Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Dodik: U BiH nema pravde za Srbe; Vulin: Nedopustivo da nas svakog jula proglašavaju genocidnim

Datum objave: subota, 7 jula, 2018
Veličina slova: A- A+

U srednjem Podrinju tokom poslednjeg rata stradalo je više od 3.500 Srba, a da nema odgovornosti i kazne za počinioce

Foto Tanjug-AP
Foto Tanjug-AP

Bratunac – U Bratuncu je danas održana komemoracija u znak sećanja na 3.500 stradalih Srba sa tog područja, Srebrnice i okoline, na kojoj je predsednik RS Milorad Dodik izjavio da u BiH nema pravde za Srbe, jer su počinioci stravičnih zločina nad srpskim narodom u proteklom ratu ostali nekažnjeni.

Prema njegovim rečima, u srednjem Podrinju tokom poslednjeg rata stradalo je više od 3.500 Srba, a da nema odgovornosti i kazne za počinioce, prenosi RTRS.

“Nema kazne za počinioce, ali ima snažnog ignorisanja međunarodnog faktora i nastojanja da se održi stereotip koji je ovde već ranije plasiran da se generalno govori samo o srpskoj krivici”, rekao je Dodik na komemoraciji kojoj je prisustvovala i premijerka RS Željka Cvijanović, kao i ministar odbrane Srbije Aleksnadar Vulin.

Prema njegovim rečima, sramne kazne za trojicu Bošnjaka, pripadnika takozvane Armije BiH, koji su nekoliko sati maltretirali i silovali desetogodišnju devojčicu srpske nacionalnosti 1993. godine u Sarajevu, govori da u BiH nema pravde za Srbe i da BiH nije zemlja za Srbe.

“Mi smo ovde silom Dejtonskog sporazuma, spremni da poštujemo ovaj sporazum i njegove određene odredbe, ali isto tako, svesni smo iluzije koje pokušavaju da izgrade ovde u liku BiH, na štetu Srba i srpskog naroda”, rekao je Dodik.

“Stradanje ostaje kao naša bol, kao mesto koje će večito u kolektivnoj svesti našeg naroda bitiupamćeno, ali isto tako moramo se okrenuti životu. Najbolja zahvanost za žrtve koje su date jeste uspešno društvo i to je odnos prema poginulim i stradalim u proteklom ratu”, rekao je Dodik.

 

Cvijanović je izjavila da nekažnjavanje počinilaca teških zlodela nad više od 3.500 Srba u srednjem Podrinju u proteklom ratu treba da drži Srbe budnim i svesnim onoga što se dogodilo i na koji način treba da se kreću u budućnosti kako bi izbegli sve zamke ovog tipa. Ona je naglasila da je važno izražavati poštovanje prema svim žrtvama, ali i negovati kulturu sećanja.”Kultura sećanja mora da postoji u okviru institucija, kolektiviteta i svakog pojedinca u Republici Srpskoj, jer na osnovu toga možemo da razumemo šta je bilo i kuda se krećemo ubudućnosti”, rekla je Cvijanovic.

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, brojne delegacije i predstavnici boračkih organizacija prisustvovali su u Bratuncu pomenu za više od 3.500 stradalih Srba iz srednjeg Podrinja ubijenih tokom proteklog rata. Pomen stradalim Srbima i ove godine održava se sa istom porukom: “Da se ne zaboravi”.

Na Petrovdan 1992. godine na području Vlasenice, Osmaka, Zvornika, Bratunca i Srebrenice, muslimanske snage predvođene Naserom Orićem činile su neviđena zla ubijajući srpsko stanovništvo, od novorođenčadi do staraca, ne birajući sredstva.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je danas u Bratuncu komemoraciji u znak sećanja na 3.500 stradalih Srba sa tog područja, Srebrenice i okoline gde je poručio da je nedopustivo da se srpski narod svakog jula proglašava genocidnim i zlim, a da se na njegov bol i rane niko ne osvrće.

“Svakog jula pokušavaju da nas nateraju da prihvatimo krivicu, da prihvatimo svako zlo koje su činili kao opravdanu i pravednu kaznu ovom narodu, valjda zato što je tu postojao”, rekao je Vulin na komemoraciji.

On je dodao da srpski narod ne treba da zaboravi i da se ne seća svoje boli.

“Zato što smo zaboravili brod na Drini, dočekao nas je Bratunac, zato što smo zaboravili Jasenovac dočekala nas je Oluja, zato što smo zaboravili užase balista, dočekala nas je 1998. i zločini OVK”, poručio je ministar.

Obraćajući se prisutnima Vulin je zatražio da čuvaju Republiku Srpsku nastalu, kaže, da se jasenovački genocid i bratunački užas više nikada ne bi ponovili. .

“Čuvajte Republiku Srpsku. Nemate pravo prema ovim svetlim grobovima da je zaboravite i da je zapostavite, da je umanjite. Nemate pravo pred ovom decom da im ne ostavite budućnost kakvu zaslužuju, bolju nego što je bila naša prošlosti nasa sadašnjost”, poručio je Vulin.

Pomenu u Bratuncu prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, zvanicnici RS i Srbije, brojne delegacije i predstavnici boračkih organizacija.

Bratunac – Posle toliko godine nema pravde za srpske žrtve i opet se postavlja pitanje ko je taj ko je pravio egzekuciju nad Srbima i nema sumnje da je to Naser Orić zajedno sa svojim vojnicima, rekao je predsednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica u Bratuncu na godišnjici obeležavanja stradanja Srba u Srednjem Podrinju.

– Raduje nas odluka Alepacionog veća Suda BiH koja je definisala da je sama presuda Naseru Oriću imala niz propusta i ostaje da se nadamo da će novi obnovljeni postupak protiv Nasera Orića biti vođen na krilima pravde i da će Naser Orić biti presuđen za ono što su njegovi vojnici radila na prostoru bratunačkih i srebreničkih sela-istakao je Govedarica.

Lider SDS je poručio da „ nema iskrenog pomirenja između naroda ako žrtve vape za pravdom“

– Verujem da će srebreničke, bratunačke i sve druge žrtve na ovom lokalittu a ima ih 3.500 tu pravdu dočekati. Jeste da je ta pravda spora ali u nju verujemo – rekao je on.

Tanjug/Novosti online

(V. M.)

Izvor: Novosti

Vezane vijesti:

Dvoržak počeo da snima film o srpskom stradanju u Srebrenici

Svedočenja koja lede krv u žilama: Orić bez milosti prema srpskoj deci i trudnicama

Zločin bez kazne – stradanje Srba u srednjem Podrinju (VIDEO)

Činjenica da niko nije odgovarao za više od 3.500 pobijenih Srba u Podrinju

Parastos u Bratuncu: Hoće li srpski narod ikada dobiti izvinjenje za svaku nevinu žrtvu?

Nema srpskog sela u okolini Srebrenice i Bratunca koje nije gorjelo (VIDEO)
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top