fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Golgota Mačve ne sme biti zaboravljena

Do 1914. godine veliki trgovački centar sa oko 14.000 stanovnika, Šabac je kraj globalnog sukoba dočekao sa upola manje stanovnika, da bi godinama kasnije u gradu živelo svega 1.300 stanovnika.

Hrvatska „Vražija divizija“, (42. divizija) sa parolom „U korist siročadi poginulih junaka Hrvata“

Tim povodom jedan od profesora Šabačke gimnazije je rekao “ko je video Šabac, taj ne može da prašta”. Zverstvo okupatora, Sabornu crkvu pretvorenu u logor, kuće i njive razrušene bombama, ali i junaštvo ratnika Cerske bitke. Nijedan kraj naše otadžbine nije toliko propatio kao Šabac i Mačva u toku Velikog rata.

Masovna silovanja

“Ubeđen sam da je broj silovanih žena i mladih devojaka veoma veliki, a sudeći po onome što sam prilikom istrage video, mislim da ne grešim u konstataciji da su u mnogim okupiranim selima gotovo sve žene, od najmlađih do najstarijih, silovane.

Iz hotela „Evropa“ odvođene su u hotel „Kazino“, a potom u crkvu, gde je bilo mnogo ljudi. U crkvi, iza oltara, oficiri su silovali devojke.

Za vreme bombardovanja žene su kao živo meso izbacivali na ulicu kako bi mogli da ih pogode”, zapisao je švajcarski kriminolog i forenzičar Arčibald Rajs, koji je na poziv srpske vlade došao u Šabac i Podrinje da zabeleži ratne zločine Austrougarske vojske.

Sve je uništeno i oskrnavljeno

Anri Barbi, francuski novinar i književnik, ratni dopisnik francuskih žurnala sa srpskog ratišta za vreme balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, ovako je video razoreni Šabac:

„Već kod prvih kuća jasno je da je grad razoren. U glavnim ulicama, na kojima se još vide barikade koje je neprijatelj sagradio od najrazličitijeg materijala: maltera, gipsa, od kreveta, nameštaja, uzalud se traži kuća koja je ostala netaknuta.

Krovovi su probijeni i na njima je ostala samo poneka greda, koja nestabilno visi na delovima maltera. Razbucani zidovi liče na pozorišne scenografije. Vrata su izvaljena; prozori razlupani i izbačeni iz ležišta, naginju se napolje i prete da će ispasti.

Borbeni plakat austrougarske vojske

Sve radnje su ispražnjene i uništene. Sve što nije moglo da bude poneto, upropašćeno je. U bankama, neprijatelj je uzeo gotovinu, vrednosti, i uništio knjigovodstvo.

U školama, sve je porazbijano. U apotekama, lekovi, bokali, hemijski proizvodi, staklenke, sve je porazbijano i pretvoreno u razlivenu prljavu skramu na parketu.

U privatnim kućama, sve što nije pokradeno, izbačeno je na ulicu ili razbijeno. Uništavajući bes Austro-Mađara terao ih je čak dotle da lome stakla, cepaju porodične portrete, prljaju zidove, čak i plafone, smećem i izmetom!“

Bilo je užasno ovo videti

„Šabac je bio bogat i važan grad, metropola najbogatije oblasti u Srbiji, Mačve, i središte velike trgovine voćem, vunom i svilom. Imao je 2.500 kuća. Neke su uništili topovi; dvostruko toliko bilo je namerno spaljeno, a u sve je bilo provaljeno i opljačkane su.

Čovek je mogao kilometrima da hoda – svaka je kuća bila poharana. Osvajači su uzeli platna od lana, slike, dečje igračke i nameštaj – a ono što je bilo previše teško i nezgrapno da bi se ponelo, oni su uništili sekirama.

Josip Broz, kaplar Vražje divizije

Svoje konje su smestili u spavaćim sobama otmenih kuća. U privatnim biblotekama sve su knjige bile razbacane po podu u prljavštini, pažljivo pokidane iz svojih korica.

Nisu ovako postupili samo sa nekim kućama – već sa svakom kućom! Bilo je užasno ovo videti“ – naveo je Džon Rid, američki dopisnik iz Srbije.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Vjerni otadžbini: Od Srbije do Krfa – put golgote

Hrabri srpski vojnici slomili dva carstva!

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: