fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ФОТО Тадић: Дошао сам у Јадовно да подијелим сјећања са Србима, Жидовима, Хрватима, Ромима

Jadovno Dan sjecanja 2011ЈАДОВНО – Овдје сам као предсједник Републике Србије да подијелим сјећања са својим сународњацима Србима, да подијелимо сјећања на оне које смо изгубили, ту сам да подијелим сјећања са свима који су изгубили своје, Жидовима, Хрватима, Ромима. Али сам овдје и са својом мајком да одам почаст своме дједу Страхији Кићановићу и његовом брату Душану који су у Јадовном окончали свој живот. Мени је врло тешко бити у Јадовном . Овдје је убијен мој дјед и његов рођени брат, ту сам с мајком, њена сестра која није имала снаге доћи. Довољно сам рекао – емотивно је србијански предсједник Борис Тадић доживио посјет првом усташком стратишту у којему је живот изгубило више од 40 тисућа Срба, Жидова и припадника других мањина, али и Хрвата противника усташког режима. У велебитске јаме су одвођени у дворедима везани жицом.

Предсједник Тадић напоменуо је како су људи овдје убијани само зато што што су имали свој идентитет и своју вјероисповијест, те да тај страшан злочин нитко никада не смије заборавити. Предсједник удруге „Јадовно 1941.“ која окупља потомке и поштоватеље жртава у Јадовном, Бањалучанин Душан Бастачић отворено је прозвао Хрватску државу за прикривање усташких злочина.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

– Да се деведесетих година наставио, какао кажу, праведан наставак антифашистичке борбе, да ли би ови споменици били срушени? Данас на читавом подручју бившег комплекса усташких логора Госпић осим овог Шаранове јаме који је обновљен прошле године и овог данас откривеног, нема спомена да се ту љета 1941. године догодио стравичан злочин. Како другачије тумачити овакав однос него као отворено прикривање злочина. Не улазећи у то је ли Република Хрватска правна сљедбеница НДХ, непорециво је да се на њезином подручју налазе мјеста злочина, да су жртве злочина неексхумиране, неидентифициране и несахрањене, а да је занемариви број злочинаца откривен и процесуиран

Да Хрватска није сљедница фашистичке НДХ одговорила му је у својем говору Весна Пусић, која је у Јадовно, мјесто које је назвала „лијепим и страшним“ дошла као изасланица предсједника Иве Јосиповића.

„Логор су организирали усташе, водили усташе и њему су усташе убијале људе. Република Хрватска данас није насљедница тог квислиншког режима. Република Хрватска темељи се на антифашизму, антифашистичком отпору и отпору свим другим врстама квазифашизма и квислиншке сурање. То су наши коријени. Овдје је убијено далеко највише Срба, али и Жидова и Хрвата. Бестијалност злочина резултирала је и потакнула народ Лике на устанак против фашизма“, рекла је Пусић.

Прије него што је откривен споменик свим жртвама у Јадовном који је финанцирала Влада РХ, а коју је представљао министар Јасен Месић, одржана је комеморација жртвама испред Шаранове јаме, једног од 33 мјеста у овом дијелу Велебита камо су бацане жртве усташа.

Пред око двије тисуће посјетитеља парастос је водио владика горњокарловачки Герасима, док је молитву за мртве држао загребачки рабин Луциано Моше Прелевић.

Извор: Јутарњи лист

 

Везане вијести:

Повратак у Јадовно

Над Шарановом jамом на Јадовну, служена света архиjереjска Литургиjа

Јадовно 26. jун 2011. – Обраћање Душана Басташића, предсjедника УГ Јадовно 1941.

Конференциjа

Јадовно 26. jун 2011. Другo обиљежавање Дана сjећања на Јадовно 1941. – Jadovno 26. jun 2011. Drugo obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941.

Басташић: У Хрватскоj на дjелу прикривање злочина

РТРС: Годишњица страдања у логору Јадовно

ФОТО Тадић: Дошао сам у Јадовно да подиjелим сjећања са Србима, Жидовима, Хрватима, Ромима

Тадић: Сjећање на жртве злочиначких логора начин jе стварања боље будућности

Тадић у Јадовном: Рушењем споменика прикривао се злочин – ФОТО

Јадовно-да се не заборави и не понови

ИСТОРИЈА НЕ СМИЈЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНА

Јадовно – 70 година сакривања костиjу

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: