fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Grajf: Imaću košmare od ustaških zvjerstava

Gideon Grajf potvrdio autentičnost njemačke dokumentacije o zločinima u NDH. Zgrožen sam detaljima mučenja – rekao je na promociji svoje knjige.
Grajf analizira dokumentaciju za novu publikaciju (Foto D. Dozet/Novosti) -
Grajf analizira dokumentaciju za novu publikaciju (Foto D. Dozet/Novosti)
Vodeći istraživač Instituta za Holokaust „Šem olam“ u Izraelu prof. dr Gideon Grajf imao je noćas košmarne snove. Svoju besanu noć lično je najavio juče u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu pošto je sa direktorom tog arhiva dr Nebojšom Kuzmanovićem pregledao njemački dosije o zločinima NDH, koji je pronađen prije nekoliko mjeseci kao dio ličnog fonda Hrvata Slavka Odića (Bihać 1916 – Beograd 2006).

Od 600 stranica svjedočanstava o zlodjelima NDH, i 63 autentične fotografije, profesora Grajfa najdublje je potreslo pismo koje je nadbiskupu Stepincu 1942. uputio „jedan od mnogih koji je prvo čovjek i katolik, a zatim častan Hrvat“.

Ovaj čovjek (ima pretpostavki da je riječ o Prvislavu Grisogonu) Stepincu detaljno opisuje ustaška zvjerstva: starci, žene i djeca redovno su prvo strašno zlostavljani, pa tek onda ubijani. Ovi nevini Srbi prikivani su na panjeve, plamen vatre je lizao njihova gola prsa, njihova je koža zguljivana, otvorene rane pijeskom i solju posipane, oči kopane, uši, nosevi i jezici odsijecani. Djeca su bacana u vatru, kipuću vodu i krečane…

– Skoro nisam vidio ovako nešto strašno, neću moći noćas da spavam – rekao je Grajf, koji je najavio da će se postarati da ovaj dosije bude pretočena u knjigu na srpskom, hebrejskom i engleskom jeziku, do predstojećeg Sajma knjiga u Beogradu.

Knjiga koju profesor Grajf priprema na osnovu njemačkih svjedočanstava biće svojevrstan nastavak njegove studije „Jasenovac – balkanski Aušvic“ koju je u utorak promovisao u Matici srpskoj u Novom Sadu. Svi posjetioci nisu mogli da stanu u Svečanu salu, te je, kako je objasnio predsjednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, veliki broj njih u susjednoj prostoriji pratio promociju preko video-bima što, kao je kazao Stanić, svjedoči koliko Jasenovac i danas opsjeda svijest svih nas.

– Jasenovac je bio brutalniji od Aušvica. Imam obavezu i želju da ponudim pomoć vašim naporima i naporima UN u borbi protiv glorifikacije nacizma, a naročito protiv trendova neoustaštva – rekao je Grajf koji je u svom istraživanju utvrdio da su ustaše koristile 57 načina za mučenje i zvjersko ubijanje Srba, Jevreja i Roma. U Jasenovcu je, tvrdi Grajf, ubijeno oko 800.000 ljudi.

Ambasadorka Izraela u Beogradu dr Alona Fišer-Kam naglasila je potrebu suočavanja sa vlastitom istorijom kako bi se iz Holokausta, ali i zločina počinjenih u NDH, izvukle pouke kako se takve stvari ne bi ponovile u budućnosti, nikome.

Govoreći o nastojanjima savremenih hrvatskih istoričara da umanje broj žrtava u Jasenovcu, akademik Darko Tanasković istakao je da neprestano licitiranje broja žrtava govori o njihovom stanju duha koji nije daleko od stanja duha jasenovačkih dželata.

ProfesorGrajf rekao je da je na „pet najvažnijih adresa“ uputio zahtjev da se sa Puta suza, iz srca Jerusalima, ukloni spomen-ploča zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu koji je Katolička crkva postavila početkom ovog mjeseca.

– Njemu nije mjesto pored Isusa. On nije uradio ništa da spriječi masovna mučenja i ubistva Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i u drugim ustaškim logorima.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: