fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SPC odlikovala dr Smilju Avramov „za delatnu ljubav prema Svetoj Majci Crkvi i srpskom rodu”

ORDENOM SVETOG SAVE DRUGOG STEPENA ODLIKOVAN I BIVŠI MINISTAR VERA RADOMIR NAUMOV

Članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda

  • PATRIJARH IRINEJ: Kada je Sveti Sinod donosio ovu odluku, vodio se Vašim velikim delom: Vi ste uspeli da na svetlo dana iznesete veliku istinu o stradanju našeg naroda. Vi ste to radili i u vremenima kada je bilo veoma opasno govoriti istinu
  • Smilja AVRAMOV izrazila zahvalnost Njegovoj Svetosti i članovima Svetog Sinoda i pozvala prisutne da usmere sve svoje snage na očuvanje Srpske Pravoslavne Crkve kao homogenizujućeg činioca srpskog naroda, završivši rečima pesnika: Vera nas je održala, njojzi hvala
  • NjEGOVA Svetost Patrijarh srpski g. Irinej uručio je na svečanom prijemu u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu visoko odlikovanje Srpske Pravoslavne Crkve, Orden Svetog Save drugog stepena: dr Smilji Avramov i g. Radomiru Naumovu.

Svečanoj dodeli priznanja prisustvovali su članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda: Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, Preosvećena gospoda Episkopi šabački Lavrentije, zvorničko-tuzlanski Hrizostom i raško-prizrenski Teodosije, kao i protojerej-stavrofor dr Savo Jović, glavni sekretar Svetog Sinoda.

Obraćajući se dr Smilji Avramov, Patrijarh je, između ostalog, rekao: – Imamo čast i zadovoljstvo da Vam dodelimo najviše odlikovanje Srpske Pravoslavne Crkve kao znak naše zahvalnosti za sva dobra koja ste učinili našoj Crkvi. Kada je Sveti Sinod donosio ovu odluku, vodio se Vašim velikim delom: Vi ste uspeli da na svetlo dana iznesete veliku istinu o stradanju našeg naroda. Vi ste to radili i u vremenima kada je bilo veoma opasno govoriti istinu.

Kako je u odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda obrazloženo, orden Svetog Save dodeljuje se dr Smilji Avramov, redovnom profesoru Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za delatnu ljubav prema Svetoj Majci Crkvi i srpskom rodu, naročito pokazanu istrajnim svedočenjem Hrista Vaskrslog i naučnim  doprinosom na otkrivanju istine o stradanju našeg naroda.

Patrijarh se, zatim, obratio g. Naumovu rečima: – Sveti Sinod je doneo odluku o Vašem odlikovanju rukovodeći se onim dobrim koje ste kao ministar vera u Vladi Republike Srbije učinili za naše svetinje i manastire na prostorima naše Crkve. I ovo svedoči o Vašoj odanosti Srpskoj Crkvi – Vi ste ostali i dalje član hora pri crkvi Svetog Marka. Imajući ovo u vidu, Sveti Sinod je doneo sledeću odluku:

Članu Eparhijskog upravnog odbora Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke g. Radomiru Naumovu visoko crkveno odlikovanje, orden Svetog Save drugog stepena, dodeljuje se zbog nesebičnog doprinosa na unapređenju odnosa između Srpske Pravoslavne Crkve i Republike Srbije.

U ime dobitnika priznanja zahvalila je potresnim rečima prof. Smilja Avramov, koja je setila svih postradalih članova svoje porodice (Solarović i Blagojević), koja je od 1620. do 1941. godine davala sveštenike Srpskoj Crkvi, a što je prekinuto stravičnim genocidom nad srpskim narodom u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Ona je izrazila zahvalnost Njegovoj Svetosti i članovima Svetog Sinoda i pozvala prisutne da usmere sve svoje snage na očuvanje Srpske Pravoslavne Crkve kao homogenizujućeg činioca srpskog naroda, završivši rečima pesnika: Vera nas je održala, njojzi hvala

Ovom svečanom činu prisustvovali su predstavnici naučnog i kulturnog života prestonice.

 

Kategorije: Svetosavlje

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: