fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DUPANOVIĆ Dino – odgovor na izrečene neistine

DUPANOVIĆ Dino, direktor Muzeja AVNOJ-a u Bihaću, za video prilog TV USK objavljen 13.09.2023. godine iznosi niz neistina i netačnih navođenja istorijskih izvora na koje se poziva. Takođe, u pozivanju na takve izvore, svjesno prećutkuje one koji očito nisu poželjni da se javno objave.

Piše: DRAGAN RADOVIĆ

Primjera radi, na samom početku obraćana na 01:12 obrazlaže da je Vladimir Dedijer u svom Dnevniku zapisao kako je u Bihaću pobijeno 12 hiljada ljudi i to “prema računanju lokalnog stanovništva”, što je netačno. Ova konstatacija nije zapisana, već je riječ o priznanju muslimanskog ustaše Jusufa Pašagića, jednog od od glavnih organizatora zločina i najvećih zlikovaca u bihaćkom kraju, u kom govori gdje je pobijen najveći dio od 12 hiljada žrtava u Bihaću.

Glavni deo žrtava, oko 8.500, pobijen je na Garavici. Jusuf priča da je pokolj trajao oko 20 noći. Kamioni su nosili po 30 ljudi.
– Ja sam svake noći klao po 5 do 6 ljudi. Svega preko dve stotine! – kaže on hladno.
 (str 378-379, Vladimir Dedijer, Dnevnik 1941-1945 Knjiga 1, Peto izdanje, Rijeka 1981).Niz učestalih neistina iznesen u nastavku razobličen je u dokumentarnom filmu GARAVICE koji će biti prikazivan u gradovima od oktobra 2023. godine. Takođe, obimna dokumentacija o zločinima nad Srbima koja sprečava svaku dalju manipulaciju biće objavljena u ZBORNIK DOKUMENATA.

Ipak, osvrnućemo se na jednu od neistina iznesenih od 06:36. DUPANOVIĆ Dino u ovom dijelu obrazlaže kako (muslimansko) stanovništvo Bihaćke Krajine odbija učestvovati u zločinima i da zločine, zapravo, vrše ustaše iz Hercegovine i Zagreba. Ovu neistinu razobličićemo navođenjem nekoliko muslimanskih ustaša i najvećih zlikovaca iz porodice DUPANOVIĆ.

Prema izvještaju br. “712/Taj[no]” Ministarstvu oružanih snaga NDH od 17.03.1943. zapisano je da su partizani tokom borbi za Bihać i nakon oslobođenja likvidirali “oko 1200 Hrvata muslimana i katolika”. (Ovaj obimni dokument biće objavljen u kompletnom sadržaju u našem Zborniku dokumenata). U samom izvještaju navodi se poimenični popis najznačajnijih 47 osoba. Na visokom drugom mjestu piše ime DUPANOVIĆ JUSUF, činovnik Velike Župe. O kakvom se bitnom ustaškom činovniku radilo, govori činjenica da je Pašagić Jusuf zapisan tek na 27. poziciji.

Po presudi br. 272/46 od 06.07.1946. zbog zločina nad Srbima osuđen je na 18 godina zatvora DUPANOVIĆ MUHAREM. Istim dokumentom obuhvaćena je i smrtna presuda muslimanskom ustaši DUPANOVIĆ ADEMU. Pod tačkom 7. na stranama 2 i 3 eksplicitno se navodi da je učestvovao u odvođenju i ubijanju žrtava na Garavicama, koje su prethodno bile zatvorene u crkvi u Pritoci. Takođe, u obrazloženju se navodi i muslimanski ustaša DUPANOVIĆ HADžO čija je sudbina nepoznata, ali je presudom jasno označen kao učesnik u zločinima nad Srbima. U nastavku navodimo prvi dio presude do obrazloženja. Kompletan dokument biće objavljen u Zborniku dokumenata.

Smrtna presuda DUPANOVIĆ ADEMU naknadno je preinačena na kaznu zatvora od 20 godina odlukom br. 366/47 od 01.02.1947. Predsjedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ, koju potpisuje predsjednik dr Ivo Ribar.

Ovo je samo manji dio dokumentovanih zločina muslimanskih ustaša nad srpskim narodom u Bihaćkoj Krajini. Detaljnije će biti prikazano u pomenutom dokumentarnom filmu i Zborniku dokumenata.

Da li će na osnovu ovih objavljenih dokumenata DUPANOVIĆ Dino kleknuti na Garavicama i zamoliti oprost od Srba za zločine muslimanskih ustaša iz porodice DUPANOVIĆ? Takođe, da li će prestati da manipuliše i umanjuje tragediju srpskih žrtava?

Izvor: ZABORAVLjENI KORIJENI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: