fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Голдштајнов „Јасеновац“ не испуњава критеријуме за откуп

Министарство културе Србије саопштило је да се књига хрватског историчара Иве Голдштајна „Јасеновац“ не уклапа у критеријуме за откуп књига за библиотеке на конкурсу Министарства, на којем се бирају књиге „које су вредне и представљају допринос култури и науци и проширују знања читалачке публике у Србији“.

Јасеновац - Фото: ТАНЈУГ
Јасеновац ; Фото: ТАНЈУГ

– Да би се његово дјело „Јасеновац“ уклопило у те критеријуме, бар што се Министарства културе и информисања тиче, потребне су додатне оцјене и релевантне рецензије српских историчара који се темом геноцида над Србима у НДХ баве дуже него Голдштајн – истиче ово Министарство у реаговању поводом, како наводи, „неистина о откупу књига“.

У саопштењу се истиче да, осим тога, и Голдштајново „откриће“ о броју жртава у Јасеновцу“, немалом броју стручњака личи на историјски ревизионизам.

Стога је, истичу у Министарству, и за то потребно вријеме да би се таква „ингениозна открића“ историјски поузданије доказивала, прије него што Министарство културе и информисања Србије „парама грађана ове земље то дјело препоручује и купује библиотекама у Србији“.

– Ако у наредним годинама и бројније рецензије еминентних српских стручњака и историјска наука у цјелини, дају за право чудним Голдштајновим тезама, онда неће бити препрека ни за откуп и финансирање – поручили су из Министарства културе Србије.

Ово Министарство је овим поводом упитало Голдштајна колико књига српских историчара које се баве темама геноцида над српским народом у НДХ, Јасеновцем или „Олујом“ су објавили хрватски издавачи, колико их је у излозима хрватских књижара, као што се његова налази у излозима српских?

Министарство културе Србије поставило је питање колико таквих наслова је за хрватске библиотеке препоручило и откупило Министарство културе Хрватске, али и колико је примјерака Голдштајнове књиге „Јасеновац“ откупило поменуто хрватско министарство.

– И Голдштајнов српски издавач и сам Голдштајн и љубитељи његовог погледа на историју Покоља у НДХ и Миљенко Јерговић, за кога уз шепурење Голдштајн тврди да је славословио дјелу „Јасеновац“, могу читав тираж књиге или колико год желе примерака, поклонити српским библиотекама – поручило је Министарство културе и информисања Србије.

Извор: РТРС

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: