fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

После четири деценије забране: америчка књига о Дражи

После четири децениjе, у САД дато зелено светло за обjављивање књиге пуковника Роберта Мекдауела „Стрељање историjе“. Михаиловић се, за разлику од Тита, борио против нациста од првог до последњег дана рата…

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/draza-mihailovic-saveznici.jpg

КАДА jе амерички историчар и бивши воjни обавештаjац Роберт Мекдауел почетком 1970. године у САД припремао обjављивање своjе књиге „Стрељање историjе“ о генералу Дражи Михаиловићу, маршалу Титу и борби четника и партизана против нациста у Другом светском раду, ЦИА jе забранила штампање и дистрибуциjу овог дела. У страху за живот и судбину рукописа, професор Мекдауел jе књигу тада дао приjатељу Благоjу Раденковићу, из Лос Анђелоса, са препоруком: „Уради шта можеш да истина изађе на видело!“

Тек 42 године касниjе, „Стрељање историjе“ jе штампано у САД на енглеском и у Србиjи на српском jезику. Америчка читалачка публика jе тако добила прилику да спозна друго лице рата на простору бивше Југославиjе.

– Мекдауел jе краjем 1944. био официр за везу америчке обавештаjне службе ОСС у штабу код ђенерала Драже и шеф Одељења ОСС за Југоисточну Европу. На лицу места се уверио како су се припадници Југословенске воjске у отаџбини борили против нациста и како су их савезници, Американци и Енглези издали и предали комунистима. Та истина ниjе била по вољи америчкоj власти пуне четири децениjе и књига jе била под ембаргом – открива нам Благоjе Раденковић, приређивач књиге на српском jезику.

Роберт Мекдауел био jе универзитетски професор антропологиjе и историчар. У време рата као обавештаjац Канцелариjе за стратешке задатке (ОСС), из коjе jе створена ЦИА, био jе задужен за анализу Балкана. Био jе последњи амерички официр за везу код генерала Михаиловића. Преминуо jе 1980. године.

Мекдауелова књига jе врло сажета. Чине jе аутентични амерички воjни и политички докуменати, од коjих су неки први пут обjављени, и пуковникова анализа ратних операциjа на простору Југославиjе. Он открива позитивну улогу Југословенске краљевске воjске у отаџбини и Драже Михаиловића у борби против нациста, али и доказуjе савезничку издаjу Равне горе, после одлуке председника Рузвелта и премиjера Черчила да команду и власт у Југославиjи предаjу Титу. Да би се оправдала власт комуниста, Запад jе, пише Мекдауел, користио лажи и политичку пропаганду. Зато jе аутор књигу и насловио „Стрељање историjе“.

„Опсег ратних операциjа Покрета Равна гора у рату против неизмерно надмоћниjих нациста jе вођен на фронту, али и у позадини, jер су фашистима онемогућавали коришћење рудних и прехрамбених добара, битних за функционисање нацистичке воjне машине. Воjска Драже Михаиловића jе имала деjства против железничких саобраћаjница, превоза на Дунаву и директне нападе на немачке трупе. Остварена jе и сарадња са бугарским, румунским и мађарским националним покретима“, пише Мекдауел.

ЗАХТЕВ
ЗБОГ свог става да jе генерал Михаиловић jедини делотворни носилац отпора Хитлеру и његовим слугама у Југославиjи, по повратку са воjне мисиjе пуковник Мекдауел jе, у зиму 1944, удаљен са места шефа Одељења за Југоисточну Европу. Како се данас открива, Титов режим jе 1970. године „захтевао“ од америчког државног секретариjата да се професор Мекдауел осуди на смрт, а да се његов рукопис књиге „Стрељање историjе“ спали!

Подсећа да су Американци за ђенерала Дражу пред краj рата писали да jе „Балкански орао, српски Робин Худ и нада савезника на Балкану“. Да jе Труманово одликовање Дражи Михаиловићу додељено 1948. године уз образложење:

„За пресудан допринос Срба у постизању победе у Другом светском рату. Генерал Драгољуб Михаиловић се истакао организовањем и вођењем важних одбрамбених снага против неприjатеља коjи jе окупирао Југославиjу од децембра 1941. до децембра 1944. Захаваљуjући изванредним напорима његових трупа многи авиjатичари америчког ратног ваздухопловста су спасени и безбедно враћени у своjе базе под савезничком контролом. Генерал Михаиловић и његове снаге, иако без неопходног ратног материjала, и борећи се под екстремним околностима, допринели су у великоj мери савезничким ратним напорима и били важан фактор у постигнутоj коначноj савезничкоj победи!“

Међутим, одликовање председника САД ниjе уручено ђенералу jер га jе Тито стрељао у лето 1946. године, нити jе у САД дозвољено да се Дражи Михаиловићу у Вашингтону подигне споменик. Настао jе период прећуткивања истине, пише Мекдауел. И наглашава:

„Оптужбе против Драже Михаиловића за издаjу су лаж! Дража се борио од првог до последњег дана рата – Тито ниjе. Ниjе постоjао никакав период Дражине ‘неактивности’ током читавог рата. Дража ниjе сарађивао са окупаторима, Тито jесте! Равна гора jесте била jедан од пресудних чинилаца за победу у Другом светском рату“, тврди Мекдауел.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: