fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska donosi zakon koji će jednako sankcionisati ustaške i četničke simbole

Izmena Krivičnog zakona na način da se sakcioniše svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola došla je na inicijativu predsednika Jevrejske opštine Zagreb.

Nacrt izmena hrvatskog Krivičnog zakona kojima se predviđa zatvorska kazna za javnu upotrebu ustaških, četničkih i fašističkih simbola dovršen je ovih dana, a reč je o inicijativi predsednika Jevrejske opštine Zagreb Ognjena Krausa, piše danas Jutarnji list. Tim bi predlogom bila zabranjena i javna upotreba ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

Hrvatski Sabor trebalo bi do kraja maja da raspravlja o izmenama i dopunama Krivičnog zakona koje predlaže vladajuća koalicija na čelu s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ). Predsednik najveće opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Peđa Grbin rekao je da će opozicija, ako u HDZ-u ne prihvate Krausovun inicijativu, u Sabor uputiti novi predlog izmena Krivičnog zakona.

„Nadamo se da će shvatiti koliko je ovo važno“, rekao je Grbin.

Izmena Krivičnog zakona na način da se sakcioniše svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola došla je na inicijativu predsednika Jevrejske opštine Zagreb Ognjena Krausa početkom godine. On je dosad organizovao tri sastanka na koje su došli predstavnici većine parlamentarnih stranaka i manjinski poslanici.

Jutarnji list navodi da HDZ verovatno neće podržati inicijativu.

Poslanik te stranke Damir Habijan rekao je da je „zanimljivo da se ova inicijativa pojavljuje upravo pre lokalnih izbora“, koji se održavaju sredinom maja. „Umesto ozbiljnih pitanja, ponovo se želi govoriti o ideologijama“, izjavio je Habijan.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da ta stranka koja je deo vladajuće koalicije podržava zabranu ustaških i četničkih simbola i dodao da je dobro da se o tome razgovara.

„Ali, pitanje je mogu li se takve promene postići u razdoblju predizborne kampanje“, izjavio je Pupovac aludirajući na lokalne izbore u maju, prenosi zagrebački dnevnik.

U predlogu koji je Jutarnji list dobio na uvid piše da se ne traži donošenje novog zakona, nego dodavanje novog člana zakona, „Isticanje obeležja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima“.

U njemu bi se preciziralo da će „ko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, gestove, odore ili njihove delove ili druga obeležja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili jedinica, kazniti kaznom zatvora od šest meseci do tri godine“.

Nacrt predviđa i da će se onaj ko krivično delo počini putem pisanih ili elektronskih medija ili računarskih ili društvenih mreža kazniti kaznom zatvora od šest meseci do četiri godine, a onaj ko „proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, poseduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti material” kazniti zatvorskom kaznom od jedne do pet godina.

Izuzetak bi, prema nacrtu, bilo kada se ta obeležja javno koriste s namenom da služe građanskom obrazovanju, osudi ili odvraćanju od nedemokratskih pokreta ili režima, promovisanju umetnosti ili nauke, istraživanju ili poučavanju, izveštavanju o tekućim ili istorijskim događajima, ili sličnim svrhama”. U tim slučajevima, to ne predstavlja krivično delo, navodi se.

 Izvor: VIDOVDAN / Beta/NSPM

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: