fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DANE LUKAJIĆ U MONTIRANOM OTIMANjU ŽIVOTA

Ne treba pitati da li je moguće, nego zašto je moguće da 30. juna uhapšeni pukovnik VRS trune od tada u hrvatskom istražnom zatvoru, da bi tek danas bila podignuta optužnica? Ko će zaštiti ovog veterana od estradnog iživljavanja novoustašluka?

Dane Lukajić

Na najgrublji mogući način, nakon sati zadržavanja i maltretiranja na graničnom prelazu Izačić/Ličko Petrovo Selo, pripadnici hrvatske policije su uhapsili Daneta Lukajića, izvevši ga iz autobusa koji je vozio hodočasnike na obilježavanje stradanja više od 40.000 nevino ubijenih Srba i Jevreja u sistemu ustaških logora smrti Jadovno – Gospić – Pag, kao jedne od najtrajnijih tekovina Nezavisne Države Hrvatske.

Bolju simboliku nismo ni mogli tražiti. Sve je tu jasno. Frontal.SRB nije usamljen u tumačenju ovog čina kao pritiska na sve one koje bi Neovisna Republika Hrvatska mogla da uhapsi, ukoliko bi na njenoj teritoriji bili uključeni u aktivnosti koje im se ne dopadaju. Pogotovo u turističkoj sezoni.

Ono što je najstrašnije u svemu ovome, jeste činjenica kako je srpski narod toliko utučen u mozak, zajedno sa njegovim institucijama, da ne samo da se Lukajić ne spominje u javnom životu, nego nema ni nekih konkretnih napora ili pritisaka da se ovaj penzionisani starješina VRS vrati kući svojim unucima, kad je već iz Zagreba gdje je živio, protjeran 1991. godine.

Foto: Dani(J)el Simić
Foto: Dani(J)el Simić

O ovome se sve zna i mučno je pričati, obzirom da osim izjave Milorada Kojića, iz Republičkog centra za istraživanje rata, niko drugi od partijskih poglavica ili turbosrbnih zaštitnika nije osjetio potrebu da se oglasi, a pogotovo da se uputi neka protestna nota ili barem javno kaže na koji način Srpska (ali i Srbija čiji je takođe državljanin) pomaže njegovu porodicu i same sebe kao državne tvorevine, u skidanju ljage koja se baca preko jednog pojedinca, na čitav narod, pa i na istorijsko tumačenje.

U nastavku, čisto obavještenja radi, pustićemo obznanu jednog tamošnjeg medija na ovu temu. Nekako se to sve lakše podnosi u oblandi novogovora koji se trudi sakriti da je u suštini jezik preuzet od Vuka Stefanovića Karadžića.

USTAŠKO SLOVO

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 68-godišnjeg bivšeg kapetana 1. klase vojske Republike Srpske Dane Lukaića, koji je ljetos uhićen u Hrvatskoj, tereteći ga za ratni zločin prema ratnim zarobljenicima 1992. u logoru ratnih zarobljenika Manjača pored Banja Luke, gdje je podređenima naredio da zlostavljaju ratne zarobljenike koje je on ispitivao.

Optužnicom 68-godišnjeg državljanina Srbije i Bosne i Hercegovine, zagrebačko tužiteljstvo tereti da je zlostavljanja zarobljenika naredio kao kapetan I. klase vojske Republike Srpske i vođu tima zaduženog, uz ostalo, za prikupljanje obavještajnih podataka od ratnih zarobljenika, izvijestio je DORH navodeći samo njegovu dob.

Okrivljenika se tereti da je od sredine lipnja do 16. rujna 1992. tijekom oružanog sukoba na području Bosne i Hercegovine, u logoru ratnih zarobljenika Manjača prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HVO-a i trojice zarobljenih pripadnika HOS-a, u više navrata unaprijed zapovjedio podređenim pripadnicima vojske Republike Srpske da za vrijeme ispitivanja ili nakon njega tjelesno zlostavljaju, tuku i ozljeđuju navedene zarobljenike.

Hapšenje Daneta Lukajića; Foto: Dani(J)el Simić
Hapšenje Daneta Lukajića; Foto: Dani(J)el Simić

Njemu podređeni pripadnici vojske Republike Srpske su, po okrivljenikovim prethodno izdanim zapovijedima, od sredine lipnja pa do kraja srpnja 1992. prilikom ispitivanja u njegovoj prisutnosti, u više navrata palicama pretukli dvojicu pripadnika HVO-a te u razdoblju od 8. do 16. rujna 1992. rukama, nogama i palicama pretukli dvojicu pripadnika HOS-a.

Trećeg pripadnika HOS-a su, okrivljeniku podređeni pripadnici vojske Republike Srpske po njegovim zapovijedima u više navrata udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu i spolovilu te mu gurali palicu u anus.

Okrivljenika se tereti i da je osobno, prilikom ispitivanja trećeg pripadnika HOS-a, udarao drškom pištolja po glavi, metalnom stolicom po leđima te mu čupao nokte, a jednom prilikom udarao čekićem po šaci desne ruke dok su mu pripadnici vojske Republike Srpske držali ruku govoreći da to radi kako ovaj više nikad ne bi mogao na nekoga pucati.

Lukaić je uhićen 30. lipnja prilikom ulaska u Hrvatsku s grupom koja je išla na komemoraciju fašističkim žrtvama u Jadovnom. Nakon policijskog kriminalističkog istraživanja ispitalo ga je i državno odvjetništvo, nakon čega mu je određen jednomjesečni istražni zatvor.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo predložilo je da se protiv okrivljenog 68-godišnjaka, koji se nalazi u istražnom zatvoru u Zagrebu, produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i teških okolnosti počinjenja nedjela.

Izvor: Frontal.rs

Vezaen vijesti:

Milutinović: Lukajić nije bio komandant zatvora na Manjači

Bastašić: Lukajić poručio da je optužnica protiv njega montirana

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: