fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

IZJAŠNjAVANjE O KRIVICI ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U DRETELjU

dretelj_logor.jpg

Pred Sudom BiH danas će se o krivici izjasniti nekadašnji pripadnici HOS-a Ivan Zelenika i drugi, optuženi za zločin protiv čovječnosti nad srpskim civilima u logoru Dretelj kod Čapljine 1992. godine.

Osim Zelenike, za ovaj zločin optuženi su i Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivan Medić i Marina Grubišić – Fejzić.

Oni su optuženi da su od maja do avgusta 1992. godine, kao pripadnici HOS-a, počinili zločin protiv čovjčenosti nad žrtvama srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i drugih mjesta, koji su bili zarobljeni u logoru Dretelj.

Zelenika je u to vrijeme bio viši oficir u štabu HOS-a, Herceg je komandovao vojnim zatvorom „Bruno Bušić“ u Dretelju, Buljubašića terete da je bio zamjenik komandanta kasarne HOS-a „Bruno Bušić“, a Medić i Grubišićeva da su bili stražari u „Dretelju“.

Žrtve su u ovom logoru zlostavljane, mučene, premlaćivane, silovane i seksualno zlostavljane, ali i mučene na izrazito ponižavajuće načine, usljed čega je više lica umrlo. Nekima se nakon odvođenja iz ćelija izgubio svaki trag.

U logoru Dretelj, koji su vodile hrvatske snage, bili su zatvoreni Srbi, a kasnije tokom hrvatsko-bošnjačkog sukoba i Bošnjaci. Riječ je o bivšoj kasarni JNA u blizini Čapljine za skladištenje nafte i municije, koju su koristile jedinice HOS-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo je Tužilaštvu 2005. godine izvještaj za počinjene ratne zločine nad Srbima u logoru „Dretelj“ protiv 42 lica, koji je iste godine dopunjen protiv još 27 lica.

Poslije ubistva komandanta HOS-a Hercegovine Blaža Kraljevića srpski zarobljenici iz Dretelja predati su HVO-u.

Optužnicu u predmetu „Ivan Zelenika i drugi“ Sud BiH potvrdio je 13. marta.

Ročište je zakazano za 13.00 časova, saopšteno je iz Suda BiH.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: