fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Genocida nad Srbima nema u čitankama

U svojoj knjizi posvećenoj stradanju Srba u XX veku i njegovom prikrivanju, profesor dr Smilja Avramov koristila je isključivo strana dokumenta i otkrila dramatične ali i decenijama zataškavane razmere zločina nad srpskim narodom.
Smilja Avramov (1918-2018.)
Smilja Avramov (1918-2018.)

Dvotomna knjiga „Genocid u Jugoslaviji od 1941-1945. i 1991. godine“, profesora dr Smilje Avramov, dodatno je „uznemirila“ pristalice teorije o štetnosti pominjanja zločina, naročito genocida nad Srbima.

Knjiga se oslanja isključivo na pisana dokumenta iz arhiva i instituta stranih država, i bavi se ne samo genocidom nad Srbima, već i problemom njegovog prikrivanja.

Otkriva imena zemalja čije su obaveštajne službe igrale dvostruke igre, onih koje su zamenom teza optuživale druge države za sve što su one činile.

U tom kontekstu, Avramova vidi i novu podmetačinu koja Srbe označava genocidnim narodom, rasistima, antisemistima, ali i razobličava poreklo srpskog prikrivanja genocida nad sobom.

– Pošto sam Srpkinja koja brani svoj narod, a da bi izbegla subjektivizme, za pisanje ove dvotomne knjige koristila sam isključivo strana dokumenta. Boravila sam u Vojnom arhivu u Rimu, Vojnom arhivu u Frajburgu, Državnom arhivu u Bonu, Državnom arhivu u Londonu, Državnom arhivu u Vašingtonu i Državnom arhivu u Cirihu.

Tamo sam pronašla originalne izveštaje nemačkih i italijanskih komandanata koji su zločine Hrvata nad Srbima opisivali kao najmonstruoznije zločine ikada viđene u istoriji čovečanstva – objašnjava Avramova.

Ante Pavelić

I Hitler pobesneo

Preciznost sa kojom su nemački vojnici i oficiri izveštavali o neviđenim zločinima Hrvata nad Srbima me je zgranula. Izveštaji komandanata fon Hostevala i Kešea izazvali su bes i kod Hitlera.

Zbog toga je hitno pozvao Pavelića u Berlin na poseban razgovor. Imala sam u rukama taj zapis.

Hitler nije birao reči, optužio je Pavelića da je zbog zločina nad Srbima krivac za njihovu pobunu, jer je na taj način ugrozio nemačke osvajačke planova na istoku.

Otkrivajući javnosti do danas nepoznate dokumente o nekim događajima, profesorka Avramov preko njih objašnjava pozadinu organizovanog prikrivanja genocida nad srpskim narodom, ali i njegovo zataškavanja u samoj
Srbiji.

Masovne egzekucije Srba: Mačva 1914. Godine

Masovne egzekucije Srba: Mačva 1914. Godine

U spašavanju Ante Pavelića u maju 1945. godine učestvovale su engleske obaveštajne službe. Britanski visoki diplomata prvi se sreo sa Pavelićem u Frankfurtu. Britanci su ga prebacili u Vatikan, a Amerikanci u Latinsku Ameriku. Britanci su spasavali ovog zločinca i iz razloga što je Pavelić bio obaveštajac britanske M6 od 1926. godine. To je bio i posle ubistva kralja
Aleksandra 1934. godine u Marseju.

M6 je još 1941. godine podmetnula Srbima onu zlokobnu krilaticu – bolje grob nego rob, a već 1945. godne širila tezu o naduvanim jasenovačkim zločinima kao velikosrpskoj izmišljotini.

– Uspeli su u tome, pa je preko srpskih komunista u Srbiji bila ozakonjena zabrana pričanja u školama o genocidu nad Srbima. To se može videti i na mom primeru. Godine 1947. bila sam zaposlena u Javnom tužilaštvu Beograda i zatražila sam od šefa da me pusti tri dana kako bi u Zagrebu rešila pitanje nasledstva kao jedina preživela posle ustaškog pokolja.

Odbrusio mi je: dosta o Jasenovcu, da tvog oca nisu zaklale ustaše mi bismo ga ubili jer je bio buržuj. Ipak, otišla sam u Zagreb, a po povratku čekao me je otkaz. I danas se u Srbiji na sličan način postupa.

Masovne egzekucije Srba: Pančevo 1941. godine

Masovne egzekucije Srba: Pančevo 1941. godine

Preko pronađenih dokumenata u stranim arhivima, Avramova objašnjava pozadinu priče da su upravo Srbi genocidni narod, rasisti i antisemiti.

– Od dolaska Sefarda na prostore Srbije u 16. veku, Srbi su bili najiskreniji prijatelji Jevrejima. Prvi Jevrej u istoriji svetskog parlamentarizma postao je krajem 19. veka član srpskog parlamenta. Jevreji su jedino u srpskoj vojsci stizali do čina generala.

Kralj Aleksandar je još 1917. godine podržao ideju stvaranja jevrejske države i među prvim vladarima potpisao te godine „Balfurovu deklaraciju“. Kralj Petar II 1941. godine na putu za Englesku, u Jerusalimu je ostavio poveću svotu novca i zlata za spasavanje Jevreja u Srbiji. Brojni su primeri gde su srpske porodice spasavale jevrejske porodice od 1941. do 1945. godine.

Genocidi u 20. veku

Pošto sam obišla sve velike strane institute, arhive, vojne i državne, nigde nisam pronašla odeljak – genocid nad Srbima. A genocid su vršili Bugari 1914. do 1918. na jugoistoku Srbije, Austrijanci i Nemci u Mačvi. Takođe, od 1941. Nemci u Kraljevu, Kragujevcu, Beogradu, Mađari u Sremu i Bačkoj, Hrvati u Hrvatskoj, BiH i Sremu. Nestalo je preko milion Srba u Prvom svetskom rati i više od milion u Drugom svetskom ratu. Što je još gore, o tim genocidima srpska dece ne uče u školama.

Da je ta „kuhinja“ veoma jaka i prodorna osetili su na svojoj grbači i Nemci, otkriva Avramova.

– Koristeći Hitlerove zločine, tvorci podmetačina Nemce su optužili za stvaranje teorije o rasizmu, što nije tačno. Teorija o rasizmu stvorena je u Engleskoj, a potom i u Francuskoj. A to je urađeno da bi se prikrilo indirektno učešće Engleske i SAD u zločinima nad Jevrejima.

Hitler je dozvolio da 800 Jevreja otplovi u Ameriku, međutim ona ih je vratila nazad i svi su pobijeni u Aušvicu. Takođe, Hitler je predložio Englezima i Amerikancima da iseli sve Jevreje u njihove kolonije, ali predlog je odbijen.

Pošto te „kuhinje“ i danas rade, što tvrdi i engleski istoričar Polin Vud, najbolje se tih napada i zamene teza možemo odbraniti formiranjem Muzeja genocida nad Srbima – poručuje Smilja Avramov.

Izvor: Vesti online


Vezane vijesti:

Preminula Smilja Avramov | Jadovno 1941.

Prof. dr Smilja Avramov

Održana svečana akademija povodom stotog rođendana Smilje

Smilja Avramov: Nemačka nastavlja nacističku politiku …

AVRAMOV: Iščezla je vertikala naše istorije u koju su utkane …

SPC odlikovala dr Smilju Avramov „za delatnu ljubav prema …

S. Avramov: Negiranje naših žrtava već jako iritira Srbe …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

11 Responses

 1. Svaka čast gospođo Avramov!!!*** Zaista treba osnovati taj muzej, ali gde da je na sigurnom i da ne bude uništen ??? Beograd više ,nažalost, nije sigurno mesto. Kako možemo pomoci i učestvovati u tome?!?!?!***🤔🤗🤔🤗

 2. A vi ste sa tih ljudi bili u istoj državi. I opet dolaze u Beograd kao da ništa nije bilo i učestvuju na televiziji i u javnom životu koristeќi isti jazik dok srbi ne mogi ni da zamisle obratnu situaciju

 3. Ne pitamo se zasto u skolama se nije ucilo o genocidu nad Srbima.ko je zabranjivao.bolje pitati ko je bio na celu vlasti koja je odredjivala sta da se uci.znamo svi da je to bio nas najveci sin naroda i narodnosti.zvani TITO.Srbski krvnik

 4. Veliko hvala gđi Avramov za njen ogroman naučni doprinos rasvetljavanju genocida nad Srbima. Nadam se da će se pojaviti dostojni naslednici gđe Avramov u srpakoj nauci.

  1. Konacno da se nacme tema Genocid nad Srbima kroz decade I pozadina toga. Ovaj clanak je to dobro sumirao I za pocetnike. Imala sam cast da razgovaram sa gospodjom Avramov dok je ona zavrsavoa tu knjigu u Kanadi negde u toku rata u Jugoslaviji. Mnoge stvari sam saznala tada a koje vidimo i u ovom clanku.. Ponosna sam I da smo obe Slavonke. Ona je meni mnogo toga objasnila I u vezi Milosevica, njenog studenta I razocarenje kasnije. Govorila je koje arhive je obilazila. Nakon svega emocije su me svladale kada je bila rec o zlocinima u Hrvatsk
   oj.

   Imala sam cast upoznati Dr Avramov dok je ona jos radila na knjizi
   Genocid nad Srbiam u Hrvatskoj. Ona je tada boravila u Kanadi kod
   familije. Ja sam radila na listama zrtava genocida za Dr Milana Bulajica..
   Ona mi je mnog toga rekla o svojim istrazivanjima arhive – takoreci po
   celom svetul Cak se dotakla I Milosevica njenog briljantnog studenta I
   svoga razocarenja kasnije. Posto je ona moja Slavonka pocastvovana
   da je nasa Slavonija dala takvu jednu osobu I svakako Patrijarha Pavla.
   Mene su emocije savladale I zaplakah. Kada nas narod gine na sve strane to
   nije moglo da si dozvolimo I gdja Avramov nije odobravala te emocije jer to
   nece nas Srbe da spase nego sto da se radi u situaciji koja nas je snasla.
   Tako smo zavrsile nas razgovor.Tu je ona zavrsila svoju knjigu o kojoj je ovde
   rec. Ja jos nisam citala knjigu I neznam kako da je nabavim. Posle ove izloze u
   UN mislim da ot nece biti problem. Ovde u US su Hrvati obilazili biblioteke I
   cepali stranice koje se odnose na Genocid Srba uHrvatskoj 1941-1945 . To je
   cinjenica da su oni bili angazovani da speru sa sebe sve negativnosto su ccinilo
   u to vreme. Mislim da je moj komentar malo prekoracio granice ali sam zelela
   da dam svoj doprinos moga susreta sa Dr Smiljom Avramov. Hvala bogu da joj
   je podario dug zivot. Ona je ostala borac sve do sada. Ovaj komentar/svedocanstvo
   je poduzi. Sada na posao jer se nema vremena jer neprijatelji ne spavaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: