fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Хрватска доноси закон који ће једнако санкционисати усташке и четничке симболе

Измена Кривичног закона на начин да се сакционише свака употреба усташких, четничких и фашистичких симбола дошла је на иницијативу председника Јеврејске општине Загреб.

Нацрт измена хрватског Кривичног закона којима се предвиђа затворска казна за јавну употребу усташких, четничких и фашистичких симбола довршен је ових дана, а реч је о иницијативи председника Јеврејске општине Загреб Огњена Крауса, пише данас Јутарњи лист. Тим би предлогом била забрањена и јавна употреба усташког поздрава “За дом спремни”.

Хрватски Сабор требало би до краја маја да расправља о изменама и допунама Кривичног закона које предлаже владајућа коалиција на челу с Хрватском демократском заједницом (ХДЗ). Председник највеће опозиционе Социјалдемократске партије (СДП) Пеђа Грбин рекао је да ће опозиција, ако у ХДЗ-у не прихвате Краусовун иницијативу, у Сабор упутити нови предлог измена Кривичног закона.

„Надамо се да ће схватити колико је ово важно“, рекао је Грбин.

Измена Кривичног закона на начин да се сакционише свака употреба усташких, четничких и фашистичких симбола дошла је на иницијативу председника Јеврејске општине Загреб Огњена Крауса почетком године. Он је досад организовао три састанка на које су дошли представници већине парламентарних странака и мањински посланици.

Јутарњи лист наводи да ХДЗ вероватно неће подржати иницијативу.

Посланик те странке Дамир Хабијан рекао је да је „занимљиво да се ова иницијатива појављује управо пре локалних избора“, који се одржавају средином маја. „Уместо озбиљних питања, поново се жели говорити о идеологијама“, изјавио је Хабијан.

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац изјавио је да та странка која је део владајуће коалиције подржава забрану усташких и четничких симбола и додао да је добро да се о томе разговара.

„Али, питање је могу ли се такве промене постићи у раздобљу предизборне кампање“, изјавио је Пуповац алудирајући на локалне изборе у мају, преноси загребачки дневник.

У предлогу који је Јутарњи лист добио на увид пише да се не тражи доношење новог закона, него додавање новог члана закона, „Истицање обележја националсоцијализма, фашизма, усташког и четничког покрета или режима“.

У њему би се прецизирало да ће „ко у јавном простору користи, јавно истиче, носи на одећи или показује у јавности на други начин симболе, пароле, слогане, заставе, знакове, ознаке, слике, имена, надимке, називе, поздраве, покличе, начине поздрављања, гестове, одоре или њихове делове или друга обележја фашистичког, националсоцијалистичког, усташког и четничког покрета или режима или њихових водећих особа или јединица, казнити казном затвора од шест месеци до три године“.

Нацрт предвиђа и да ће се онај ко кривично дело почини путем писаних или електронских медија или рачунарских или друштвених мрежа казнити казном затвора од шест месеци до четири године, а онај ко „производи, складишти, дистрибуира, продаје, увози, извози, поседује у већим количинама или чини доступним јавности материал” казнити затворском казном од једне до пет година.

Изузетак би, према нацрту, било када се та обележја јавно користе с наменом да служе грађанском образовању, осуди или одвраћању од недемократских покрета или режима, промовисању уметности или науке, истраживању или поучавању, извештавању о текућим или историјским догађајима, или сличним сврхама”. У тим случајевима, то не представља кривично дело, наводи се.

 Извор: ВИДОВДАН / Бета/НСПМ

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: