Zarobljenici iz Manjače progovorili kakav je bio Lukajić

Datum objave: sreda, 4 jula, 2018
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Hrvatska policija prije nekoliko dana uhapsila je državljanina BiH Daneta Lukajića (67) zbog sumnje da je 1992. godine počinio ratni zločin kao nekadašnji oficir u organima bezbjednosti Pete vojne oblasti JNA protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke.

Nakon što je ispitan, Županijski sud u Zagrebu odredio mu je pritvor u trajanju od 30 dana.

Portal Vijesti ba. odlučio je da kontaktira neke od svjedoka.

Fahrudin Krivić iz Ključa u Manjači je kao zatvorenik bio od 11. juna do 14. decembra 1992. Bio je starješina, a po dužnosti i obavezama morao je da kontaktira s komandom, te je često puta bio u kancelariji upravo kod Lukajića.

Krivić tvrdi da Lukajić nikada nije bio komandant logora Manjača, već isljednik po činu kapetan prve klase, dok je dužnost komandanta obavljao crnogorski potpukovnik Božidar Popović.

– Lukajić me nikada nije zlostavljao. Bio je uredan čovjek i ja ne znam da se iko ikada na njega požalio. Znam da mu je supruga Hrvatica iz Zagreba. Imao je dva sina i u tom periodu ratnih dešavanja u njegovom stanu bile su neke izbjeglice iz Hercegovine – navodi Krivić.

Ružica Lukajić pozvala institucije Srbije da pomognu u dokazivanju nevinosti njenog supruga
Za Vijesti ba. je ispričao da mu se jednom prilikom Lukajić iskreno povjerio dok su nasamo razgovarali u njegovoj kancelariji.

– Tad mi je rekao: “U mene je žena Hrvatica, živi u Zagrebu, a ja sam u srpskoj vojsci. I šta mene sljeduje kad ti jedan dan izađeš iz logora. Ti ćeš biti slobodan k’o ptica. A ja…?”. Na tome je završio – ističe Krivić.

Prema njegovim riječima, polovinom decembra 1992. iz logora Manjača oslobođeno je 1.007 zatvorenika, koji su sa 20 autobusa prevezeni u Karlovac. Međutim, saznao je da će u logoru ostati dodatnih 500 logoraša.

– Nakon toga cijelu noć nisam mogao da spavam. Rano ujutru najavio sam se na raport kod Lukajića. On me uredno primio u kancelariju i pitao što sam došao. Rekao sam mu kako sam čuo da će tih 500 logoraša ostati u Manjači i da se brinem za njih, a on me je upitao: “Pa zar vi logoraši sve saznate prije komande?” – prisjeća se Krivić.

Na dan Krivićevog puštanja iz logora, Lukajić je došao da se s njim pozdravi.

– Zaželio mi je sretan put i da se ovo više nikad ne desi, a za sebe je rekao da ide u Komisiju za razmjene. To je bio naš posljednji susret – prisjeća se Krivić.

U logoru Manjača istog dana kada i Krivić završio je i njegov sugrađanin iz Ključa Mehmed Begić, kojem su sredinom 1992. godine ubijeni brat i otac. Međutim, uprkos svim torturama kojima je bio izložen, i on tvrdi da ga Lukajić nikada nije zlostavljao.

– Kad biste me sad doveli pred Lukajića, teško da bih ga mogao prepoznati, jer smo mi logoraši pred srpskim oficirima morali držati pognutu glavu. Ali postoje i ljudi koji su “čisti”, a jedan od njih, što se mene tiče, je i Dane Lukajić – priča Begić za Vijesti.ba.

Lukajića su logoraši u Manjači međusobno oslovljavali kapetanom, jer mu neko vrijeme nisu znali ime. Begić objašnjava da je prilikom ulaska oficira srpske vojske u štale logora uvijek neko od logoraša bio zadužen da im preda raport. Jednog dana došao je red i na Begića.

S obzirom na to da je morao držati pognutu glavu, raport je umjesto Lukajiću greškom predao jednom od vodnika.

– Kad su prošli pored mene, iz straha, ali i nekakvog osjećaja poštovanja prišao sam kapetanu i tiho mu rekao: “Oprostite kapetane, ja predah raport vodniku, a vi ste tu.” Čovjek me je zagrlio i rekao doslovice: “Ma momak, je*o te raport, misliš da je meni u ovoj situaciji do raporta?” Ja sam se na trenutak izgubio. Pa neko me je zagrlio obučen u uniformu koja mi je pobila familiju. Ali znao sam da taj čovjek nije zločinac – naglašava Begić.

Begić tvrdi da Lukajić nikad nikoga nije vrijeđao, nije psovao, niti udario, dok su to ostali radili redovno.

– Što se mene lično tiče, Dane Lukajić može sad biti moj gost – dodaje Begić.

(SrpskaInfo)

Izvor: BIG portal

Vezane vijesti:

Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja “Jadovno 1941”: Hapšenja i sijanje straha neće ubiti istinu o zlu

Bastašić: Lukajić danas pred tužiocem

Milutinović: Lukajić nije bio komandant zatvora na Manjači

Ružica Lukajić pozvala i institucije Srbije da pomognu

Dok Čoviću hapse građanina Lukajića, on slavi ulazak Hrvatske u EU

MUP HRVATSKE OBJASNIO SVE, OSIM ŠTO HAPSI TUĐEG DRŽAVLjANINA ZA ZLOČIN U NjEGOVOJ ZEMLjI?

Linta: Hapšenje penzionisanog pukovnika Vojske Republike Srpske Dane Lukajića bezočna 

Supruga Daneta Lukajića: U šoku sam zbog poteza Zagreba

Danetu Lukajiću određen jednomesečni pritvor

Ivanić: Hrvatska treba da pusti na slobodu Lukajića


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top