fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Beograd- Otvaranje izložbe o Jasenovcu

Izložba o Jasenovcu biće otvorena danas u Narodnoj skupštini Srbije, što će biti doprinos ove institucije širenju istine o jednom od najvećih stratišta i sigurno najbrutalnijem logoru u Drugom svjetskom ratu.

Ovo je izjavio predsjednik Odbora Narodne skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić.

Izložba o Jasenovcu
Izložba o Jasenovcu

On je, govoreći na sjednici Odbora, ukazao da je istina o Jasenovcu i stradanju Srba veoma važna, posebno u ovom vremenu kada su, kako je istakao, ustaštvo i neonacizam postali zvanične politike susjedne Hrvatske, te Ukrajine.

„Potrebno je da na ovaj način napravimo prevenciju genocida. U Hrvatskoj danas vidimo da se ne poštuju ustavna prava srpske manjine“, upozorio je Kostić.

On je ukazao na potrebu da se u Narodnoj skupštini Srbije usvoji deklaracija o stradanju srpskog naroda u 20. vijeku i prisutne upoznao o činjenici da je dio nekoliko prijedloga deklaracije, koje su Skupštini uputila različita udruženja i organizacije, upućen u kabinet premijera Srbije.

„Krajnji cilj je da se u UN usvoji rezolucija o stradanju srpskog i jevrejskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. U poslednjih 20 godina srpski narod je anatemisan i proglašavan genocidnim, a svet ne zna da je upravo nad Srbima počinjen genocid. Jasenovac je najbrutalniji logor u kome su korištene najbrutalnije metode mučenja i u kom je ubijeno 19.432 dece“, rekao je Kostić.

On je naglasio da država Srbija polako staje iza tematike Jasenovca i podsjetio da je izložba o Jasenovcu u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije 27. januara postavljena u Njujorku i Nju Džersiju.

Ljiljana Nikšić iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije precizirala je da će na izložbi biti postavljen 31 pano, a da će na njima, između brojnih fotografija i dokumenata biti prezentovani i izvodi iz dnevnika njemačkih oficira koji se odnose na Jasenovac, a koji su čuvani u Arhivu u Revensburgu, kao i govori neki od njih.

U okviru izložbe biće predstavljeno i nekoliko panoa na kojima je prikazano stradanje u kompleksu logora – Jadovno – Pag.

Ovaj dio izložbe pripremilo je Udruženje građana „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke.

Izložba će svečano biti otvorena u 18.30 časova, a u holu Skupštine biće postavljena do 10. maja.

U organizaciji izložbe, osim Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, učestvovao je i Odbor Narodne skupštine Srbije za prava djeteta, a izložbu je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Pravo na zaborav Njujorka i Hobokena – prevara i poniženje

Sima Mraović – Jasenovac nije „stradanje nekog naroda na …

I Jasenovac deli Srbe

Skrivani Jasenovački logor smrti u Ujedinjenim nacijama (1)

Skrivani Jasenovački logor smrti u Ujedinjenim nacijama (2)

Izložba „Jasenovac – pravo na nezaborav” otvorena u Americi …

Danas u Njujorku otvaranje izložbe o Jasenovcu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: