fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Istina o stradanju Srba u Starom Brodu da dopre do mladih

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Starom Brodu kod Višegrada, gdje je danas obilježeno 75 godina od ustaškog pokolja više od 6.000 Srba iz istočnog dijela BiH, da je važno obilaziti ovakva mjesta kako bi istina o tome doprla i do mladih generacija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Starom Brodu kod Višegrada, gdje je danas obilježeno 75 godina od ustaškog pokolja više od 6.000 Srba iz istočnog dijela BiH.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u
Starom Brodu kod Višegrada Foto: SRNA

Dodik je rekao da to podrazumijeva savremene metode komuniciranja sa mlađom generacijom koja mora da shvati i razumije obim stradanja u Starom Brodu.

On je izjavio novinarima da ga je bilo sramota što ranije nije znao za ovo mjesto, iako se smatra upućenim u istoriju srpskog naroda u BiH i uopšte.

„Na ovu priču o Brodu nisam naišao ni u jednoj knjizi, ni priči. Tek kad sam bio ovdje prvi put i dogovarao da nešto uradimo kako bismo obilježili ovo mjesto, shvatio sam da je tu bilo ogromno stradanje i da je sistematski učinjeno da to sve bude zaboravljeno“, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je Srbima decenijama unazad ponuđeno da ne govore istinu o zločinima nad svojim narodom da ne bi, navodno, povrijedili druge, iako su ih ti drugi ovdje pobili.

„Kako mi njih možemo da vrijeđamo? Oni su nas pobili, a mi ne treba da kažemo da su ovdje muslimani iz Sarajeva u `Handžar diviziji` i ustaše iz `Crne legije` pobile ovaj narod. Pobili ste nas i to je ono što svakome mora da bude jasno“, poručio je Dodik.

On je naveo da je druga strana u BiH upravo u prošlosti izvršila ono što je Srbima htjela da pripiše, a to je etničko čišćenje ovog prostora.

„Srbi su se vratili nakon Drugog svjetskog rata naivno vjerujući da ovdje mogu da osiguraju svoje živote. A onda su došle godine raspada bivše Jugoslavije i vidjeli smo gotovo identičnu situaciju. Samo, tada su svijest i organizovanje srpskog naroda, uz pomoć svih koji poštuju Srbe, omogućili da se odbranimo i sačuvamo ove prostore“, rekao je Dodik.

Ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, pokrenule su u proljeće 1942. godine ofanzivu u namjeri da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH.

Tokom ove ofanzive ustaše su mučki ubile 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Spomen-kapela u Starom Brodu, posvećena srpskim žrtvama stradalim u proljeće 1942. godine, izgrađena je uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježeno 75 godina od ustaškog pokolja više od 6.000 Srba

Vojin Nikitović – zaboravljeni junak sa pruge

Predstavljeno treće izdanje knjige „Zaboravljeni zločin-Stari Brod“

Stari Brod: Nebo je plakalo nad zelenom grobnicom | Jadovno …

Stradanje kakvo se ne pamti, dogodilo se u Podrinju na …

Zločin u Starom Brodu – Pokolj 6000 Srba na Drini 1942 …

PREDAVANjE O STRADALNICIMA U STAROM BRODU, JADOVNU I PREBILOVCIMA

Sakrili masakr 6.000 Srba zbog bratstva i jedinstva

Stradanje porodice Pušonja na Crkvinama 1942.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: