fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

МAGNUM CRIMEN је кост у грлу онима који зову папу у Србију

„Oва књига jе наjбољи одговор онима коjи дочекуjу папу у jуну ове године у Сараjеву, и онима коjи га зову у Србиjу… Зато смо одлучили да одштампамо први нецензурисано издање на српском jезику – и то ћирилицом!“

Бранимир Нешић, директор издавачке куће Catena mundi говори за наш саjт о новом издавачком подухвату, коjи ће обележити 2015. годину.

Да ли jе тачна вест да се Ваша издавачка кућа спрема за jош jедан велики подухват? Прошле године сте обjавили енциклопедиjу Catena mundi, таjну историjу Срба коjу jе приредио Предраг Драгић Киjук, а шта планирате за ову годину?

– После другог и трећег издања енциклопедиjе српског народа Catena mundi, наша издавачка кућа, коjа носи име по тоj  значаjноj српскоj хроници на светским веригама, решила jе да ове године спроведе jош jедан велики издавачки подухват: обjављивање Magnum crimen-а Виктора Новака. Ради се о изузетноj књизи, коjа по свом обиму не заостаjе много за Киjуковом Catena mundi, а по значаjу су свакако у истоj равни.

Зашто Magnum crimen?

– Зато што до сада нико ниjе обjавио целовито издање Magnum crimen-а на српском jезику; зато што нико до сада ниjе обjавио ову значаjну књигу о страдању српског народа од стране усташа и римокатоличког клера на ћирилици; зато што човек или народ коjи не зна своjу прошлост неће знати ни у садашњости да пронађе праве стазе коjима треба да корача у будућности; зато што jе ова књига била уништавана и запостављана од стране наших вековних неприjатеља; зато што jе она била кост у грлу оних коjи су славили и славе Степинца за блаженог, а Олуjу и Бљесак за своjа домовинска достигнућа… Oва књига jе наjбољи одговор онима коjи дочекуjу папу у jуну ове године у Сараjеву, и онима коjи га зову у Србиjу… Треба да знаjу кога зову, а Magnum crimen  даjе праву идентификациjу ватиканске политике. Много jе разлога зашто треба штампати Magnum crimen, а нема нити jедног ваљаног разлога зашто га не треба штампати и читати.

„Српски народ ће убити библиотечка прашина коjа се налази на наjзначаjниjим књигама из српске историjе.“

Коjе теме обрађуjе Мagnum crimen?

– У поднаслову књиге пише да се ради о „пола виjека клерикализма у Хрватскоj“. У наjкраћем, Magnum crimen на обjективан начин говори о полувековном римокатоличком деловању и потпиривању усташтва у Хрватскоj, дакле, то jе књига коjа открива злочиначке планове Ватикана и римокатоличког свештенства у НДХ над православним Србима и другим нехрватским народима.

Колики jе значаj ове књиге?

– Чак ни после 70 година од обjављивања првог издања (1948. године) Срби као народ нису свесни колики jе значаj ове књиге. О њеном значаjу наjбоље говори деловање оних коjи су главна тема Magnum crimen-а, а то jе Ватикан, коjи се своjски потрудио да се прво издање што пре уништи. Постоjе информациjе да су већину примерака првог тиража од неколико хиљада примерака откупили и спалили. С друге стране, комунистичка власт, због одржавања квазибратства и квазиjединства, ниjе желела да откриjе праве димензиjе злочина над српским народом у Хрватскоj. Ипак, књига Виктора Новака jе у светским круговима незаобилазна референца у научним публикациjама. Magnum crimen jе краjеугаони камен без кога се историjа балканских народа, и однос Срба и Хрвата у првоj половини 20. века, не може упознати у целости. Незаобилазна књига за свакога ко претендуjе да нешто зна о Балкану и крвавим траговима коjи су остали у 20. веку иза нас, али се на неки чудан, онтолошки начин и данас проjављуjу…

Зашто нико ниjе смео да штампа ову књигу у претходних 60-ак година?

– Ниjе тачно да нико ниjе смео да штампа Magnum crimen. После 1948. године, када jе обjављено прво издање, и 1960. године, када jе у Сараjеву обjављено скраћено (поставља се питање зашто скраћено) издање, обjављен jе репринт 1986. године у Београду, а издавачка кућа „Гамбит“ из Јагодине обjавила jе двотомно издање на енглеском jезику. Оно што jе битно истаћи jесте да ни прво издање ниjе обjављено у целости. Наиме, под притиском функционера УДБЕ, Виктор Новак jе био принуђен да избаци два поглавља. До сада за ових скоро 70 година на српском jезику ниjе обjављено целовито издање Магнума. Наш план jе да по први пут обjавимо целокупно издање, и по први пут на ћирилици.

Због чега се ова књига налази на Ватикановоj листи забрањених књига?

– Новакова књига показуjе да су Анте Павелић и усташка идеологиjа добиjале отворену подршку римокатоличког клера у Краљевини Југославиjи. Павелићев национализам идентификуjе римокатолицизам и хрватство, што римокатолички клер активно подржава. Чак и када усташе спроводе небивала зверства над српским народом, убиjаjући га на наjсвирепиjе начине маљевима, камама, бацањем живих људи везаних бодљикавом жицом у jаме или Саву, римокатолички клер им jе читао молитве и молио се за њихово здравље. По обjављивању Магнума, Ватикан jе, по неким информациjама, ову књигу ставио на списак забрањених књига – Index librorum prohibitorum. Услед интелектуалне импозантности и научног значаjа, коjу ова књига свакако има, Ватикан jе морао да осмисли тактику њеног занемаривања и запостављања.

Због чега ова књига не може да се пронађе нигде у Србиjи у државним библиотекама?

– Ниjе баш да не може да се пронађе у државним библиотекама. Ко куца, отвориће му се… Жалосно jе да тамо где jе и има, она jе под наслагама прашине. Знате, српски народ ће убити управо та библиотечка прашина коjа се налази на наjзначаjниjим књигама из српске историjе.

Шта открива ова књига, а што се до сада сакривало?

– Виктор Новак jе, посматраjући деловање Римокатоличке цркве на тлу Југославиjе у периоду дужем од педесет година, закључио да jе Ватикан заменио црквену идеjу служења Богу идеjом служења римскоj куриjи, тj. држави римског понтификата у улози светског владара. Производ ове идеjе у Краљевини Југославиjи jе поистовећивање католичанства и хрватске државности, што jе већину римокатоличког свештенства претворило у ватрене присталице усташа.

Други део ове књиге, тачниjе четири њене последње главе, говори о оснивању и постоjању Независне Државе Хрватске. Успостављањем Независне Државе Хрватске клерикализам у Хрватскоj jе, према аутору, ступио у своjеврстан брак са усташким покретом, и тако створио jедан од наjгорих облика клерофашизма.

Ко jе забранио 1948. године да се обjаве два поглавља Magnum crimen-а?

– На захтев Владимира Бакарића (зачетника Хрватског пролећа и Туђмановог заштитника шездесетих година) и Макса Баће, високих комунистичких функционера и удбаша у оно време, два значаjна поглавља су била изостављена, jер jе у њима разобличена погубна делатност Хрватске римокатоличке цркве пре избиjања Другог светског рата. Дакле, та два поглавља показуjу непрекинути континуитет римокатоличке цркве на узгаjању свих антисрпских корова широм Балкана, посебно у Хрватскоj. Захваљуjући академику Василиjу Крестићу, коjи jе пронашао текстове у рукописноj заоставштини академика Виктора Новака, ова два поглавља угледала су светло дана.

„Magnum crimen jе краjеугаони камен без кога се историjа балканских народа, и однос Срба и Хрвата у првоj половини 20. века, не може упознати у целости. Незаобилазна књига за свакога ко претендуjе да нешто зна о Балкану и крвавим траговима коjи су остали у 20. веку иза нас, али се на неки чудан, онтолошки начин и данас проjављуjу…“

Ко jе био Виктор Новак?

– Новак jе био изузетан интелектуалац, искрени заступник jугословенског jединства. Двадесетих година jе радио на Универзитету у Загребу, где jе био вређан и прогањан звог свог jугословенства. Већ jе тада схватио ко распируjе мржњу између Срба и Хрвата. Прелази у Београд 1929. године, где наставља да се бави универзитетским радом и сакупља грађу за историjску трилогиjу, где jе Magnum crimen требало да буде трећа књига планиране трилогиjе. За време Другог светског рата Гестапо га jе ухапсио, и  jедно време jе био заточен у Бањичком логору. По ослобођењу Београда 1944. наставља рад на Magnum crimen-у и другим значаjним књигама. Иза себе jе оставио на десетине изузетних књига, а због несебичног залагања да се сазна истина о српском народу, Српска православна црква му jе доделила орден Светог Саве.

Ко jе стопирао дистрибуциjу издања на енглеском jезику?

– О тоj афери jе доста говорио академик Василиjе Крестић, коjи jе написао предговор енглеском издању, док jе поговор написао академик Милорад Екмечић. САНУ, у то време под диригентском палицом Николе Хаjдина, ниjе желела да преко своjе институциjе пошаље књигу у библиотечку размену широм света, правдаjући се неким бесмисленим процедуралним разлозима, да САНУ ниjе издавач енглеског издања итд. Шта рећи сем да све људе можете препознавати по траговима коjе остављаjу иза себе.

Коме смета штампање ове књиге?

– Онима коjи о њоj буду избегавали да говоре, онима коjи преко лажи и прикриваних и неопоjаних гробова покушаваjу да изграде ЕУропску НДХрватску, онима коjи Степинца покушаваjу за прогласе за свеца, онима коjи папу доводе у Босну и Републику Српску, онима коjи папу желе да доведу у Србиjу… А таквих jе, нажалост, у Србиjи све више, почев од неких наших наjважниjих државних и других институциjа.

Са коjе стране очекуjете нападе због штампања ове књиге?

– Мислим да сам ту групу добро класификовао у претходном одговору.

Где и како може да се купи ова књига?

– Наш циљ jе да свака српска кућа има ову књигу у своjоj породичноj библиотеци. Зато ћемо применити исти принцип као са енциклопедиjом Catena mundi: расписуjемо претплату на Magnum crimen, по први пут на целовито и ћирилично издање на српском jезику. Оно ће моћи да се наручи преко нашег саjта www.catenamundi.rs, а свим претплатницима нудимо могућност да књигу купе у више рата, и да њихово име буде уписано у књизи. Добро ћемо размислити да ли ће књиге бити у слободноj продаjи, jер не желимо да ово издање заврши као оно из 1948. године. Зато позивамо све људе коjи су свесни значаjа Magnum crimen-а, да се укључе у оваj заjеднички национални подухват и да упознаjу своjе приjатеље са њим. Ништа ниjе готово, борба тек почиње!

Извор: СРНА

 

Везане виjести:

Два изостављена поглавља из књиге Magnum crimen Виктора …

Шта САНУ има против књиге о клерофашизму у НДХ? – Jadovno …

Мрачне сенке Првог хрватског католичког конгреса – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: