fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

KLAJN: „BOSANSKI JEZIK“ NE POSTOJI

Ivan Klajn

Ivan Klajn

Jezik kojim govore Bošnjaci može da se zove bošnjački, po narodu, a nikako „bosanski“, po državi, istakao je Ivan Klajn, predsjednik Odbora za standarizaciju jezika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Komentarišući oštru reakciju Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU) iz Novog Pazara nakon što je SANU obavijestio javnost da bošnjački ili „bosanski jezik“ lingvistički ne postoji, Klajn ističe da je SANU u tom saopštenju objasnio poziciju jezika, da tome nema šta da se doda i da što se tiče tog pitanja nema ništa nejasno.

„Mi smo izdali saopštenje i tu nema šta da se doda. Jezik može da se zove bošnjačkim, ali nije različit od srpskog ili od hrvatskog. Može da se zove po narodu koji ga govori, ali ne po državi“, rekao je Klajn za „Blic“.

Na tvrdnje sandžačkog muftije Muamera Zukurlića – da su korijeni „bosanskog“ jezika sadržani u „Bosansko-turskom riječniku“ iz 1631. godine, odnosno na ocjene Bošnjačkog nacionalnog vijeća – da je „bosanskim“ pisana Povelja Kulina Bana iz 1189. godine, Klajn je rekao da je sve to zastarjelo i danas ne važi.

Bošnjački, posebno pod imenom „bosanski jezik“, lingvistički ne postoji, pa državne institucije Srbije i Republike Srpske moraju toga biti svjesne i u skladu sa tim moraju i djelovati – odluka je vodećih stručnjaka iz Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

BOŠNjAČKI/BOSANSKI JEZIK LINGVISTIČKI NE POSTOJI …

Srbi ubijaju srpski jezik – Jadovno 1941.

SRBE ŽELE PREVESTI U „BOSANSKI NAROD“ – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: