Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Film Krst nad jamom – opomena i podsetnik

Datum objave: nedelja, 10 juna, 2018
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Film u kome ne može da se uživa, ali čija priča može da se prenosi sa kolena na koleno, „Krst nad jamom“ govori nam upravo o nasušnosti nezaborava. Bez ijedne nasilne scene ili fotografije, ovaj dokumentarac o stradanju srpskog naroda iz Like tokom Drugog svetskog rata pun je emocija. Njih je mogla da oseti i publika koja se 8. juna 2018. okupila u Kino sali Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu.

Dušan J. Bastašić
Dušan J. Bastašić

– „Ovaj film je drugačiji od onih slične tematike. 95% materijala snimljeno je na terenu, na mestu stradanja. Tragali smo za mestom zločina i od 32 registrovane jame, pronašli smo njih 11, kao i dve masovne grobnice. Jedna od njih je u Slani, na Pagu“, rekao je autor Dušan J. Bastašić, predsednik udruženja „Jadovno 1941.“

Za četiri meseca stradalo 38.000 Srba!

Film „Krst nad jamom“ nas podseća na stradanje pravoslavnih Srba i Jevreja u Nezavisnoj državi Hrvatskoj tokom 1941. godine, tačnije od aprila do avgusta. U tom periodu je stradalo 38.000 Srba i 2.000 Jevreja.

Nažalost, zločini ovakve vrste ponovili su se i tokom rata devedesetih, u Gospiću. Nekadašnji logorski kompleks Gospić – Jadovno – Pag krije mošti novomučenika, čija tela nikada nisu ekshumirana niti sahranjena na grobljima gde i njihovi preci.

Pet časnih krstova nad jamama

Cilj ovog filma je, osim da se žrtve ne zaborave i ne zatrpaju kamenjem, kako je činjeno u nekim od jama, i da se ova tema približi mladima, koji o njoj gotovo ništa ne znaju. Ne zarad raspršivanja mržnje, nego zarad večnosti.

– „Gospod kao da je uredio mesto naših mučenika. Sami su prorasli kroz lepotu ovih predela, da bi nas pozvali da ih češće posećujemo. Mi negujemo kult pravoslavlja, verujemo da su živi. Kako njihove zajedničke grobnice ne bi ostale neobeležene, postavljamo krstove. Do sada se nad stratištima uzdiglo pet Časnih krstova“, rekao je Bastašić.

Pođimo na Jadovno!   

I ove godine, 30. juna, devetu godinu za redom obeležiće se Dan sećanja na Jadovno. Okupljanje će biti u 10 sati kod Šaranove jame, gde će biti služen parastos i osveštan Časni krst. Potom se odlazi 7.5 kilometara dugom mučeničkom stazom jadovničkom do logora Jadovno. Informacije potražite ovde.

Autor: Aleksandra Kekić
Novi Sad 08.06.2018.

Izvor: Zločin nad Srbima

Vezane vijesti:

Dokumentarni film „Krst nad jamom“ u Novom Sadu

Prikazan film “Krst nad jamom” autora Dušana Bastašića

Dokumentarni film”Krst nad jamom” 3.juna u Kozarskoj Dubici

Dokumentarni film „Krst nad jamom“ u petak 08. juna u Novom Sadu

KRST NAD JAMOM: Pamtiš li Srbine crvenu rijeku što nam iz grudi teče?!

Film „Krsta nad jamom“ predstavljen u Beogradu

Bećković: Popisati imena Srba stradalnika

Prikazan dokumentarni film „Krst nad jamom“

Krst nad jamom

Dokumentarni film „Krst nad jamom“ 10. maja u Bijeljini

NPRS – Prikazan dokumentarni film „Krst nad jamom“

Bastašić: Odgovornije govoriti o stradanju Srba


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top