Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

STRAŠNI POKOLj U KUSONjAMA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/kusonje9.JPG

BANjALUKA, 13. AVGUSTA /SRNA/ – Na današnji dan 1942. godine ustaše su u selu Kusonje, u blizini Pakraca, ubile 473 Srba, podsjećaju iz Udruženja „Jadovno 1941“.

Bili su to uglavnom stanovnici sela Kusonja, te okolnih sela Dragović i Čaklovac, te dio srpskih izbjeglica ispod Kozare koje su tražile spas bježeći od ustaša.

Najveći dio Srba ubijen je tako što su natjerani u pravoslavnu crkvu Svetog Georgija, koja je potom zatvorena, polivena benzinom, zatrpana slamom i spaljena.

Oni koji nisu stali u crkvu, poklani su i pobacani u obližnje bunare. Igrom slučaja, jedna žena uspjela je da se izvuče ispod gomile leševa i da se spasi.

Među stradalima bilo je mnogo djece. Ostala djeca i žene potrpani su u vozove i deportovani u logore smrti Jasenovac, Stara Gradiška…

Djeca koja su bila nešto veća i radno sposobna podijeljena su hrvatskim porodicama da bi obavljali poslove u polju. Manji broj male djece je
usvojen i pokatoličen.

Ostaloj maloj djeci se gubi svaki trag i može se samo slutiti kakva ih je sudbina snašla. Dio veće djece koja su bila radno angažovana u poljima
poslije rata su se uspjela vratiti u rodno selo, te svjedočiti o ovom strašnom zločinu.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

KUSONjE – OPOMENA: NE ZABORAVIMO ŽRTVE GENOCIDA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: