Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Predstavljeno ćirilično izdanje “Magnum krimena”

Datum objave: sreda, 14 oktobra, 2015
Veličina slova: A- A+
Predstavljeno prvo ćirilično izdanje knjige "Magnum krimen"
Predstavljeno prvo ćirilično izdanje knjige “Magnum krimen”

U Beogradu je večeras predstavljeno prvo ćirilično izdanje knjige “Magnum krimen” autora Viktora Novaka, koja otkriva zločinačke planove Vatikana i rimokatoličkog sveštenstva nad pravoslavnim Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) i sadrži dva nova do sada neobjavljena poglavlja.

Akademik Vasilije Krestić, čijom su zaslugom dva ranije izostavljena poglavlja ukomponovana u novo izdanje, kaže da djelo “Magnum krimen” ostaje u temeljima nauke izučavanja genocida koji su ustaše počinile nad Srbima u NDH.

On podsjeća da je Vatikan ekskomunicirao Novaka, koji je rođen kao Hrvat rimokatolik, zbog njegovog iscrpnog rada na istini i dokumentacije koja je argumentovano pokazala da je Vatikan godinama prije zločina potpirivao ustaštvo u Hrvatskoj.

“Nije čudno što je Novak od same rimske kurije ekskomuniciran jer im je zadao težak udarac i razobličio ih je do kraja. On je u knjizi sakupio silnu dokumentaciju i pustio je da ona sama govori”, rekao je Krestić.

Govoreći o dva poglavlja koje je komunistički režim izbacio iz prvog izdanja koje je štampano 1948. godine, Krestić je rekao da su to poglavlja o Tiršovom Sokolskom pokretu, koji je bio trn u oku ustašama, te o pismu Dobroslava Ivaniševića kardinalu Alojziju Stepincu u kome ga kritikuje zbog stalnih napada na Jugoslaviju, na jedinstvo Srba i Hrvata i na porodicu Karađorđević.

“Stepinac mu nikada nije odgovorio”, rekao je Krestić i dodao da je danas tužno uopšte raspravljati o tome da li Stepinac može biti svetac.

Akademik Milorad Ivanišević konstatovao je da su dva neobjavljena poglavlja u novom ćiriličnom izdanju samo dali na težini “Magnum krimena”, koje je neoboriv dokument o sprezi zločina i Rimokatoličke crkve.

“Jedinstvo zločina i crkve nigdije nije tako ostvareno kao u BiH i Hrvatskoj”, naglasio je Ivanišević.

Profesor Milo Lompar rekao je da knjiga “Magnum krimen” fascinira svojom sudbinom i aktuelnošću, iako je bila nepoželjna za komuniste.

“Ova knjiga, ne samo da novim poglavljem dovodi u sumnju verziju o Stepinčevom jugoslovenstvu, već svedoči o dugotrajnosti jednog načina mišljenja koje se nataložilo u svim strukturama hrvatske politike”, zaključio je Lompar.

Prvo izdanje knjige “Magnum krimen” objavljeno je 1948. godine. Skraćeno izdanje objavljeno je 1960. godina, a reprint tog izdanja 1986. godine.

Izdanje, koje je večeras predstavljeno beogradskoj publici na Kolarčevom univerzitetu, štampano je u Izdavačkoj kući “Katena mundi” i biće glavni adut te kuće na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Vladimir Dimitrijević: Poziv svima na promociju Magnum crimena!

MAGNUM CRIMEN je kost u grlu onima koji zovu papu u Srbiju …

Dva izostavljena poglavlja iz knjige Magnum crimen Viktora …

TOTALNI GENOCID – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top