fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Knjigu o zločinima nad Srbima zabranjivao Vatikan, komunisti, a SANU 2012. odbila da distribuira

„Magum krimen“ (Veliki zločin) akademika Viktora Novaka, Hrvata i univerzitetskog profesora istorije, koji je u svom delu razobličio hrvatski klerofašizam, mnogo puta „saplitana“

Jadovno je bilo jedno od najvećih srpskih stratišta Foto Vikipedija
Jadovno je bilo jedno od najvećih srpskih stratišta Foto Vikipedija

Glas o klerofašizmu u Hrvatskoj i genocidu nad Srbima teško je u proteklim decenijama pronalazio put do svetske javnosti. Više puta osujećeni su pokušaji pojedinaca da svet sazna istinu o ustaškim zločinima u NDH i ulozi katoličkog sveštenstva u stradanju srpskog naroda. Knjiga „Magnum krimen“ (Veliki zločin) akademika Viktora Novaka, Hrvata i univerzitetskog profesora istorije, koji je u svom delu razobličio hrvatski klerofašizam, od svog prvog izdanja, 1948. godine bila je zabranjivana i cenzurisana.

Našla se na vatikanskom popisu zabranjenih knjiga – Index librorum prohibitorum, komunisti su je cenzurisali, a poslednje saplitanje bila je odluka Srpske akademije nauka i umetnosti iz 2012. godine da se ne dozvoli da se izdanje ove knjige na engleskom jeziku pošalje drugim akademijama i bibliotekama širom sveta.

Tadašnji izvršni odbor SANU, sa predsednikom akademikom Nikolom Hajdinom na čelu, istina, nije zabranio štampanje knjige, već nije dozvolio njenu distribuciju kroz međunarodnu razmenu koju SANU ima sa institucijama širom sveta.

– Bilo je to prvo celovito izdanje, sa dodata dva poglavlja koja su u prvom izdanju iz 1948. godine na zahtev Vladimira Bakarića i Maksa Baće bila izostavljena, jer je u njima razobličena pogubna delatnost hrvatske Rimokatoličke crkve pre izbijanja Drugog svetskog rata. Ova dva poglavlja pronašli smo u rukopisnoj zaostavštini akademika Novaka, koja se čuva u SANU – objašnjava akademik Vasilije Krestić, koji je bio autor uvodnog teksta za prvo celovito izdanje „Magnum krimena“, knjige sa podnaslovom „pola veka klerikalizma u Hrvatskoj“.

Akademik Krestić naglašava da je izvršni odbor odbio da SANU distribuira knjigu sa obrazloženjem da to nije Akademijino izdanje, iako to ranije nije bio striktan uslov. Kaže, prvo su se usprotivili, pa su odluku prebacili na Biblioteku SANU, koja uobičajeno i odlučuje o izdanjima koja se nude u razmeni, a onda je iznenada opet odlučeno da bi to bilo u suprotnosti sa Statutom SANU.

– Opterećeni iracionalnim strahom od svega što je srpsko, lišeni nacionalnog osećanja, nesposobni da ocene šta je korisno za SANU, za srpski narod i za državu, bez sluha za saradnju, samouvereno, diktatorski, ali i diletantski, Izvršni odbor doneo je takvu odluku koja je sramotna ne samo za njih već i za SANU i za njene članove – smatra Krestić.

On objašnjava, za „Novosti“, da knjiga ipak nije završila u magacinu, jer su se Ministarstvo spoljnih poslova i Sinod SPC angažovali i distribuirali ovu važnu i obimnu publikaciju širom sveta. Izdanje, za koje je Krestić pisao uvodni tekst, a pogovor akademik Milorad Ekmečić, objavljeno je zahvaljujući anonimnom dobrotvoru. Reč je o Srbinu iz dijaspore, koji je donirao 80.000 evra za ovaj projekat.

IZLOŽBA

Izložba „Jasenovac – pravo na nezaborav“, koja je priređena u UN u Njujorku je najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu, sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalan način Srbiju predstaviti kroz srspko-jevrejski projekat povodom obeležavanja Dana Holokausta. Tu su, prvi put, i novootkriveni dokumenti o ovom logoru i žrtvama najvećeg stratišta u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Autor: I. MIĆEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

MAGNUM CRIMEN je kost u grlu onima koji zovu papu u Srbiju …

Predstavljeno ćirilično izdanje „Magnum krimena“ | Jadovno …

Puna sala na promociji Magnum crimen-a u Banjaluci | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: