Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

O dr Smilji Avramov: Tihi glas srpske savjesti

Datum objave: četvrtak, 18 oktobra, 2018
Veličina slova: A- A+

Nedavnio se upokojila dr Smilja Avramov, akademik i šef katedre za međunarodno pravo univertziteta u Beogradu i član Senata Republike Srpske. Njen odlazak veliki je gubitak za srpsku nauku i istinu o borbi našeg naroda. Ljiljana Popović, magistar filologije, pisac i prevodilac prigodnim tekstom oprtostila se od dr Smilje Avramov.

mitropolit Amfilohije, Avramov, patrijar Irinej

– Prošle nedelje napustila nas je žena čiji, čitav vek dugi, život je bio svedočanstvo da još uvek u našem narodu postoje ličnosti, na prvi pogled tihe i neprimetne koje svojom službom i darovima ostavljaju tragove koji sežu u večnost. Rođena je 15. februara 1918. godine u Pakracu.

Gimnaziju je završila u Sušku (1936). Tokom Drugog svetskog rata, ustaše su ubile jedanaest članova njene porodice u logoru Jasenovac. Pravni fakultet je završila u Zagrebu 1947, a doktorat pravnih nauka stekla je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1950.

Radila je u Javnom tužilaštvu u Novom Sadu i Beogradu (1946—49), na pravnom Fakultetu u Beogradu izabrana je za asistenta 1949, vanrednog profesora 1960, redovnog profesora međunarodnog javnog prava 1965. godine, a od 1973. je šef katedre za međunarodno pravo i međunarode odnose. Studirala je i u Beču i Londonu, i usavršavala se na Harvardu i na univerzitetu Kolumbija.

Bila je dugogodišnji predsednik Svetskog udruženja za međunarodno pravo. Bila je i predsednik Svetske konfederacije za mir i razoružanje sa sedištem u Londonu (ICDP), zatim član Izvršnog odbora Udruženja pravnika sveta za borbu protiv nuklearnog naoružanja, kao i član Odbora za istraživanje ratnih zločina počinjenih od strane SAD u Vijetnamu.

Bila je profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu i član Senata Republike Srpske od 1996. godine.

Možda upravo zbog tragedije koju je doživela tokom rata, dr.Avramov se svim svojim darom i ognjenim duhom koji je imala, posvetila i postala poznata najviše po obelodanjivanju i pisanju o zločinima i genocidu nad Srbima u dvadesetom veku.

Njena izuzetna dela u kojima je razotkrivala i iznosila na svetlo dana najužasnije nacističke i ustaške zločine tokom više ratova, kao i mnoga zlodela zapadnih sila i tzv.“svetske vlade“, kao i njen međunarodnopravni pogled na sukobe i dešavanja na Kosovu i Metohiji, bila su i biće putokazi i temelji na kojima će se još dugo zasnivati ne samo pravna nauka, nego i svako, iole ozbiljno, istraživanje vezano za srpski narod gde god on živeo.

Dela kao što su Genocid u Jugoslaviji od 1941-1945. i 1991. godine (dva dela), Genocid u Jugoslaviji u svetlu međunarodnog prava, Opus Dei, Novi krstaški pohod Vatikana, Trilateralna komisija:

Svetska vlada ili svetska tiranija, Međunarodnopravni vid kosovskometohijske krize i mnoge druge publikacije, bili su svetionici tokom i posle tamnih godina stradanja srpskog naroda, a i sada kada još uvek traju organizovani napadi na sve što je srpsko, a pogotovu Pravoslavno.

Predsednik Međunarodne slovenske akademije Sergej Baburin rekao je, povodom smrti nekadašnje profesorke Pravnog fakulteta u Beogradu, akademika Smilje Avramov, da je to veliki gubitak ne samo za Srbiju već i za Rusiju.

Doprinos akademika Smilje Avramov nauci međunarodnog prava, izgradnji dostojnih i ravnopravnih međunarodnih odnosa, kao i borbi srpskog naroda za jačanje svoje nacionalne samosvesti, ne može se preceniti – on je ogroman.

Nije lako biti „tihi glas“ u bučnim vremenima.

Nije lako pisati, stvarati i boriti se za svoj narod onda i kada on sam skoro odustane od svega što ga narodom čini. Kada se u sve uvlači gadni crv politike, nepoverenja i straha. Nije lako govoriti ni svom narodu, a ni svedočiti o njemu širom Evrope i sveta. Ali ona je to činila. Skromno i tiho, ali ognjeno.

Odlikovana je pred kraj života od strane Srpske Pravoslavne Crkve Ordenom Svetog Save drugog reda i Sretenjskim ordenom prvog reda, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti naučne i prosvetne delatnosti.

Na sahrani velike dr.Smilje Avramov nije bio nijedan državni medij. Zahvalili su joj se oni koji su prepoznali njene neizmerljive zasluge, njeni učenici, naslednici, poštovaoci i prijatelji širom sveta i njeni Srbi koji su to još uvek i na rečima i na delima.

Iako u Srbiji možda nije još uvek dovoljno prepoznata njena veličina, njoj to možda i nije bilo bitno jer je svom narodu služila zbog drugih, mnogo značajnijih ciljeva i uzvraćala joj je ljubavlju. Zato je jednom prilikom i rekla:

„Svako veče kad se molim za zdravlje moje dece ne propustim da se pomolim za Srbiju. Pomozi Bože Srbiju, zaslužila je. Časna je to zemlja.“

Izvor:IN4S

Vezane vijesti:

Preminula Smilja Avramov

Genocida nad Srbima nema u čitankama
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top