Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Kako će biti umanjen broj srpskih žrtava u Jasenovcu – scenario

Datum objave: četvrtak, 26 septembra, 2019
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

G. Efraim Zurof, direktor Centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima, izjavio je prilikom posete Beogradu 29. avgusta o. g. da broj žrtava u Jasenovcu ocenjuje na oko 100.000, a da je do sada popisano oko 83.000 žrtava. Neke je ovo umanjenje broja postradalih iznenadilo, a nekoga i nije.

Jasenovac
Jasenovac

Naime, srpske žrtve su pretežno živele u seoskim sredinama i  uglavnom nisu popisane a jevrejske žrtve su dosad popisane oko 85%-90%, jer su uglavnom živele u gradovima i tu je bilo lakše pratiti stradavanje žrtava.

I žrtve među antifašistima Hrvatima i muslimanima su pretežno poznate (puno ih je bilo iz gradova i većinom su bili evidentirani i kao saradnici partizanskog pokreta).

Javnost još nije obaveštena da je za 21. do 23. oktobar 2019. planiran simpozijum u prostorijama Narodne biblioteke Srbije u Beogradu, na kojem će se govoriti o broju žrtava.

Tako se, pri umanjivanju broja žrtava u Jasenovcu, najveći broj odnosi na Srbe i (manjim dijelom) na Rome, koji su takođe uglavnom živeli u ruralnim sredinama i dovođeni su u masama, bez ikakvog ispitivanja ili razloga, samim tim i bez dokumentacije o saslušavanjima itd.

Naša javnost međutim ne zna da se, u skladu sa gore iznesenim brojkama, sprema i „naučno“ (ili „znanstveno“) umanjivanje broja jasenovačkih srpskih žrtava, u organizaciji pojedinih srpskih institucija i pojedinaca. Javnost još nije obaveštena da je za 21. do 23. oktobar 2019. planiran simpozijum u prostorijama Narodne biblioteke Srbije u Beogradu, na kojem će se govoriti o broju žrtava.

Osnovni cilj tog skupa, na kojem će učestvovati pojedinini istoričari i ličnosti iz društvenog života (pre svega srpskog i jevrejskog naroda) biće da se „dokaže“ da broj jasenovačkih žrtava nije veći od 100.000 do 150.000 – otprilike u okviru brojke koju je spomenuo g. Zurof.

Kod priprema simpozijuma je najaktivnija institucija (odnosno gurnuta u prvi plan kao izvršilac naređenja) Muzej žrtava genocida iz Beograda, na čelu sa direktorom Veljkom Đurićem Mišinom i predsednikom Upravnog odbora tog Muzeja a ujedno i predsednikom komisije SAS SPC za Jasenovac i ostala stratišta, Jovanom Ćulibrkom, vladikom pakračko-slavonskim.

Vladika Jovan je svoje informacije o manjem broju (srpskih) žrtava izgleda u velikoj meri stekao tokom izučavanja tematike holokausta, za vreme svog višegodišnjeg boravka u Jerusalimu. Svoje znanje sada uspešno prenosi i na V. Đurića, tim lakše što direktor zavisi od predsednika Upravnog odbora svoje ustanove…

Vladika Jovan pri tome i unutar SPC „štiti leđa“ zagovornicima revizije istorije o Jasenovcu, jer teritorijalno pokriva Jasenovac (slavonska eparhija) a istovremeno je i predsednik Odbora za Jasenovac Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Tako će i SPC indirektno „leći na rudu“ i tobož blagosloviti odricanje od mnogih srpskih žrtava Jasenovca. Plan je dobro osmišljen, na umanjenju broja Srba postradalih u Jasenovcu se sistematski radi.

Ostaje samo da vidimo da li će stimulacija za zainteresovane biti dobra, odnosno ko će se od srpskih istoričara ovome priključiti i učestvovati u reviziji istorijske ocene. To ćemo znati 21. oktobra.

Posmatrač S.J.

Izvor: Borba za veru

Vezane vijesti:

Deo jevrejske zajednice negoduje zbog izjava Efraima Zurofa

Srboljub Živanović: SRBE U JASENOVCU KUVALI ŽIVE U KAZANIMA ZA SAPUN

Kustos Muzeja žrtava genocida: Mogao bih da zaključim da je u Jasenovcu život izgubilo između 122.000 i 130.000 osoba (2013.)

Jovan Ćulibrk: Broj žrtava Jasenovca u budućim enciklopedijama neće biti 600 ili 700 hiljada (2015)

Gideon Grajf – Kako je Sveti Sava zadužio Jevreje

Akademik S. Živanović: Ep. slavonski Jovan Ćulibrk stalno umanjuje broj žrtava u Jasenovcu

Tito je prećutao zločine nad Srbima u Jasenovcu

Pismo papi da se ukloni ploča Stepincu u Jerusalimu

Grajf: Imaću košmare od ustaških zvjerstava

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top