fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Goldštajnov „Jasenovac“ ne ispunjava kriterijume za otkup

Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da se knjiga hrvatskog istoričara Ive Goldštajna „Jasenovac“ ne uklapa u kriterijume za otkup knjiga za biblioteke na konkursu Ministarstva, na kojem se biraju knjige „koje su vredne i predstavljaju doprinos kulturi i nauci i proširuju znanja čitalačke publike u Srbiji“.

Jasenovac - Foto: TANJUG
Jasenovac ; Foto: TANJUG

– Da bi se njegovo djelo „Jasenovac“ uklopilo u te kriterijume, bar što se Ministarstva kulture i informisanja tiče, potrebne su dodatne ocjene i relevantne recenzije srpskih istoričara koji se temom genocida nad Srbima u NDH bave duže nego Goldštajn – ističe ovo Ministarstvo u reagovanju povodom, kako navodi, „neistina o otkupu knjiga“.

U saopštenju se ističe da, osim toga, i Goldštajnovo „otkriće“ o broju žrtava u Jasenovcu“, nemalom broju stručnjaka liči na istorijski revizionizam.

Stoga je, ističu u Ministarstvu, i za to potrebno vrijeme da bi se takva „ingeniozna otkrića“ istorijski pouzdanije dokazivala, prije nego što Ministarstvo kulture i informisanja Srbije „parama građana ove zemlje to djelo preporučuje i kupuje bibliotekama u Srbiji“.

– Ako u narednim godinama i brojnije recenzije eminentnih srpskih stručnjaka i istorijska nauka u cjelini, daju za pravo čudnim Goldštajnovim tezama, onda neće biti prepreka ni za otkup i finansiranje – poručili su iz Ministarstva kulture Srbije.

Ovo Ministarstvo je ovim povodom upitalo Goldštajna koliko knjiga srpskih istoričara koje se bave temama genocida nad srpskim narodom u NDH, Jasenovcem ili „Olujom“ su objavili hrvatski izdavači, koliko ih je u izlozima hrvatskih knjižara, kao što se njegova nalazi u izlozima srpskih?

Ministarstvo kulture Srbije postavilo je pitanje koliko takvih naslova je za hrvatske biblioteke preporučilo i otkupilo Ministarstvo kulture Hrvatske, ali i koliko je primjeraka Goldštajnove knjige „Jasenovac“ otkupilo pomenuto hrvatsko ministarstvo.

– I Goldštajnov srpski izdavač i sam Goldštajn i ljubitelji njegovog pogleda na istoriju Pokolja u NDH i Miljenko Jergović, za koga uz šepurenje Goldštajn tvrdi da je slavoslovio djelu „Jasenovac“, mogu čitav tiraž knjige ili koliko god žele primeraka, pokloniti srpskim bibliotekama – poručilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: