Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Hrvati zbog čiča Draže koče Srbiju

Datum objave: sreda, 13 januara, 2016
Veličina slova: A- A+

Na rezoluciju o napretku Srbije u evropskom parlamentu – 190 amandmana. Zahtevaju da se preispita skorašnja rehabilitacija generala Mihailovića.

Đeneral Dragoljub Draža Mihailović
Đeneral Dragoljub Draža Mihailović

EVROPSKI parlamentarci uložili su čak 190 amandmana na predlog rezolucije o napretku Srbije, izvestioca Dejvida Mekalistera, a i ovog puta među najoštrijima su bili – Hrvati. Poslanici iz ove zemlje u 24 podneta amandmana traže da se pred Srbiju postavi čitav niz uslova, od rešavanja pitanja granica i sukcesije, do povratka kulturnih dobara i zaštita prava njihove manjine.

Najaktivnija bila je hrvatska poslanica Dubravka Šuica, koja u osam podnetih amandmana, između ostalog, insistira da se bilateralna pitanja otvore na samom početku pregovora o članstvu u EU, ali i da se pomene haški proces protiv Vojislava Šešelja.

Šuicin kolega Andrej Plenković zahteva od srpskih vlasti da izbegavaju govor mržnje, dok je za Tonina Piculu važno da Srbija pomogne integracije BiH, imajući u vidu bliske veze Beograda i Banjaluke.

Na dugačkoj listi hrvatskih amandmana nalazi se i onaj u kom se traži da Srbija preispita odluku o rehabilitaciji Draže Mihailovića, a koji je podnela Marijana Petir! Iako nas cela Evropa hvali, Hrvati su čak podneli amandman u kojem izražavaju potrebu da Srbija unapredi svoj pristup rešavanju izbegličke krize.

EVROPA DA PREISPITA RASTURANjE SRBIJE

Primedbe su imali i Zeleni (Urlike Lunaček i Igor Šoltes), koji naglašavaju da je puna normalizacija sa Kosovom suštinski uslov za prijem Srbije u EU i traže da Srbija postepeno sprovede promene svog Ustava. Smeta im i državni doček Vladimira Lazarevića, koji je odslužio kaznu u Hagu, i amandmanom traže da EP izrazi žaljenje zbog toga.

FRANCUSKI poslanik Žan-Luk Šafhauser u svom amandmanu navodi da, zbog toga što EU, preko Kosova, nastavlja rasturanje Srbije i destabilizaciju Balkana, evropske institucije treba da preispitaju svoju savest i odmere odgovornost Nemačke, posebno zbog friziranih dokumenata BND kako bi se opravdalo bombardovanje NATO.

Poslanicima su trn u oku vojne vežbe sa Rusijom, ali i Srpska pravoslavna crkva. Urma Paet iz Estonije smatra da su vežbe neprimerene u situaciji kada je Brisel zaveo sankcije Moskvi i traži da se embargu priključi i Srbija. Bugarin Andrej Kovačev (EPP) podneo je amandman u kome naglašava da je Srbija sekularna država i traži da se crkva ne uključuje u nacionalističke i antievropske procese.

Među zahtevima su se našli i onaj da se ne ugrožava autonomija Vojvodine i njeno finansiranje, da se zaštite Romi i Vlasi, otvore arhive Udbe i JNA, da finansiranje partija i izbornih kampanja bude transparentnije i upozorava da politički pritisci ugrožavaju nezavisnost medija.

Sam Mekalister podneo je amandman u kojem traži da proces napretka Srbije ka EU mora biti paralelan sa napretkom u normalizaciji odnosa sa Kosovom. Podnet je i amandman u kojem se osuđuje “opstrukcija prijema Kosova u Unesko”.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Draža je bio ruski špijun

„Bila sam Dražin kurir“

Posle četiri decenije zabrane: američka knjiga o Draži

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top