fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kako će biti umanjen broj srpskih žrtava u Jasenovcu – scenario

G. Efraim Zurof, direktor Centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima, izjavio je prilikom posete Beogradu 29. avgusta o. g. da broj žrtava u Jasenovcu ocenjuje na oko 100.000, a da je do sada popisano oko 83.000 žrtava. Neke je ovo umanjenje broja postradalih iznenadilo, a nekoga i nije.

Jasenovac
Jasenovac

Naime, srpske žrtve su pretežno živele u seoskim sredinama i  uglavnom nisu popisane a jevrejske žrtve su dosad popisane oko 85%-90%, jer su uglavnom živele u gradovima i tu je bilo lakše pratiti stradavanje žrtava.

I žrtve među antifašistima Hrvatima i muslimanima su pretežno poznate (puno ih je bilo iz gradova i većinom su bili evidentirani i kao saradnici partizanskog pokreta).

Javnost još nije obaveštena da je za 21. do 23. oktobar 2019. planiran simpozijum u prostorijama Narodne biblioteke Srbije u Beogradu, na kojem će se govoriti o broju žrtava.

Tako se, pri umanjivanju broja žrtava u Jasenovcu, najveći broj odnosi na Srbe i (manjim dijelom) na Rome, koji su takođe uglavnom živeli u ruralnim sredinama i dovođeni su u masama, bez ikakvog ispitivanja ili razloga, samim tim i bez dokumentacije o saslušavanjima itd.

Naša javnost međutim ne zna da se, u skladu sa gore iznesenim brojkama, sprema i „naučno“ (ili „znanstveno“) umanjivanje broja jasenovačkih srpskih žrtava, u organizaciji pojedinih srpskih institucija i pojedinaca. Javnost još nije obaveštena da je za 21. do 23. oktobar 2019. planiran simpozijum u prostorijama Narodne biblioteke Srbije u Beogradu, na kojem će se govoriti o broju žrtava.

Osnovni cilj tog skupa, na kojem će učestvovati pojedinini istoričari i ličnosti iz društvenog života (pre svega srpskog i jevrejskog naroda) biće da se „dokaže“ da broj jasenovačkih žrtava nije veći od 100.000 do 150.000 – otprilike u okviru brojke koju je spomenuo g. Zurof.

Kod priprema simpozijuma je najaktivnija institucija (odnosno gurnuta u prvi plan kao izvršilac naređenja) Muzej žrtava genocida iz Beograda, na čelu sa direktorom Veljkom Đurićem Mišinom i predsednikom Upravnog odbora tog Muzeja a ujedno i predsednikom komisije SAS SPC za Jasenovac i ostala stratišta, Jovanom Ćulibrkom, vladikom pakračko-slavonskim.

Vladika Jovan je svoje informacije o manjem broju (srpskih) žrtava izgleda u velikoj meri stekao tokom izučavanja tematike holokausta, za vreme svog višegodišnjeg boravka u Jerusalimu. Svoje znanje sada uspešno prenosi i na V. Đurića, tim lakše što direktor zavisi od predsednika Upravnog odbora svoje ustanove…

Vladika Jovan pri tome i unutar SPC „štiti leđa“ zagovornicima revizije istorije o Jasenovcu, jer teritorijalno pokriva Jasenovac (slavonska eparhija) a istovremeno je i predsednik Odbora za Jasenovac Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Tako će i SPC indirektno „leći na rudu“ i tobož blagosloviti odricanje od mnogih srpskih žrtava Jasenovca. Plan je dobro osmišljen, na umanjenju broja Srba postradalih u Jasenovcu se sistematski radi.

Ostaje samo da vidimo da li će stimulacija za zainteresovane biti dobra, odnosno ko će se od srpskih istoričara ovome priključiti i učestvovati u reviziji istorijske ocene. To ćemo znati 21. oktobra.

Posmatrač S.J.

Izvor: Borba za veru

Vezane vijesti:

Deo jevrejske zajednice negoduje zbog izjava Efraima Zurofa

Srboljub Živanović: SRBE U JASENOVCU KUVALI ŽIVE U KAZANIMA ZA SAPUN

Kustos Muzeja žrtava genocida: Mogao bih da zaključim da je u Jasenovcu život izgubilo između 122.000 i 130.000 osoba (2013.)

Jovan Ćulibrk: Broj žrtava Jasenovca u budućim enciklopedijama neće biti 600 ili 700 hiljada (2015)

Gideon Grajf – Kako je Sveti Sava zadužio Jevreje

Akademik S. Živanović: Ep. slavonski Jovan Ćulibrk stalno umanjuje broj žrtava u Jasenovcu

Tito je prećutao zločine nad Srbima u Jasenovcu

Pismo papi da se ukloni ploča Stepincu u Jerusalimu

Grajf: Imaću košmare od ustaških zvjerstava

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: