Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

JEZIK KOJI FORSIRAJU BOŠNjACI JE PRETHODNICA BOSANSKOG UNITARIZMA

Datum objave: sreda, 28 oktobra, 2015
Veličina slova: A- A+
U Beogradu održana tribina o srpskom jeziku i jezičkom planiranju
U Beogradu održana tribina o srpskom jeziku i jezičkom planiranju
Naziv srpskog jezika koji se forsira među Bošnjacima predstavlja prethodnicu nastojanja ili najave izvjesnog bosanskog unitarizma – rekao je potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Ljubomir Zuković u Beogradu na tribini o srpskom jeziku i jezičkom planiranju.
“Oni (Bošnjaci) su pobjegli ili bježali glavom bez obzira iz takozvanog jugoslovenskog, a sad se javlja negdje potmulo jedan najmanje prihvatljiv unitarizam – bosanski. Pa ide prvo – hajte da prihvatimo bosanski jezik, a onda ćemo, nadaju se oni, prihvatiti i bosansku naciju sa tri različite religije. Nadam se da ćemo se uspješno suprotstaviti tim tendencijama”, rekao je Zuković na tribini održanoj u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).
On je ocijenio da je položaj srpskog jezika danas takav kao što je i položaj srpskog naroda na ovim prostorima, te napomenuo da se u Republici Srpskoj osluškuje šta se radi u matici kada je riječ o srpskom jeziku.
Zuković je naveo da je za njega naziv specijalne paralelne veze Srpske i Srbije, koje su proglašene Dejtonom, nešto što je neobično i što je nametnuto kao mnogo šta drugo, jer te veze mogu biti samo trajne i životvorne i toga se treba držati.
On je podsjetio na riječi Ive Andrića da se u BiH, ako se oduzmu tuđice i nanosi koji dolaze iz politike i medija, govori čist Vukov jezik, ocjenjujući da se srpski jezik danas možda najnerazumnije “pozljeđuje” u Crnoj Gori i imenom i nazivom i mnogim postupcima u praksi.
“Ali, smatram to elementarnom nepogodom i nadam se da će i to brzo proći. Srpski jezik je moćna rijeka i odbraniće se od raznih nasrtaja i mi to moramo izdržati. Kažu da je najhladnije pred zoru, pa možda i nije daleko taj trenutak i vrijeme kada će se prilike i kod nas izmijeniti”, rekao je Zuković.
Predsjednik SANU Vladimir Kostić istakao je da je srpski jezik esencijalni problem i pitanje za SANU, postament na kojem ova institucija velikim dijelom gradi opravdanost sopstvenog postojanja.
On je podsjetio da je Društvo srpske slovesnosti, osnovano u Beogradu 1842. godine, pokušalo da riješi tada još neriješeno pitanje pravopisa, a da vrijeme u kojem živimo postavlja i povremeno nameće pitanja koja gotovo 175 godina nisu riješena do kraja, a pojavili su se i drugi nesporazumi.
Skup je pozdravila i izaslanik predsjednika Srbije Jasmina Mitrović Marić, ističući da će SANU o pitanju srpskog jezika uvijek imati podršku predsjednika Srbije.
Ona je rekla da je jezik kao disanje, da mora da se uči svuda i uvijek, a da je medijska pismenost “jedna od teških ljutih rana”.
Marićeva je dodala da je veoma loša poruka što na skupu nema nikog iz resornih ministarstava kulture i prosvjete.
Predsjednik Matice Srpske Dragan Stanić rekao je da je za vođenje uspješne jezičke politike potrebna sveobuhvatna akcija svih slojeva društva, kao i sveopšti konsenzus, te uključivanje i političke zajednice u poslove jezičke politike.
Stanić je naveo da je potrebno sačiniti platformu za zajedničko djelovanje u jezičkoj srpskoj politici, kao i da je potrebno da se SANU obrati tim povodom predsjedniku Srbije, premijeru, resornom ministarstvu i parlamentu i da treba donijeti valjane zakone za tu jezičku politiku.
Izvor: srna
Vezane vijesti:

SRBE ŽELE PREVESTI U „BOSANSKI NAROD“
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top