fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Ишарани споменици жртвама усташког терора у Банском Грабовцу

Непознати починилац, или више њих, синоћ је девастирао споменик НОБ борцима и жртвама фашистичког терора у банијском селу Бански Грабовац код Петриње.


Аутор: Душан Велимировић; Извор: Срби.HR; април 2020.

НАПОМЕНА: Сви наводи изнесени у овом тексту су лични став аутора и не морају одражавати ставове редакције портала. У циљу свеобухватнијег информисања јавности, објављујемо и прилоге од значаја за мисију удружења Јадовно 1941. чак и када су они потпуно супротни његовим ставовима.


Споменик банијским борцима који су 23.7.1941. у знак побуне напали усташке јединице, синоћ је девастиран, а штету је пријавио један становник села. На спомен плочама црним спрејом исписане су пароле „Србе на врбе“, „За дом спремни“, „У“, „Поздрав из Петриње“, „Ј*бат ће вас усташе“ и „ХОС“.

– Ово је први пут да се овако нешто десило још од Олује када је ножем угравирано „У“ на споменику и испаљено неколико метака. Полиција је контактирана и дошла је на место увиђаја. Иначе локално хрватско и српско становништво се добро слаже, а оба народа се згражавају над овим чином – прича са лица места члан Већа српске националне мањине града Петриње Радослав Штековић.

Одмах након што су приметили штету на споменику, становници села позвали су полицију, али и представнике власти Срба из Хрватске, као и локалне представнике антифашистичких удружења.

Banski Grabovac ustaški grafiti spomenik

– Касније сам приметио да су починиоци шарали и по подножју споменика као и по жељезничкој станици која се налази приближно 150 метара од споменика. Станица је раније девастирана, а сада и ишарана графитима – наводи председник Удружења антифашистичких бораца и антифашиста Петриње Никола Ножинић.

Banski Grabovac ustaški grafiti spomenik

У ноћи са 23. на 24. јул 1942. године група од 42 устаника из неколико банијских села предвођена командиром Василијом Гаћешом, напала је општину, железничку станицу, циглану и стражарницу у Банском Грабовцу те ликвидирала тројицу усташа, док је остале заробила. Запленили су осам пушака, 1000 комада метака и један пиштољ. У знак одмазде, усташке снаге из Петриње починиле су масовни покољ мештана села Влаховић, Бански Грабовац, Равно Рашће и Дреновац која су том приликом спаљена, а неколико становника се спасило бегом.

Село Бански Грабовац броји око 120 становника, већином српске националности, а смештено је у близини Петриње и Глине.

Везане вијести:

Думбовић оштро осудио графите у Банском Грабовцу

Усташким графитима оскрнављен партизански споменик у Банском Грабовцу

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: