fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Glas Srpske: Mladen Lončar iza projekta satanizacije Srpske

Iza projekta čiji je cilj da bivši logor za ratne zarobljenike na Manjači prikaže kao koncentracioni i da tako bude satanizovana Republika Srpska stoji bivši načelnik Sektora za savjetodavnu, zdravstvenu i psihološku pomoć pri Ministarstvu branitelja Hrvatske Mladen Lončar, piše „Glas Srpske“, pozivajući se na brojne izvore iz vojnih bezbjednosnih krugova.

Mladen LončarFoto: Jutarnji list
Mladen LončarFoto: Jutarnji list

Saznanja ovog lista indirektno je potvrdio i Dubravko Vučković, jedan od krunskih svjedoka na suđenju pukovniku Vojske Republike Srpske Dani Lukajiću, kojeg je Županijski sud u Zagrebu osudio na šest godina zatvora zbog ratnih zločina nad zarobljenicima na Manjači tokom 1992. godine.

„Poznajem Mladena Lončara. On je u ime Ministarstva branitelja bio zadužen za sve procese u vezi sa logorom na Manjači. Istina je da od 2017. godine više nije u Ministarstvu, ali siguran sam da će se vratiti na svoje radno mjesto. Lončar me je upoznao sa doktorom Nevenom Henigsbergom, koji me liječi od PTSP-a već deset godina“, rekao je Vučković za „Glas Srpske“.

Prema tvrdnjama izvora ovog lista iz vojnobezbjednosnih krugova, doktor Henigsberg bio je mentor tokom odbrane doktorske disertacije iz psihijatrije Lonačaru, koji je zauzvrat koristio svoj položaj u Ministarstvu da određene grantove za liječenje demobilisanih hrvatskih vojnika usmjerava prema Henigsbergu.

„Istovremeno, demobilisani vojnici, poput Vučkovića, na osnovu Henigsbergovih ljekarskih nalaza i uz podršku Lončara, stiču pravo na penziju, a zauzvrat su dužni da svjedoče u sudskim procesima koji se vode protiv srpskih vojnika i oficira“, tvrdi sagovornik „Glasa Srpske“.

On ističe da je Vučković u pravu kada tvrdi da će se Lončar vratiti na posao u Ministarstvo, dodajući da to zavisi i od sudskog epiloga u predmetu Dane Lukajića, kao i od epiloga u postupku protiv bivšeg komandanta logora Manjača, pukovnika Ratka Andrića, kojem je počelo suđenje samo sat nakon što je Lukajić prvostepeno osuđen.

Vučković je upoznao Lončara prije deset godina, a vrlo brzo nakon toga je dobio „braniteljsku“ penziju, da bi poslije toga, kao što je juče objavljeno u „Glasu Srpske“, počeo da se predstavlja kao „zaštićeni svjedok Republike Hrvatske u vezi sa svjedočenjima koja se odnose na logor na Manjači“.

List navodi da je Vučković tokom svjedočenja protiv Lukajića priznao da se on krije iza NN lica čiju ispovijest je krajem marta 2014. godine objavila „Slobodna Dalmacija“, a u kojoj, između ostalog kaže da je u logoru Manjača proveo tri i po mjeseca, da su mu čupani nokti na rukama i nogama i da je zaradio 27 preloma kostiju i sedam fraktura lobanje.

Vučković za „Glas Srpske“ kaže da je na Manjači zvanično proveo osam dana, a ne tri i po mjeseca.

„To je novinarka nešto okrenula, jer je napisala i da sam bio u dva logora, a to nije tačno“, kaže Vučković, koji je potvrdio da je tokom rata bio natporučnik HOS-a, iako je imao samo 17 godina, kao i jučerašnje pisanje „Glasa Srpske“ da je bio saborac Azre Bašić, koju je Sud BiH zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima u Derventi pravosnažno osudio na 14 godina zatvora.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Hrvatska policija uhapsila Danu Lukajića, člana Udruženja „Jadovno 1941“

Milutinović: Lukajić nije bio komandant zatvora na Manjači

Bastašić: Lukajić poručio da je optužnica protiv njega montirana

DANE LUKAJIĆ U MONTIRANOM OTIMANjU ŽIVOTA

Zašto je Dane Lukajić „pušten niz vodu“?

Hrvatskoj najpametnije da odmah pusti Lukajića | Jadovno 1941.

Ivanić: Pokrenute aktivnosti povodom hapšenja Lukajića …

Podignuta optužnica protiv Daneta Lukajića | Jadovno 1941.

Dane će dokazati istinu! | Jadovno 1941.

Lukajić nepravosnažno osuđen na šest godina

Neosnovana presuda Lukajiću

Ružica Lukajić pozvala i institucije Srbije da pomognu …

Zarobljenici iz Manjače progovorili kakav je bio Lukajić …

VIDEO: TV K3 – Postupak protiv pukovnika VRS Daneta Lukajića

Lažni svjedok i saborac Azre Bašić presudio Lukajiću

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: