak. Po naređenju patera Sidonija Šolca ubijeno je u ovom selu prvo nekoliko Srba… ovo je bilo opomena ostalim Srbima da se prisile da pređu na katoličku veru, što ovi učiniše iz bojazni za živote svoje i svojih porodica.

LUKAČ (srez Virovitica). Katolički sveštenik Stjepan Jonković iz istog mesta uzorno je sprovodio akciju prisilnog pokatoličavanja Srba. Oni koji se nisu hteli odazvati, bili su zlostavljani i gonjeni iz svojih kuća u logor i posle u Srbiju. Isti je župnik pravoslavni zvonik u Jelki prekrstio u katolički.

Gradina (općina). Katolički župnik Karlo Lukač, začetnik svih progona u mestu i okolini, bio je najsvirepiji progonitelj Srba i pravoslavnih. Po njegovom nagovoru divljački su mučeni i ubijani Srbi. Njegova je zasluga da su upravo svi katolici toga mesta učestvovali u progonu i zlostavljanju.

PODRAVSKA SLATINA (srez Virovitica). Katolički župnik Birger Julius, sa još nekim fratrima iz Zagreba, čija se imena ne znaju, organizovao je progone i pljačku srpske imovine; po njegovom nalogu i nagovoru srušena je do temelja srpska crkva. Ikonostas, crkvene knjige, odežde i sve utvare pre toga su nasred crkve spalili. Mnogi Srbi svirepo su mučeni i ubijeni, ostali su nasilno pokatoličeni…

… U srezu Podravska Slatina porušene su srske pravoslavne crkve u Podravskoj Slatini, Novoj Bukovici, Medincima, Voćinu i Gornjem Miholjcu…

… SREZ PAKRAC. Sve pravoslavne crkve su demolirane ili spaljene, u rezidenciju pakračkog pravoslavnog vladike uselili su se 12. jula 1941. god. fratri. U ovim progonima istakao se kao najgori kapelan Klapšić Joza.

Kusonje. U ovom selu su sve pravoslavne Srbe zatvorili u pravoslavnu crkvu i zatim je zapalili tako da su svi izgoreli zajedno sa crkvom.

Kukunjevac. Po nagovoru katoličkog sveštenika, ustaše su pokupili sve Srbe i oterali u crkvu i tamo sve muške od 15 godina do 60 godina izveli u crkvenu portu i poklali.

SREZ SLAVONSKI BROD. Grad Slavonski Brod. Dana 10. aprila 1941. god. katiheta rimokatolički Marjanović Dragutin predvodi krvavu akciju. Srbe pravoslavne hapse, batinaju i ubijaju i mrtve bacaju u Savu. U celom srezu uhapšeni su pravoslavni sveštenici i bačeni u logor, gde su mučeni i tučeni.

SREZ NOVSKA. Jasenovac. Najstrašniji progoni i ubijanja vršeni su u ovome mestu. Župnik Ćosić se istakao u progonima i prisiljavao je sve Srbe koji su ostali živi da pređu u katoličku veru. Srbi, koji su ostali živi, primorani su na najbrutalniji način na pokrštavanje. U ovome srezu porušene su srpske pravoslavne crkve u Jasenovcu, Uštici, Rajiću, Hrvatskoj Dubici, Paklenici, Gradini, Okučanima, Bogićevcu, Smrtiću, Novoj Gradiški i Novskoj. Svi pravoslavni sveštenici su uhapšeni, tučeni i odvedeni u logor u Caprag…

SREZ NOVA GRADIŠKA. Grad Nova Gradiška meseca jula 1941. zapaljena je a potom do temelja srušena pravoslavna crkva, podignuta 1755. god. na najlepšem mestu u Novoj Gradiški. Srbe su pljačkali i ubijali, a ostatak nasilno pokatoličili. Za sve ovo kriv je, između ostalih, župnik Matica, koji je predvodio ovu akciju.

Staro Petrovo Selo. …Srbe su opljačkali i pobili, a pravoslavnu crkvu staru 200 godina do temelja porušili. Što je ostalo nasilno je pokatoličio župnik Ferdo Maretić. Dana 18. aprila 1941. doterano je mnogo Srba iz sreza Slavonskog Broda ovamo i tu su mučeni i svi pobijeni. Tela su im bila sva modra i ranjava od teških batina pre nego što su ih pobili. Pre nego što su ih ubili, dolazio je u tamnicu župnik Maretić i podsmevao im se, rugao i pretio ubijanjem i mučenjem.

SREZ SLAVONSKA POŽEGA. Grad Slavonska Požega. Srbi su i ovde najstrašnije proganjani i ubijani. Što je malo ostalo, moralo je preći u katoličku veru. Akciju je vodio fratar Bono iz franjevačkog manastira. Srpska pravoslavna crkva je po njegovu nalogu opljačkana i pretvorena u mesnicu…

Bekteže (općina). U toku leta provedena je prisilna akcija za pokatoličavanje Srba. Vodio je poznati krvolok pater Sidonije Šolc. Srbe su mučili i ubijali, a drugi da spasu svoje živote i porodicu prešli su u katoličku veru.

Jakšić (općina). Posle strašnih progona, katolički župnik je vršio nasilno pokatoličavanje Srba. Izvestan broj Srba, da spasi glavu, prešao je u katoličku veru.

Treštenovci. Srpska pravoslavna crkva do temelja srušena.

Vetevo. Srpska pravoslavna crkva do temelja srušena.

Požeški Brestovac (općina). Kao u svima ostalim općinama i ovde se ubijanje i pljačkanje Srba događalo svakodnevno. Crkva u mestu Bolomačama srušena…

Vilić-Selo (općina). U ovakvim skoro čisto srpskim općinama vršen je strašan pokolj Srba a zatim nasilno pokatoličavanje. Mnogi Srbi, da spasu glavu i porodicu, prešli su u katoličku veru. Srpske pravoslavne crkve su porušene u Čečavcu, Sloboštini, Smoljanovcima. Sveštenike pravoslavne uhapsili su i posle mučenja oterali u logor.

(Iz knjige „Protiv zaborava i tabua, Jasenovac 1941-1991)“ Vladimira Dedijera i Antuna Miletića, izdavači I.P. Pregres Sarajevo i Udruženje za istraživanje genocida i ratnih zločina Beograd, Sarajevo, 1991.)

priredio I. Brezac

Izvor: INTERMAGAZIN

Vezane vijesti:

1941: Godina kada je Zlo ovladalo katoličkim medijima

Vladimir Umeljić: „Sveti“ Alojzije Stepinac i Srbi

VLADIMIR DIMITRIJEVIĆ: VATIKAN I TITOVA OKUPACIJA SRBIJE ILI OGLED IZ ISTORIJE KROATOPAPIZMA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

2 Responses

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: