fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Gideon Grajf: Očigledno da moj prijatelj Zurof nije imao vremena da se detaljnije pozabavi pitanjima broja postradalih u Jasenovcu

Ja sam istoričar za koga činjenice predstavljaju najvažniju komponentu analize i izvođenja istorijskih zaključaka. Činjenice govore same za sebe. Kome je stalo do istine, a ne do bespuća povijesne zbiljnosti, jasno je o čemu se radi.
Prof. dr Gideon Grajf
Prof. dr Gideon Grajf

Napomena redakcije: Prenosimo deo intervjua prof. dr Gideona Grajfa koji je vodila Biljana Đorović, objavljenog u magazinu Pečat i prenešenog na internet stranici Pravoslavne mitropolije crnogorsko-primorske.

“Na suđenju Adolfu Ajhmanu u Jerusalimu 1961. svedok optužbe Aleksandar Arnon otkrio je da je u Jasenovcu ubijeno od 600.000 do 700.000 ljudi, dok je u drugim logorskim kompleksima NDH (Jadovno, pre svega) pobijeno još nekoliko stotina hiljada.

Istoričar Menahem Šelah je u svojoj knjizi “Istorija holokausta- Jugoslavija”, koju je objavio “Jad Vašem”, rekao da je 700.000 žrtava realna cifra.

Bio je moj blizak prijatelj i samnom je podelio rezultate svog važnog istraživanja.

U svojoj knjizi, Šelah je na stranici 188. napisao: ”Tokom četiri godine postojanja, u Jasenovcu je počinjeno ubistvo na stotine hiljada ljudi. Pored toga što je bio koncentracioni i robovski radni logor, bio je to i logor istrebljenja. Na stranici 189. svoje knjige potvrdio je da je 700.000. realan broj žrtava.

U Pertu (Australija), 28.10.2020. održana jepromocija knjige prof. Gideona Grajfa: Jasenovac – Aušvic Balkana. Video linkom iz Banje Luke auditorijumu se obratio i predsjednik udruženja Jadovno 1941.

Preživeli su u svojim svedočenjima rekli da broj žrtava iznosi 900.000 do milion (Svedočenja Cadika Danona, Milana Dazlemića, Julija Binga).

Nacistički izvori navode 600.000 – 750.000 (Herman Nojbaher specijalni izaslanik Trećeg Rajha Ministarstva spoljnih poslova za Jugoslaviju i Ernst Fik general major nemačkih SS trupa, u svom pismu Himleru od 16. marta 1944.)

Enciklopedija Jugoslavije iz 1962. objavljena u Zagrebu, kaže da je broj žrtava 700.000 a Franjo Tuđman u svom “Bespuću povijesne zbiljnosti” procenjuje da je broj žrtava svega 3.000 – 4.000.

Vidite kad dođete do državnog narativa Hrvatske od 83.000 žrtava i Tuđmanovog o samo 3.000, tu morate odmah pozvati matematiku i logiku.

Aušvic je zauzimao površinu od 40 km2, a Jasenovac je bio šest puta veći, odnosno 240 km2. Postavlja se pitanje zašto im je bio potreban prostor približne veličine od 150 fudbalskih terena, za taj, po državnom narativu Hrvatske, broj od “83.000”?

Za izgradnju zida u Jasenovcu od 842 metara dužine korišćen je robovski rad desetina hiljada ljudi koji su morali ručno sve da rade bez mašina.

Nikada nećemo znati tačan broj žrtava u Jasenovcu, jer ne bismo uspeli da utvrdimo tačan broj fetusa koji su izvađeni iz utroba nesrećnih majki; onih koji su skuvani u kazanima, kako bi se od njih napravio sapun; onih koji su bačeni u reku Savu; onih čije kosti su spaljene u ustaškoj asanaciji terena masovnih grobnica 1945. godine…

Arhiv iz Edinburga raspolaže snimkom Jasenovačkih masovnih grobnica savezničkih pilota iz vazduha koje su se prostirale na oko 10 km2. 

U svojoj knjizi “Jasenovac- Aušvic Balkana”, prezentovao sam sve do sada dostupne procene o broju žrtava.

Nakon temeljnog istraživanja u arhivama nemačkih vojnih dnevnika u Regensburgu, italijanskih vojnih fašista u Rimu, puteva transporta od Jasenovca do Bergena, u Nacionalnom arhivu u Oslu, arhive “Jad Vašema”, zatim arhive Jugoslavije, Srbije, Srpske i Hrvatske, Jugoslovenske kinoteke i poslednjih dokaza iz arhiva u Edinburgu, bojim se da cifra od 700.000 može biti samo veća nego što smo mislili i to nema apsolutno nikakve veze sa revizionizmom već je zasnovano na istrajnom i temeljnom naučnom istraživanju.

Dakle trend revizionizma je uveliko u toku, valja se boriti.

A 2007. kada je u Jasenovcu otvorena nova hrvatska izložba o logoru, na kojoj je predstavljen spisak od 69.842 ubijenih, otvaranju su prisustvovali i predstavnici centra “Simon Vizental”.

Očigledno da moj prijatelj Zurof nije imao vremena da se detaljnije pozabavi pitanjima broja postradalih, otuda je, očigledno slučajno upao baš na liniju državnog narativa Hrvatske od 83.000 – 100.000 žrtava u Jasenovcu.

Ja sam istoričar za koga činjenice predstavljaju najvažniju komponentu analize i izvođenja istorijskih zaključaka. Činjenice govore same za sebe.

Kome je stalo do istine, a ne do bespuća povijesne zbiljnosti, jasno je o čemu se radi.” 

Izvor: Pravoslavna mitropolija crnogorsko-primorska


Vezane vijesti:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Zlatnom medaljom za zasluge odlikovao je prof. dr Gideona Grajfa iz Izraela za izuzetne zasluge i nesebičnu posvećenost u odbrani istine o stradanju jevrejskog, srpskog i drugih naroda tokom Drugog svetskog rata.

Istoričar Gideon Grajf u UN održao predavanje o Jasenovcu …

Umanjivanjem broja srpskih žrtava Jasenovca negira se Pokolj

Profesore Mišina u kakvu to raskolničku kaljužu gurate …

Jovan šumom a Ivica drumom ili: O činjenju, nečinjenju i zločinjenju

Gideon Grajf: Jasenovac je daleko brutalniji od Aušvica

Apel SPC za odbranu Svetih Srpskih Novomučenika Jasenovačkih

EPISKOP SLAVONSKI JOVAN ĆULIBRK: Srbi, dobro vagajte …

Dodik: Puna podrška Srbiji u širenju istine o stradanjima u …

Kostić: Izložba o Jasenovcu najveća pobjeda srpske …

Hrvati hteli da se zabrani izložba o Jasenovcu u UN …

Dačić: Plenković da se pokloni žrtvama Jasenovca | Jadovno …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: